Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3 253)

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý filmík. Čo dodať, keď všetko je už dávno napísané. Výborné hranie na city počas filmu sa postupne, jemne dostáva všetko pod kožu. Skvelý scenár, ani neviete, ako ľahko si vás podmaní. Keď k tomu pridáme hereckú extázu, filmu jednoznačne právom patrí číslo jedna/dva v hodnotení ČSFD, i keď na mojich osobných top miestach sú iné filmy. 100%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont má pro tyhle "člověčinky" jasné vlohy. Oproti Zelené míli je Vykoupení jaksi poklidnějším, co se tempa vyprávění i událostí v něm obsažených týče, ale o to více péče je věnováno postavám. Oba hlavní aktéři jsou jak výtečně napsaní, tak výtečně provedení, zejména Robbinsův Andy je fascinující svojí nepřístupností, která v průběhu filmu taje. Přesto bych si netroufal řadit Darabontův snímek po bok takových skvostů, jako je Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, protože v určitých věcech mi přijde až příliš vykonstruovaný, vyumělkovaný a namířený na divákovy city (pravda, velice vkusným způsobem). Celý příběh na mě zapůsobil, ale nikterak zásadním způsobem. Je to prostě... hezké vyprávění, které jsem celý film sledoval, ale které mě nedokázalo vtáhnout a zanechat ve mně více než pocit z výtečně odvedené práce. Snad jsem čekal příliš mnoho, když jsem viděl jak vysoko Vykoupení vyšplhalo na žebříčku... Ve svém oboru ale samozřejmě špička. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Coural se tu jako chlápek na procházce v parku, co se vo nic nestará. Co nemá problémy. Jako by ho před touhle dírou chránil neviditelnej plášť..... Krásnej film o naději, která je nebezpečná, protože z ní člověk může zecvokatět. O vězení, kde člověk dělá cokoliv aby se zabavil a kde má jen dvě možnosti: myslet na život nebo na umírání. Ale hlavně o přátelství, protože přátel není nikdy dost. A nemusíte být ani v lapáku. Příběh, který vám tu naději může poskytnout a budete li mít odvahu prolézt řekou svinstva, můžete se vynořit čistí. A zajet si třeba do Zihuataneja. Nebo do Tábora. Jen je třeba věřit. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého musím mírně poupravit své hodnocení, tentokrát se dostávám ale jen o jednu hvězdičku více, protože včera, při dalším zhlédnutí úžásného Vykoupení z věznice Shawshank sjem pochopil, že tenhle film si to opravdu zasluhuje. Velice dobré herecké výkony, podmanivá Newmanova hudba podbarvuje skvělý příběh... prostě tady není co vytýkat. Shawshank Redemption je jeden z nejlepších filmů o útěku z vězení (spolu s velice podobným Útěkem z Alcatrazu) a možná i nejlepším filmem vůbec. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní film, který by měl každý, kdo si říká "filmový znalec" vidět. Andy sice na začátku filmu vypadá jako chladnokrevný vrah...ale v momentě, kdy je mu vysloven rozsudek - tak víte která bije ;o) A nesmíme zapomenout, že nejdůležitější věcí, kterou bysme si měli pamatovat je, že NADĚJE umírá poslední. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Vo filme Tim Robbins (Andy) popisuje dub ako miesto vystrihnuté z básne Roberta Frosta, kde Morgan Freeman (Red) nájde zakopaný balíček. Ide o báseň s názvom „Mending Wall“, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1914 v zbierke básní „North of Boston“, a je tiež súčásťou antológie "The Collected Poems, Complete & Unabridged". (Raccoon.city)
  • Scéna příjezdu nových „bažantů“ do věznice, jejich průchod mezi vězni za ploty a cesta do jejich cel byla téměř stejně zpracována i v populární hře „Mafia 2“ v misi „Dobře strávený čas". Prostředí, křičící vězni za ploty, vnitřek budovy i vězenský dvůr jsou ve hře animovány velice podobně jako ve filmu. (ondradvori)
  • Když jde Tommy (Gil Bellows) na dvůr mluvit s ředitelem Nortonem (Bob Gunton), je mu nabídnuta cigareta. Nortonova krabička cigaret značky Marlboro má na sobě věrnostní body Marlboro Miles. Ty ale byly zákazníkům poskytovány až v 90. letech. (GreatestFan)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama