Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (4 907)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že jsem velmi příjemně překvapen, neboť jsem očekával jen a pouze vizuální zážitek na úkor příběhu (něco jako Fontána). Příběh zde je a zpracování je tak úchvatné, že překonalo všechny mé představy. Hovořím o zpracování, protože jinak mi prvek nadšení chyběl. Na jednu stranu jsem rád, že audiovizuální umění opět pokročilo krokem kupředu. Na stranu druhou se obávám, zda to není konec "hraného filmu". Loni se ustříkávalo z Temného rytíře, letos z Avataru, co přijde příště, co všechny nadchne a mne zase jen zlehka vytrhne z letargie? :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdyby bylo peklo, tak byste tam po pobytu na Pandoře rádi jeli na opušťák." Zmodrání mariňáka s nefunkčními dolními končetinami nemělo lehkou cestu k mým očím, protože jsem se, na protest proti reklamám v jogurtech a neustále opakovanému ústřednímu megasongu, rozhodl odložit výlet na Pandoru o nějaký ten rok. Když uzrál čas na tuto audiovizuální lahůdku, tak jsem byl nucen konstatovat, že kdyby po úvodní skvělé čtvrthodince nebyla průzračně jasná základní dějová linie i charaktery všech postav, tak bych si to užil ještě víc. A ač jsem skalním fanouškem dobra, tak tentokrát mne daleko více přesvědčila temná strana, neboť gymnastický plukovník Quaritche nebo zparchantělý mamonář Selfridge byli dokonalí. Jenže film je film a život je život, takže jsem si koupil na Pandoře parcelu a budu se tam mít modře. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Blockbusterové opojení. James cameron je snad už jediným člověkem, kterému sežeru i ty největší neduhy blockbusterové produkce. Kdejaké klišé působí v Avataru jako nevyhnutelný střet událostí. Sice si můžeme ukroutit hlavu, že víme děj na dalších deset minut dopředu, ale stejně nám spadne čelist z toho, co se na plátně odehrává. Trikový film měl a má budoucnost pouze v rukou Jamese Camerona, u kterého se megalomanství Michaela Baye stalo absolutním puntičkářstvím. Přestávám věřit jakémukoliv velkému filmu, který se nevyvíjel devět let. Ale ač přes diamantovou dokonalost, tak mé srdce patří jiným, menším a civilnějším. I přes to je Avatar událostí sezóny. (Projekce ve 3D s výborným (!) dabingem) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I po letech technická špička, které se máloco vyrovná. Jinak spíš celorodinná podívaná, zatímco já bych od Camerona radši dospěláckou hardcore sci-fi. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vytříbený extrakt jakoby "toho nejlepšího" z Pána prstenů, Tance s vlky, Hvězdných válek a Matrixu (na to jsem myslel už při projekci, neopsal jsem :) ) v jemném podání, které je propracováno v detailech, ale ještě víc ohromuje jako megalomanský celek. Svůj nový svět Cameron stvořil bravurně, je plný úžasných fantasy prvků, sci-fi technologií a vizuálních vjemů odnášejících nás daleko pryč od reality, jenže... Hvězdné války přišly první (originalita, inovace), Tanec s Vlky (popř. Misie) je citlivější, Pán prstenů velkolepější + má lepší bitvy a Matrix disponuje lepším světem a hlubším obsahem. Avatar je dějově mnohokrát viděné klišé s nudnými karikaturami dobrých a zlých postav. Je pravda, že svůj profláklý příběh vypráví zase o něco lépe, ale opět zde platí, že forma daleko předčila obsah. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Úchvatný zážitek, který mě zcela pohltil a vtáhl. Film dokonalý ve všem, v čem chce dokonalý být (a že mu lidi začnou vytýkat, že není dokonalý ve věcech, ve kterých chtějí oni - to není můj problém). Kdyby každý film tak moc naplnil svůj potenciál, byl by svět lepším místem. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Když mé oko poprvé zřelo efekty, zůstalo bez hnutí civět. Ano, po výtvarné stránce se filmu nedá snad vytknout nic. Pastva pro oči. Efekty musí získat Oscara, jinak to nevidim. Ale po delší době jsem si zvykla, už mě to tolik neoslňovalo. Na to že film trvá 162 minut má neuvěřitelně slabý děj. Je mi to opravdu líto, ale mě prostě efekty pozornost celou tu dobu neudrží, po chvíli jsem sebou začala vrtět, rozhlížet se po ostatních, sundavat a nandavat 3D brýle, sundavat, nandavat mikinu - nudila jsem se. Pro mě tam byla prostě prázdná místa. A ať mi nikdo nezkouší tvrdit, že skrze ty baječný, do nebes vychvalující vemi, efekty a digipokrok nemůže Cameron nabídnout lepší příběh. Může - viz třeba takový Terminátor. Navíc tam byly opět ty děsný patetický proslovy "jakože k americkému lidu, který povstává, řve, jásá, provolává slávu a žene se do boje, kde bude masakrován" - a na ty já už jsem alergická, jen jsem se jim šklebila. Ale velké plus pro mě je, že Pandořanům nechal vlastní jazyk, že je nenutil všechny do aj. Já nevim, dokonalé efekty pro mě nejsou dostačující důvodem, abych dala lepší hodnocení, když jsem se nudila a přála si, aby se konečně pobili a žili šťastně až do smrti. Ciaossu. (Kde se nechal Cameron inspirovat? - jedna z možností). Velmi, velmi zajímavý komentář: IMPAIRED (souhlas se skoro celým obsahem :-)) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nutně notné zklamání stran obsahu, leč za tu formu - nelze jinak... Takže poctivé tři hvězdy za hollywoodsky rutinní žánrovou melánž a jedna nahoru ryze za ty úchvatné virtuální světy. Škoda, že všechna ta vizuální krása padla za oběť prvoplánové podbízivosti masovému divactvu všehomíra... :-/ - - - - - (Poprvé viděno 12.3.2012 na 2D dvd /prodloužená dvd verze/, hodnocení 42016., komentář zde čtverácky jako čtyřtisícíčtvrtý - 12.3.2012) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hlásim se k vypatlanejm kreténům (viz komentář uživatele Malarkey), co si Avatara stáhli na netu a podívali se na něj na PC. A udělal jsem dobře, že jsem do kina nešel. Jít na Avatara do kina, tak budu akorát nasranej, že jsem za něco takovýho platil vstupný. Blbost by to byla pořád, jenom bych tu blbost viděl v lepší kvalitě. Když tady čtu v komentářích hlášky typu "geniálně promyšlený", tak se musim smát. Hledat v tomhle něco geniálního je stejný, jako hledat genialitu v písničce Nasral Franta na Trabanta. Mně ten film naopak připadal naprosto nedomyšlenej. On je rok 2154 a "bombardér" funguje tak, že bombu dopraví na místo v podstatě po zemi. To bylo spíš jak kamikaze :-) Nebylo by třeba jednodušší tam tu bombu hodit z vejšky? A nebo tam střelit přímo ze základny pár raket s dlouhym doletem? Tohle se nedá brát vážně ani po lobotomii. Jinak samozřejmě jsem fandil lidem a né nějakejm modrejm opicím a hejnu přerostlejch papoušků. Myslim, že by měl Cameron natočit pokračování o tom, jak se lidstvo nasere, hodí jim tam pár atomovek a pak si bude v klidu těžit to unoblbium :-) Avatar mi připadal asi jako o trochu míň stupidní Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000. Těžko říct, čim to je, že Travolta s tim svym veledílem totálně vyhořel a z Avatara se stal kasovní trhák... 30% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný nářez, aneb kterak James Cameron vymazal 20 let filmové historie a začal novou kapitolu na nepopsané stránce. Kdo by řešil klišé, když všechna ta mytologie je tak nádherná, scenérie tak čarokrásné, emoce tak skutečně a od jistého bodu divák ztrácí jakýkoliv pojem o tom, co je realita a co ne. AVATAR je navíc do nejmenších detailů promyšlený. Kdyby v tom pralese chyběla jediná kytička, celý svět by se rozpadnul jako domeček karet. Jenomže on drží pohromadě jak betonová stěna. Cameron je bůh a přinesl mi modré z nebe!! ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Viděno na premiéře v originálním znění s titulky. Cameron Rulezzz!!! Avatar rulezzz!!! Jeden z nejlepších filmu, které jsem viděl. Technicky vypiplaný do posledních detailů, vizuálně úchvatný! Chtěl bych zažít Pandoru na vlastní kůži, projit se v té pestrobarevné kráse a poznat „modrý“ lid ;-). Přehledná akce, výborně natočena. Dobře odvedená herecká práce, nemluvě o režijní a k tomu všemu jedno velké plus – výtečný soundtrack Hornera! 10/10* „Chci co nejdřív vidět ve FULL HD! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Je to pekné, ale až príliš dlhé a v niektorých momentoch nechcene vtipné. A mám pocit, že film má u mňa to šťastie, že to bolo moje prvé 3d kino. Druhé pozretie by pravdepodobne znamenalo stratu hviezdy a to ja takýmto prechváleným kúskom urobím rád. Film má aj to šťastie, že sa mi do druhého pozretia vôbec nechce. Raz však na to dôjde. EDIT..... Je až neuveriteľné, ako sa zmenil môj názor na tento film po druhom pozretí. Očakával som, že moje hodnotenie o stupeň klesne, ale vôbec som nečakal, že miesto toho moje hodnotenie stupne na maximum. Je to veľkolepé, je to celé krásne a na takú dlhú stopáž to má veľmi dynamický dej. V kine to bolo moje prvé 3d, ale jednoducho pohodlie domova je nenahraditelne a neboleli ma z toho celeho aspoň oči a nepočuval som ten naš prišerny slovensky dabing (ktorý je dobrý vacsinou len v animakoch pre male deti). Ten príbeh je síce príliš ako z Pocahontasu (ale čo sa už v dnešnom svete neopakuje, že?) a rasa Avatarov (modrých prerastených šmolkov) mohla byť vymyslená aj zaujímavejšie a nachádzajú sa tu aj klišoidné scény. Celé je to však neuveritelne premakané a ten záverečný súboj bol krásnym odkazom na režisérových Votrelcov, len sa to tu trochu prehodilo (v robotovy je tentokrát ten zlý). Naozaj si to maximálne hodnotenie zaslúži. Som spokojný. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Klidně bych tu moh napsat hromadu kritiky, protože Cameron vlastně nevytvořil žádný přelomový dílo, setkáváme se tu s celkem ohraným dějem, kdy hned od začátku lze vytušit, jak se bude příběh odvíjet, některý scény pak mírně zavání klišé a přece jenom i ta stopáž mohla být kratší. Jenže, co s touhle kritikou, když ono to tak krásně všechno funguje, skvěle se na to kouká a člověku nakonec vlastně ani nevadí, že nevidí něco úplně novýho a užívá si tu bombastickou 3D audiovizuální nádheru, kterou Cameron vytvořil. Navíc animace, to je naprostá paráda, stejnětak fyzika všech postav a ruku v ruce s perfektní hudbou, se strhujícím dějem a skvělýma postavama, kterým vládne dokonalej megadrsoň Stephen Lang a ohromně oblíbitelná hlavní dvojička, to je prostě za 5*, i kdybych sebevíc nechtěl, ale chybky se na tom určitě najít daj ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Cameron je mistr manipulátor. Silou technologie diváka vtáhne do svého světa, učiní ho jeho součástí a přiměje ho si jej zamilovat, aby ho pak při ničení planety donutil obrátit se proti vlastnímu lidství, proti sobě samému. Každý, kdo odděluje příběh od technologie, nechápe, že právě vzhledem k revoluční povaze snímku ani nemohl být obsah jiný; tento přelomový film není ani tak o válce dobra proti zlu nebo obhajobou ekologie (ačkoli odmítat tyto interpretace nelze, film je v tomto ohledu vícevrstevnatý), jako soubojem blockbusterové kinematografie, jak jsme ji znali doteď, s novým konceptem virtuálních světů, které navštěvujeme, místo abychom je pouze sledovali. ____ Pandora je postava antické mytologie; dílo bohů, které Zeus nařídil stvořit, protože se mu zdálo, že se lidem žije příliš dobře. V povědomí často zůstává pouze příslovečná Pandořina skříňka, která skrývala zlo a nemoci. Pandora ale, už významem svého jména, byla "Obdarována všemi dary" a jednotliví bohové jí také "propůjčili krásu, líbeznost a svůdnost." Tato ambivalence je přítomná i v Cameronově universu, které je na jednu stranu nepochybně nádherné, ale stejně tak potenciálně zhoubné a pro lidstvo jako kdyby při setkání s ním neexistoval jiný osud než zkáza, stejně jako v příběhu ze starodávných pověstí. Virtuální reality obecně jsou pro lidstvo takovou Pandořinou skříňkou a je příznačné, že se začínají objevovat v době, kdy se lidé mají po materiální stránce natolik dobře, že si je mohou dovolit navštěvovat. Člověk se při umělecké tvorbě přiblížil statutu boha a Cameron je Diem/kovářem Hefaistem. ____ Přestože je v Avatarovi explicitně oslavována příroda a [američtí] kolonizátoři jsou záměrně líčeni jako bushovští agresoři ("Na teror odpovíme terorem"), nelze ani jedno odsoudit jako povrchní agitování; na základě toho prvního funguje celý ekosystém, postavy a ztotožnění se s nimi, to druhé je pouze odrazem skutečnosti a naopak jakékoli jiné vylíčení by bylo nefunkční a neadekvátní. ____ Také samotný název "Avatar" není pochopitelně náhodný; v době narůstajícího počtu online identit je tento koncept logicky přenesen na plátno. Idea protikladu ubíjejícího, šedivého života v realitě a neomezených možností ve virtuálním světě je samozřejmě posílena obrazem handicapovaného mariňáka, ale ve finále je Sam Worthington každý, komu je jeho vlastní tělesná schránka malá; každý, kdo z jakékoli příčiny neodolá útěku do nového a lepšího života. Film jde v tomto ohledu tak daleko, že zobrazuje základní lidské potřeby jako konzumaci jídla jako něco, co stojí tomuto stylu života v cestě a hygienu jako něco, co lze s klidem opomenout úplně. Na tomto místě si nelze nevzpomenout, jakým způsobem zparodoval fanatické online hráče South Park. ____ Avatar mi přinesl novou emocionální zkušenost ze sledování filmu. Vyvolal ve mě některé automatické, primární reakce a redefinoval pohled na postavy a na to, co prožívají. Ve vypjatých dramatických chvílích jsem neměl pocit, že se dívám na herce/herečku, který/která něco předstírá a recituje naučený scénář; měl jsem pocit, že sleduju nefalšované emoce bytostí, jejichž reakce jsou nevyhnutelným vyústěním událostí, které jim předcházely. I přes dabovanou zvukovou stopu se dostavil zvýšený dojem autentičnosti, namísto nepřirozeného odcizení. ____ Jedinou otázkou zůstává, kdy bude divákovi nabídnuto volné pozorování děje v okruhu 360 stupňů a kdy převládne frustrace z neschopnosti do dění zasáhnout a divák přestane být pouhým pasivním pozorovatelem a stane se Jakem Sullym, hybatelem. () (méně) (více)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tento film má jen dvě chyby - je moc krátký a není idiotproof (vlastně ještě jednu - závěrečná písnička sucks) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie, které jsou ještě podtržené zážitkem z 3D. Mám rád, když mě film vytrhne z reality. Avatar to dokázal skoro na tři hodiny a já tak zapomněl na všechen ten mainstream kolem mě. Pokud bych hodnotil zážitek z kina, tak dám plný počet, ale film sám o sobě pro mě dokonalý není. Stejně jako zbytek Cameronovy tvorby, která je spíš pro potěchu oka. Za poselství dalším generacím však musím jít s hodnocením vysoko. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nejočekávanější film tohoto roku, který nabídne divákovy Audio - Vizuální orgasmus ve 3D, v naprosto úžasném do posledního detailu promyšleném světě, který se snaží překonávat sama sebe a nejednoho diváka nenechá nadechnout. Po perfektním počítačově vymodelovaném a vymazleném světě a dech beroucímu hudebním doprovodu, se dostaneme k samotnému příběhu, který je založen vlastně na ohraném ději Kladňáka a Záporáka, a příběhu podobnému kolonizaci a americkým indiánům, celkově je děj snadno předvídatelný, což mě trochu zklamalo, protože sem očekával více napětí. Ovšem hlavním táhlem filmu není děj samotný, ale spíše efekty a požitek z prostředí, což se alespoň mě týče, povedlo a hlavní předpoklad úspěšného filmu pro téměř celou rodinu se bezchybně naplnil. O filmovou revoluci se rozhodně nejedná, ale za to do detailu propracované PC grafice ano, dalo by se říci, že Cameron ukázal směr, kterým se bude ubírat novodobý filmový průmysl(vesměs velkolepé velkorozpočtové 3D filmové projekty). Kdyby Avatar nebyl celkově promazleným dílkem novodobé počítačové grafiky, jednalo by se vesměs o průměrný snímek s klasickou zápletkou. Dech beroucí svět Pandory mě pohltil natolik, že jsem byl nucen i přes zjevné nedostatky dát pět špinavých hvězdiček, jako jedinou slabinu vidím děj, který nebyl dotažen až do konce - možná i trošku odfláknutý, kdyby do této nezbytné maličkosti Cameron vložil více úslí, byl by pro mě Avatar číslem 1 novodobého sci-fi - dobrodružného žánru. 85 % ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Cameron to dokázal. Upierali sa na k nemu milióny očí a napriek všetkému tlaku, ktorému bol aj vlastnou vinou vystavený, potvrdil, to že ani po 12 rokoch nezabudol nič zo svojho umenia. Nejde síce o jeho Magnum opus, aj kvôli ničím neobjavnému scenáru, vďaka precíznemu spracovaniu na všetkých ostatných frontoch už mariňák Jim triumfuje. Nakoniec teda nie je vôbec prekvapujúce, že i jednoduchým fantasy príbehom zasadeným do fascinujúceho Nového Sveta a nenásilne zaobaleným hlbšou myšlienkou si tak rýchlo získal srdcia mnohých divákov. Či ide o revolúciu, ponechám pokojne iným ale minimálne z hľadiska životnosti počítačových postáv snáď ešte nič tak úchvatného stvorené nebolo. Potešiteľné pritom je, že akcia či triky navzdory všetkému nie sú samoúčelné ale podriadené štruktúre príbehu. A to ma ešte Avatar potenciál časom v divákovi rásť. ()

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama