Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (165)

  • Při šťáře na cele se ptá dozorce Hadley (Clancy Brown), co je to za brusný papír. Andy (Tim Robbins) odpoví, že je to geologická utěrka na leštění kamenů, že je to jeho koníček a ukáže na okno, kde stojí figurky. Hadley je rukou všechny shodí, ale v dalším záběru na okno jedna figurka zase stojí na svém místě. (icewhite)
  • V celách se zhasíná a rozsvěcí centrálním ovládáním, které obsluhuje dozorce. Když se Bogs Diamond (Mark Rolston) vrací ze samotky poté, co zbil Andyho (Tim Robbins), tak si v cele rozsvítí sám, což je chyba vložená na efekt, aby hned nebylo vidět, že na něj v cele čeká dozorce Hadley (Clancy Brown). (icewhite)
  • Když při útěku Andy (Tim Robbins) prorazí kamenem stěnu odpadního potrubí, vzniklým otvorem pod tlakem vystříknou splašky. Tato scéna natočená kvůli efektu postrádá logiku. Odpad potrubím neodtéká pod tlakem, nýbrž gravitačním spádem. A pokud by v potrubí skutečně byl tlak vody, tak by do něj Andy nemohl vlézt. (Babinicz)
  • Když ředitel Norton (Bob Gunton) hodí kámen po plakátu v cele, tak slyšíme, jak padá a naráží do trubek, jakoby byl výstup z cely hned za plakátem. Tam byl ale tunel, takže kámen nemohl začít hned padat. (Duoscop)
  • Ve scéně, kdy chce Brooks (James Whitmore) podříznout Heywooda (William Sadler), je v jednom záběru na Heywoodově krku skvrna od krve. V následujícím záběru je tato skvrna mnohem menší. (orkadimenza)
  • Když je Andy Dufresne (Tim Robbins) v jedné ze scén v bance a mluví s ředitelem, má naproti sobě dvě pera. Ty jsou v jednom okamžiku z jeho strany směřovány doprava, ale po zbytek scény je každé pero směřováno na jinou stranu. (Worry77)
  • Když jde Tommy (Gil Bellows) na dvůr mluvit s ředitelem Nortonem (Bob Gunton), je mu nabídnuta cigareta. Nortonova krabička cigaret značky Marlboro má na sobě věrnostní body Marlboro Miles. Ty ale byly zákazníkům poskytovány až v 90. letech. (GreatestFan)
  • Andyho (Tim Robbins) vlasy postupem času šednou, ale někdy je vidět, že jsou šedé více a ve stejné scéně v dalším záběru zase méně. (GreatestFan)
  • Když Andy (Tim Robbins) má těsně před svým útěkem vyčistit ředitelovi boty, provede výměnu, a tak se do cely vrací v ředitelových botách a své nechává v kanceláři v krabici. Když však proleze tunelem k potrubí, má své původní špinavé boty. (jirijost)
  • Když na konci filmu jede Red (Morgan Freeman) autobusem, skoro u každého cestujícího, včetně Reda, je otevřené okno. V dalším záběru, kdy se autobus vzdaluje, jsou však všechna okna zavřená. (jirijost)
  • Vězňové sedí na střeše a pijí pivo, Red (Morgan Freeman) se napije ze své láhve a poté jde Heywood (William Sadler) nabídnout láhev Andymu (Tim Robbins). Následuje záběr na Reda, který má svou láhev plnější než před chvílí. (jirijost)
  • Ve scéně, kdy Red (Morgan Freeman) krátce po svém propuštění v roce 1967 pracuje ve Food-way, je možné na poličce vidět kartony cigaret More a Newport. More se však začaly vyrábět až v roce 1975. (Anthro)
  • Pivní láhve v roce 1949 ještě neměly šroubovací uzávěr. (Dr Lizal)
  • Tommy (Gil Bellows) píše test a na konci jej zmačká a hodí do plechového koše. Ten se začne třást, jako by tam hodil něco velmi těžkého a ne jen zmačkaný kus papíru. (Langy10)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy se Brooks (James Whitmore) oběsí, se při podražení židle Brooks vůbec nepropadne. Při záběru z dálky je vidět, že kdyby to tak skutečně bylo, tak nemohl v žádném případě dosáhnout na trám, kam nožem vyřezal nápis „Brooks was here“. (icewhite)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy se chce na konci filmu ředitel (Bob Gunton) zabít, vytáhne revolver 38, nabije ho, prostřelí si hlavu a náboj má ještě takovou sílu, že rozbije okno. Osmacřicítka by však ve skutečnosti neprostřelila ani hlavu. (jirijost)
  • Andy (Tim Robbins) má na konci filmu oblečený oblek a košeľu riaditeľa Nortona (Bob Gunton), ale ten je omnoho nižší ako Andy. Aj napriek tomu Andymu oblek sadol na mieru. (aesalus1976)
  • V scéne, kedy sa Red (Morgan Freeman) hrá na dvore väznice s baseballovou loptou, chytí loptu dvakrát, ale ani raz ju nehodí späť. (aesalus1976)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama