Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Hollywood dočista zbavený zmyslov. Až do momentu nástupu anarchie aká vypukne v televíznej spoločnosti som v tom videl dodržiavanie pravidiel prvých Gremlinov. Hlavný hrdina o čosi dospelejší, sa snaží presadiť, nechýba bezohľadnosť okolia, čoby ďalší varovný prst nad uletenosťou doby. Lenže to som ešte netušil čo ma čaká. Voda rovnajúca sa neposední gremlini je nutné vyústenie deja, ale tí malí haranti spustili takú lavínu ujetosti, ktorá už nebola ani vtipná. Akýmsi bizarným spôsobom si uťahujú zo všetkého, nie je im svätý Hollywood, iné filmy, vlastný predchodca (zosmiešnenie vážnej scénky so Santa Clausom), pokračujú návštevou laboratória a metamorfózou do okrídlencov, vedcov až bezváhových rádiových vĺn čo sa pohybujú od telefónu do telefónu. Čítate správne, je to premrštené gagmi aké balansujú na hrane, väčšina príde nasilu vtipná rovnako ako prerobená zvučka Warneru. Nehovoriac o Hulkovi Hoganovi, ktorému samotní Gremlíni prerušia sledovanie filmu. Ešte že to neuspelo v kinách, bojím sa predstaviť čo by priniesla trojka. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nudný dojem z jedničky je zapomenut - dvojka je zběsilejší, zábavnější a nápaditější, přesně jak jsem si přál. Dvojka Gremlinů je odzbrojující jízda, u které jsem se královsky bavil a umíral smíchy. Takovou smršť skvělých fórů a černého humoru aby pohledal. Bože, ještě teď se musím smát, jen si na to vzpomenu. Tohle je perfektní komedie, která po všech stránkách překonala svého předchůdce. ()

Reklama

Shredder 

všechny recenze uživatele

Rok 1986. V kinach sa objavuju Gremlins, film, ktory sa neskor v USA stal klasikou, ktoru pozeraju na Vianoce asi tak casto, ako my Popolusku. O 6 rokov neskor prichadza sequel, ktory je sice menej strasidelny, no paradoxne temnejsi. Podla dnesnych standardov, by sa dal povazovat za prilis nasilny pre malu generaciu. Pokracovanie Gremlins ma 2 tvare - humor, priserky, nasilie v style Looney Tunes a dalsie prvky pre deti. Na druhu stranu tu mame cynizmus, satiru nasej spolocnosti v podobe takmer distopickej buducnosti, kde ludske hodnoty, zivotne prostredie a celkovo humanizmus ustupuju do uzadia strojom a modernym technologiam, ktore by nam mali ulahcovat zivot, no v realite ho skor kontrololuju. Gremlins 2 je inteligentnejsi film, nez na prvy dojem posobi. Zaroven vsak absentuje pribeh, zakladna kostra je rovnaka ako v jednotke, ale vacsina scen je vlastne len seria gagov, inside jokov a popkulturnych referencii. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kultové pokračovanie, ktoré sa už na nič nehrá. Ukážka režisérskeho nadšenia a priehrštie nápadov skvelo vyváži fakt, že chýba príbeh. Hororová (polo)paródia, ktorá nestihne nudiť a stihne uraziť množstvo iných filmov... IMHO geniálne premostenie na historku o nenávidení Vianoc z prvého dielu... ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Nepochopený klenot, který je extrémně meta a kritizuje, jak svoji vlastní značku, tak konzum vznikající okolo každého úspěšného filmu. Joe Dante se toho nebál a když už po něm chtěli pokračování, tak všem ukázal prostředníček a udělal jednu z nadčasových kritik kapitalismu a Hollywoodu, která je dnes relevantnější, než v roce vydání. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Když letájicí gremlin prolétává stěnou, tak ve stěně nezůstává díra, ale znak Batmana, což je odkaz na film Batman (1990). Scéna, kdy bláznivý gremlin Daffy stojí v jedné scéně na modelu Empire State Building a hraje si s modely letadel, odkazuje na film King Kong (1933). (Dlee)
  • Pro italskou verzi filmu dal hlas mozku Gremlinů proslulý italský výtvarný kritik Vittorio Sgarbi. (rafix)

Reklama

Reklama