Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (562)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu mě napadla podobnost s životem Lady Diany. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem následně zjistila, že Georgiana byla ve skutečnosti Dianina praprateta taky z rodu Spencerů.. Obě dívky se zasnoubily s nejžádanějšími muži své doby, oběma manželství přineslo rozčarování, nebyly v něm šťastné, očekávaly od svých mužů lásku, ale ti jim ji nebyli schopni dát, obě musely trpět paralerní manželův vztah s "oficiální milenkou", oba muži se po jejich smrti se svými milenkami oženili. Každopádně díky za každý historický film, i když třeba není na 100% vydařený, nikdy jich stejně nebude dost na to, abychom si mohli sestavit filmové puzzle minulosti. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ó filme! Tak tohle byla nesmírná pecka. Řacha! Vévodkyně netrpí narkolepsií, naopak budí dojem, že pod tou tunovou vrstvou saténu se skrývá šílený zvíře. Nemyslím teď nějaký lumpárny, ale film jako celek :) A ten šlape jako hodinky. Přerod Keiry z rachitické čutálistky v dámu s neuvěřitelnou paletou emocí, je radost sledovat. Solidní naběh na plešouna! Antoinetta od Coppolové možná je zrcadlovým kámošem, ale Vévodkyně má větší záběr v porozumění. Má postavy, které jsou tak reálné, až jsou.... dnešní? 80% ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Keira Knightley s každým dalším snímkem herecky ROSTE. Nicméně ani její mistrovské herectví a řádná paleta emocí nedokázala snímek zvednout z lehkého nadprůměru. Výprava, dobové kostýmy bez nejmenšch námitek, co sráží tento snímek a to velice je hodně děravý a okleštěný SCÉNÁŘ. Nato, jak ve skutečnosti byla Georgiana z Devonshiru kontroverzní postavou a tvůrcům se naskýtaly opravdu netušené možnosti, tak se toho paradoxně z jejího života dozvídáme hodně málo. Georgiana tak z tohoto snímku s trochou nadsázky vychází jako nešťastná žena poznamenaná nešťastnou láskou. Chci vidět MNOHEM více milostných afér, intrik, větší zapojení do politického dění, co její hráčská vášeň....... příběh to vše dává tušit pouze ve slabých náznacích, což je zatraceně MÁLO...velká škoda! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dost mi to připomnělo Marii Antoinettu, která stavěla na stejných základech. Jednoznačně musím vyzdvihnout herecké výkony kamenného, chladného Ralpha Fiennese a Keiry Knightely, kterou sice nepovažuju za kdovíjakou herečku, ale tady mě rozhodně o svém hereckém umění přesvědčila. U příběhu jsem se (překvapivě) vůbec nenudil, navíc byl doplněn dobrou kamerou, kostýmy a v neposlední řadě hudbou. Ze scén mě asi nejvíc dostala ta, kde Georgiana předává svoji Elizu generálu Greyovi. Vlastně ani nevím, proč bych měl zůstat pouze u průměru, Vévodkyně na ty 4* (alespoň u mě) má. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Ralph Fiennes a Keira Knightley opět výborný výkon, ale celkově je to jeden z nudnějších filmu, který je při první půlhodině zajímavý, ale když se tatáž problematika řeší po celý film, tak to celkově ztrácí na atraktivitě i když se herci snaží jak můžou. Jinak Dominic Cooper je mě velice nesympatický a tak tuhle červenou knihovnu z historického prostředí hodnotím 2,5 hvězdičky... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Barvité životní osudy této na svou dobu výjimečné ženy, opředené mnoha milostnými skandály a společenskými výstřelky, popsala spisovatelka Amanda Foreman v knize "Georgiana, Duchess of Devonshire," za níž v 1997 získala cenu Whitbread pro nejlepší biografii. (blackrain)
  • Film byl často různě spojován s princeznou Dianou, která byla přímým potomkem Cavendishů. Keira Knightley však veškeré spojitosti odmítla a řekla, že postava Georgiany je zajímavá sama o sobě. (ČSFD)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama