Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Další příběh o člověku, který se přičinil o záchranu velkého počtu lidských životů za druhé světové války podobně jako Oscar Schindler. Moc se mi líbilo prolínání filmu dobovými záběry a navíc několik scén se skutečně povedlo. Film zobrazuje zvěrstva války v letech 1937 v Číně a příběh může, který by něměl být zapomenut i když se o toto nacisté hodně snažili- 3,5. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nankingský maskar a John Rabe se pod tíhou midcultové idealizace proměňují do schematického vyprávění oslavujícího nadřazenost okcidentu vůči orientu, glorifikujícího hrdinství úředníků a vyžívajícího se v maloměšťácké konzervativnosti. Aneb kterak evropský byrokrat hrdině zachraňuje zaostalé nuzné Číňany před barbarskými Japonci a jak za každých okolností ustrojení lidé ze Západu šíří vzdělání v zaostalé Asii. Ani není potřeba srovnání s bravurním "Nanking! Nanking!" aby se projevila plochost a schematičnost televizního projektu. ()

Reklama

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film ako oslava a vzdanie hold človeku - nemcovi - člena fašistického Nemecka, ktorý zachránil mnohých číňanov ( aj za pomoci ďalších osôb) pred vyvraždovaním japoncami.....a treba priznať že poctu a akúsi oslavu svojej osoby si patrične zaslúžil svojimi skutkami a obetovaním sa pre čínsky ľud......Hodnotím však film a nie veľkosť človeka a jeho skutkov. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vubec se mi do toho nechtělo, ale byla by to chyba nechat si tenhle film ujít. Možná je tam ten pán trošku moc zidealizovanej, ale třeba takovej fakt byl. Nikdy jsem o tom chlapovi neslyšel, a proto je dobře, že už jo a že se o něm dozví i ostatní. Z dobového hlediska je to skoro dokonalé, kostýmy, ruiny, ztvárnění války... Násilí, které se v ději objeví, je někdy až nadlidsky drsné a člověk jenom kroutí hlavou, že se někdy vůbec něco takovýho dělo... Japonci se za to Číně nikdy neomluvili, takže teď je za to asi za trest sejmulo tsunami a Fukušima... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Rabe byl možná o něco morálně výraznější postava než Schindler, protože jednal zcela nezištně, ale film sám už tak výrazný není. Co do obsazení není co vytknout a k výbornému Tukurovi se přidali i Buscemi s Brühlem, nicméně ani oni nedokázali překrýt hluchá místa, která se hromadila zejména v první polovině. Každopádně jakmile Japonci obsadili Nanking, nabral děj tempo a Gallenberger rozehrál poměrně slušné a syrové válečné drama citlivě prokládané dobovými záběry, během něhož člověk občas nabyl přesvědčení, že Japonci byli mnohem větší hovada, než samotní Němci. Škoda první poloviny a intenzity, která mi tu přeci jenom trošku chyběla. I tak se ale jedná a slušnou práci. John Rabe byl frajer. 65% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)
  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama