Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)
  • Černobílé pasáže filmu jsou důsledkem snahy režiséra Rogera Donaldsona vtisknout snímku historický nádech a zároveň odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových otištěné v magazínu Life. (curfew77)
  • Po snímku JFK (1991) se jedná o druhý film, v němž se objevuje postava J. F. Kennedyho a zároveň v něm hraje Kevin Costner. Zatímco zde představuje prezidentova poradce Kenny O´Donnella, ve snímku zabývajícím se pozadím atentátu na Kennedyho ztvárnil newyorského státního zástupce Jima Garrisona, který zpochybnil oficiální vyšetřovací verzi tragédie v Dallasu. (curfew77)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "The Kennedy Tapes: Inside White house during the Cuban Missile Crisis" od Ernesta Maye a Philipa Zelikowa. (Terva)
  • Vo filme Kenny (Kevin Costner) povie, že je asi príliš Ír. V skutočnosti má herec naozaj írske korene. (Ronee)
  • Herec Bruce Greenwood, ktorý stvárnil Johna F. Kennedyho, je v skutočnosti o rok mladší než Steven Culp, ktorý si zahral rolu jeho mladšieho brata Roberta. (MikaelSVK)
  • Lietadlá typu Vought F-8 Crusader, ktoré boli použité vo filme, sú skutočnými strojmi, ktoré používali vzdušné sily na Filipínach. (MikaelSVK)
  • Okrem amerických štátov Kalifornia, Rhode Island a metropoly Washington D.C. prebiehalo natáčanie aj na lodi USS Joseph P. Kennedy Jr. či na Filipínach. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama