Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inspektor Klubíčko (M. Donutil) rozplétá případ vraždy známé pražské lichvářky Zacharové. Žena byla ve svém bytě zastřelena a podezření padlo ihned na jejího o dvacet let mladšího manžela (T. Töpfer). Není divu. Žena totiž držela muže velmi zkrátka a on ji opravdu v lásce neměl. Při rozkrývání stop se však objevuje řada dalších nových motivů. Lichvářka vydírala mnoho významných osob z vyšších kruhů. Důvod k vraždě tak mohla mít nejedna z nich. Klubíčko se ale domnívá, že smrt lichvářky souvisí s jistou ženou ze Zacharovy minulosti. Toho kdysi vyloučili z advokátní komory, protože zamlčel důkaz… Kdo je ta tajemná žena? A proč se Zachar k vraždě přiznal, i když byl nevinný? A tak pomalu vysvitne, že ve spletitém příběhu nejde jen o vraždu… (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Decentní, klasická detektivka s tak potřebně umírněnými herci a překvapivě solidní režií Dušana Kleina. Na nedělní večer - ideální. Hezky pomalé a propracované, no snad je to tou dobou, ve které se film odehrává. Už se opravdu těším na další krimi z této série. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Muž a stín, televizní detektivka podle scénáře Terezy Brdečkové na motivy stejnojmenného detektivního románu Emila Vachka v režii Dušana Kleina postrádá sice onen příslovečný detektivní punc a je mnohem více televizní inscenací, tak typickou coby zástupce portfolia tvůrčích snah České televize poslední dekády, lze ji i přesto vzít na milost a obstojně se při jejím sledování bavit. Překvapivě vážný Miroslav Donutil v roli inspektora Klubíčka (je pozoruhodné, že většina klasických českých detektivů má tahle milá zdrobňující jména) ve své roli obstál, přiléhavě ztvárňuje majestát statutu inspektora i odlišný mravní rámec předválečné doby (pohled na prvorepublikovou realitu je ale obecně v soudobé televizní a filmové tvorbě hodně idealizovaný). Zřetelná je i snaha tvůrců etablovat tu českou obdobu slavných zahraničních vzorů a Donutilův Klubíčko je zjevnou esencí detektiva z dílny nejpovolanější, Agathy Christie - český Poirot. A sázka na staromilskou školu (Klubíčko je milovníkem bibliofilií, dýmky a dobré kávy (nafty)...) celkem vychází... I ostatní role jsou na televizní poměry výborně obsazeny, dá se říci, že tu hraje doslova herecká špička (mně osobně nesedí Tomáš Töpfer), výborně funguje i hudební složka, místy se jako jediná stará o ,,detektivní" atmosféru, povedené jsou též flashbackové rekonstrukční prostřihy, barevně jinak tónované... Zkrátka televizní setkání s vrchním inspektorem Klubíčkem se neslo přesně v duchu jeho gentlemanské přirozenosti... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein převzal nápad, že ideálním dnešním představitelem Vachkova Klubíčka je Donutil a rozvinul volný cyklus prvním remakem slavné Vraždy v Ostrovní ulici, která zpracovávala román Muž a stín už v roce 1933 v hlavní roli s Jindřichem Plachtou jako první film, který se natočil na Barrandově. Velmi skromné řešení, s jakým přišel poprvé Donutil jako Klubíčko na obrazovky ve Zlé minutě Klein aktualizoval o atraktivnější prostředí dancingu a módního salónu, což vždy shledávám na fajn. Milenci Tomáš Töpfer a Naďa Konvalinková jsou řádně sexy cele v intencích předválečné optiky, Jitka Sedláčková v trafice dotváří atmosféru doby, Jiří Langmajer jako prohnaný žurnalista a Vilma Cibulková coby žena vamp nemohou chybět, oceňuji i Radka Holuba jako inspektorovu pravou ruku a bez Josefa Somra by také bylo škoda se obejít, zvlášť, když si tak pěkně dopřává špagety. Jsem velmi ráda, že se po tomto případu neustrnulo na vavřínech a shledali jsme se ještě s případem Devatenácti klavírů. Anžto Vachka je nutno si vepsati do paměti. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein a jeho spolupracovníci dokázali, že i v dnešní době lze (třebaže v televizních podmínkách, snad vyjma postupně uvadajících Četnických humoresek) natočit nadprůměrnou krimi. Miroslav Donutil coby vrchní inspektor Klubíčko zde exceluje a potěší i skvadra vedlejších protagonistů - např. krásné dámy Vilma Cibulková a Simona Postlerová či Michal Pavlata v úloze přísného vyšetřujího soudce. Skvělá atmosférická detektivka se spoustou zajímavých postav a parádně zamotaným dějem, který nemá daleko k filmům noir. 85%. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

člověk aby si u toho fakt maloval graf, měl jsem celkem guláš ve jménech... :-) ale obsazení a herecké výkony to vytahují nad šeď ostatních nedělních pořadů, takže bych znovu nevolil ve výběru programu jinak. 60% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela dobrá televizní detektivka, jen jsem měl chuť vzít si papír, tužku, začít si kreslit pavouka a udělat si trochu jasno v těch desítkách postav. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Klubíčko se dokutálel opět na scénu a s ním i sám Donutil. Máme tu další zapeklitou vraždu, hromadu podezřelých a to myslím doslova, protože počet lidí, kteří by tu starou lichvářskou ludru nejraději zabili, byla spousta, ale povedlo se to jen jednomu z nich. V té záplavě jmen se dalo zprvu jen těžko orientovat, nicméně člověk si zvykne. Objeví se tu celá řada známých tváří, někteří podali slušné výkony, jiní zůstali za očekáváním, ale nakonec se z toho podařila vymáčknout alespoň průměrná kvalita. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě se mi moc líbila tahle retrodetektivka. ČT si uvědomila popularitu svých Četnických humoresek, britského Hercula Poirota a archivních Hříšných lidí a sáhla po Emilu Vachkovi, který jako jediný u nás vytvořil v předválečné detektivní literatuře postavu velkého detektiva. Byla to šťastná volba, ještě šťastnější bylo obsazení Miroslava Donutila do hlavní role. Ten je tu až překvapivě střídmý a umírněný a tato poloha mu sedne. Vedlejších role (i epizodky) mají na starosti zkušní herci a známé tváře, takže to vyšlo na jedničku. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná televizní kriminálka s vrchním inspektorem Klubíčkem. Je to druhý druhý případ, který tato postava musí řešit a díky svým schopnostem a analytickému myšlení ho bravůrně vyřeší. Vrchní inspektor Klubíčko v mnoha ohledech připomíná postavu Hercula Poirota, vždy elegantně působícího a vystupujícího Belgičana. Také je spousta věcí spojuje. Rozdíl mezi nimi je jedině v tom, že Klubíčko je ryze český detektiv. Škoda, že příběh s detektivem byl tak unylý. Nicméně, Donutil to všechno vynahrazuje svou vážností, která je pro něho docela netypická. Znám ho spíše jako baviče. Takže mě překvapil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zbytečně překombinované a zbytečně moc postav. Miroslav Donutil v roli vrchního detektiva Klubíčka předvádí svůj obvyklý standart. Zbytek také nijak nevyčnívá ani nepadá, prostě průměr. Dobová atmosféra první republiky je však zachycena dobře. Budu se muset podívat na první filmové zpracování podle Emila Vachka Vražda v Ostrovní ulici z roku 1933 s Jindřichem Plachtou v roli Klubíčka. Tohle mě moc neoslovilo. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Skvělá detektivka v podání dobrých českých herců. A to i přes to, že jde o televizní film. Někdy právě film, co má menší rozpočet a není tolik komerční dokáže být lepším než kdejaký jiný film s větším rozpočtem. A toho je právě důkazem tento film. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhé setkání s inspektorem Klubíčkem. V celku neškodný a tak trochu nudný detektivní příběh s inspektorem Klubíčkem, který pátrá po vraždě postarší dámy. Celkově mně to přišlo snad až moc překombinované. A korunu tomu dal zcela uvalený závěr. Hudba: Emil Viklický ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento televizní snímek je docela zajímavé porovnat s prvorepublikovým filmem Vražda v Ostrovní ulici podle stejného námětu. Ačkoliv scénář Terezy Brdičkové je určitě košatější, ubylo humorných momentů a ani detektiv Klubíčko v podání Miroslava Donutila není tak krásně rozšafný jako Jindřich Plachta. Vcelku prima je hudba Emila Viklického a špatné pak není ani obsazení. Zaujme hlavně šarmantní Vilma Cibulková. Trošku mě překvapil temný závěr filmu, který v tom prvorepublikovém filmu rozhodně nebyl, ale nemohu posoudit, jak to měl v originálu svého románu Vachek. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento tv film ma zaujal, svojou atmosférou a aj výpravou. M.Donutil znova jasne ukázal, že vie zahrať takéto postavičky. Jasne lepší film ako Zlá minuta. Dávam 75%. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Klubíčko opět řádí a ukazuje, že poručík Colombo je proti němu naprostý čajíček. Poměrně dobře koukatelné. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo, Miroslav Donutil byl přesný, Radek Holub jako inspektor Veverka mě bavil a dýchla na mě atmosféra první republiky, kterou mám ráda. Už se těším na další díly z této série. a nesmím zapomenout na krásnou Vilmu Cibulkovou. To je skutečně snad jediná naše herečka, které její "femfatalky" věřím. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Inspektoru Klubíčkovi jsem nikdy nepřišel nějak extra na chuť, Donutil se mi na roli detektiva prostě nehodí. I když příběh i zápletka jsou zajímavý. ()

Reklama

Reklama