Reklama

Reklama

Muži, kteří nenávidí ženy

  • Švédsko Män som hatar kvinnor (více)
Trailer 2

Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vangerová z rodinného setkání konaného na ostrově, který vlastnil a obýval mocný klan Vangerů. Přestože nebylo Harrietino tělo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčen, že šlo o vraždu, jejímž pachatelem je někdo z jeho rodiny. Rodiny, jejíž členové jsou mezi sebou sice spjati pevnými pouty, ale která je jinak zcela nefunkční. K vyšetření tohoto případu si proto najme investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), kterému pomáhá drsná potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Lisbeth Salanderová je mladá žena jako vystřižená z Tarantinových filmů, s tajemnou minulostí, za kterou se mstí a která z ní učinila skutečného outsidera. Je hackerkou světového formátu - s naprostou samozřejmostí se pohybuje ve virtuálním světe, kde je schopná získat jakoukoliv informaci, kterou chce. Kromě toho je neobyčejně inteligentní a má skvělou fotografickou paměť. Jakmile Blomkvist a Salanderová zasadí Harrietino zmizení do rámce četných podivných vražd, které se staly téměř před čtyřiceti lety, začíná se rozplétat temná a děsivá rodinná historie… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 151)

Rokle 

všechny recenze uživatele

Pro filmového fanouška labužnické dílo. Spousta postav, které jsou ale tak zručně postupně připomínány, že se v nich neztratíte. Dva netradiční "detektivové", oba svým způsobem fascinující objekty, to dělá ze standardní kriminálky podívanou, od které nechcete a ani nemůžete odlepit oči. Vrah je sice předčasně odhalen, mně ovšem to doťuknutí příběhu v závěru ničím nezklamalo. Hrozně se těším na pokračování.... při této příležitosti bych rád zmínil, že Finchera mám jako oblíbeného režiséra, nicméně remake nepokládám za šťastné řešení. P.S. Druhý den zvyšuju na 5*. Pořád musím na film myslet a to je neklamná záruka kvality snímku. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že moje hodnocení nebude vůbec objektivní, protože jsem četla knihu... Od ní se film víceméně neodchyluje, až na pár (podstatných?) maličkostí. Celou dobu jsem měla pocit, že některé zkratky musí nezasvěcenému působit potíže se zorientovat. Představitelka Lisbeth byla skvělá, představitel Mikaela vůbec (ty tupé pohledy???). Občas mě iritovala kamera - hlavně na začátku podhledy... tak si říkám, že když i já si něco takového uvědomím, není to úplně košer :-) Další problém byl pro mě i délka - v případě tohoto filmu jsem si jí byla až moc dobře vědoma a říkala si, kdy už to skončí... Ale je pravda, že tak tlustou a nabitou knihu je velmi těžké převést do kratší stopáže. A na závěr - docela mě dostala zpráva, že film, který je starý rok, budou předělávat Američané... ach jo. Ale třeba se toho zhostí lépe... ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

paradni detektivni thriler s delikatnim rozuozlovanim... nektere sceny docela drsnarna, ale i diky nim tenhle filmek dostava svou jedinecnou tvar... nebyt predlouhe stopaze a tolika podobnych jmen, ze jsem se v nich chvilemi ztracel, dal bych i 90%, takhle musim nekam k 80%... netradicni hrdinka v podobe agresivni bisexualni hackerky tomu dava poradne nazrat... a jeji prevlek na konci - no ja vedel hned ze je to kocka :) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Až na ten predlhý začiatok o ničom je to vďaka Noomi Rapace vynikajúca detektívka. Atmosféru vedia severania navodiť perfektne. Veď na to majú skvelé prostredie. Nejaká nová zápletka sa už hľadá obtiažne a tak zostáva na tvorcoch filmu ako sa s tým popasujú. Tu sa im evidentne zadarilo. Hudba skvelá a prekvapilo ma, že ktomu prispel aj symfonický orchester slovenského rozhlasu. Asi mi nezostáva iné, len si prečítať aj knižnú predlohu. Vianoce sú na to ideálne.. ()

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Lepší štart snad táto séria ani mať nemohla.Nyqvista zbožnujem už od čias Together.Je to herec s tvárou sympaťáka,ktorému proste musíte držať palce a ohúrila aj jeho parťáčka,výstredná Noomi Rapace.Takáto nesúroda dvojica sa len tak často na plátne nevydí a preto sa nanich tak dobre pozerá.Možno mi trochu nedochádzali súvislosti(pravdepodobne preto že som nečítal knihu) ale aj tak film samotný je ukážkou vrcholovej europskej kinematografie a mal by slúžiť americkej popcornovej kultúre ako štúdijný material ako sa točia dobré a napínavé detektívky.Dúfam že aj dalšie dve pokračovania na ktoré sa už teším dopadnú rovnako dobre:) ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Až taková bomba to není, i když to - jako správný blockbuster - chytne a nepustí. Oceňuju "pokrokově" nastavená znaménka, nemohu ocenit schematičnost. 81% ()

NGP 

všechny recenze uživatele

tohle je jeden z mála filmů, kde mi nadprůměrná délka nepřišla zas tak zdlouhavá a hrozná. Nejvíc ze všeho se mi líbilo umění tvůrců udělat z většinou nepodstatného detailu nejpůsobivější drama. Nevím jak to dokázali, ale jak se zdá, tak se jim to dost skvěle daří. Když se na to dívám z odstupem času, tak musím také uznat, že hlavní motiv filmu se neliší od jiných průměrných thrillerů, a nic nového v podstatě nepřinesl. Ale zajímavé zpracování nějak ze všedního a neoriginálního udělal něco pozoruhodného a nadprůměrného. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

No uvažoval jsem i o pěti hvězdách, ale přes výbornou druhou polovinu filmu, tu byla i zdlouhavá a velmi pomalu se rozjíždějící první polovina. Jinak je to příjemné překvapení s vtipným závěrem. Lisbeth i Mikael hráli dobře a i děj byl neokoukaný a zvláštní. A ten happy-end tam vysloveně patřil. Po zvěrstvech, kterých se dopouštěli otec i syn, oba psychopatičtí vrahové a násilníci, byl ten šťastný konec oddechnutím. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa naproste perfektne strieda thriller a mysteriozita. Keď je film tak dobrý, aká môže byť trilógia (Millennium) spisovateľa Larssona, ktorý sa Bohužiaľ nemohol dožiť ani úspechu kníh. Musím priznať, že na začiatku som k filmu pristúpil veľmi skepticky, pretože ten začiatok vôbec nenaznačil ten neskorší dej. Oplev však režíroval úžasne, a áno, Noomi Rapace je tou správno voľbou pre dievča s „tetovaním“. Teším sa na ďalšie dva diely. A ako užívateľ POMO naznačil, americký remake bude mať na starosti pán Fincher. Určite nevynecháme !!!! Osobné hodnotenie: 90% (*****) ()

Wyder 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání. Film ani zdaleka nenavodí takovou atmosféru, jako kniha,kterou jsem nedávno četl. Navíc se mi zdá, že člověk, který knihu nečetl, se může v některých záležitostech dosti ztrácet. Každopádně je to ale i tak kvalitní severská detektivka. Osobně se moc těším na hollywoodskou podobu tohoto filmu, kterou má točit David Fincher. ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

Opravdu sem neočekávala, že by mě švédská detektivka mohla strhnout. Ovšem strhla mě - slušná kriminálka se dvěma velmi lekacími scénami:-), která má dobré tempo + neznámé herce= dvě a půl hoďky utekly překvapivě rychle. Místama ukazuje celkem surové násilí až hrůza. Noomi Repace mě velmi překvapila, těším se na další díly, páč sem jí to prostě všechno nějak věřila....Jinak je vidět, že někteří chlapi jsou sadistický a násilnický prasata (velmi orginální tetování:-)). Do budoucna se snad dostanu i ke knize, což se teda nemůžu dočkat. ()

Karala 

všechny recenze uživatele

Předloha se hodně liší, a to zejména v celkovém vyznění postav. Jako čtenář jsem se zaplétala do zajímavých složitostí ekonomiky, žurnalistiky, mediální politiky a především perfektně zvládnutých postav a jejich líbivých i nelíbivých vztahů. Blomkvist byl pro mne zásadový borec, co má charisma. Lisbeth zase holka s problémem a schopnostmi, co se rozhodně neztratí. Prostě sehraná dvojka s chemií. Jako divák jsem ale přihlížela na novinářskýho joudu, kterej si sedí na vedení a na o polovinu mladší holku, bez který by si snad ani nenamazal chleba k snídani. Aspekty příběhu jsou osekané jak to jen šlo, což způsobí, že člověk vraha ví hned od první chvíle na Vangerově. Navíc konečné vyústění aféry W bylo až směšně groteskní. Abych to shrnula, u filmu jsem se přímo nenudila, jen mi bylo líto zmařeného potenciálu v podstatě celé knihy. To napětí, smyslnost a rafinovanost tam prostě nebyly. Škoda. Předtím jsem se ošívala, ale přeci jen se na tu Fincherovu verzi docela těším.... ()

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Až moc dlouhé, nudné a naprosto postrádající emoce a možnost vytvoření vztahu ke kterékoliv postavě ve filmu. Oprýskaná zápletka, od níž film v průběhu několikrát odběhne a už se jí skoro ani nevěnuje. Pomalé tempo filmu k nudě taktéž přispívá, snaží se ladit do komornější koleje, při kterých ničim nepřekvapí. Přijde mi to jako slepenina Hercuila Poirota a nakonci shledání Henryka a Harriet jako úsek z ,, Pošta pro tebe'' . Kdyby očesali nicneříkající pasáže, kde Lisbeth kouří cigára, snímek by se zkrátil snad o 15 minut. Měli by se radši vrátit k natáčení těch jejich horůrků, kde tomu to jejich osobité tempo a styl sluší a nechat kriminálky Angličanům. ()

Osanos 

všechny recenze uživatele

Když člověk zná skvělou knížku, nemůže ho napínavý vývoj děje nijak překvapit. Film by tedy potřeboval něco navíc, aby nebyl jen audiovizuálním shrnutím knihy. To jsem zde bohužel nenašel, a tak netrpělivě čekám na Fincherův remake. ()

danek22 

všechny recenze uživatele

Nesedl mi hlavní herec a od toho se odvíjí moje hodnocení. Bohužel vše tu působí hrozně lacině, hold asi nejspíš nebyl velký rozpočet, který by si tento film zasloužil. Ale nejde tu jen plivat, scénář je výborný a film jako celek funguje, ale na mě to působí jako průměrná podívaná natočená ve stylu Doktora z hor. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci investigatívny thriller s neopozeranými tvárami, čo vnímam ako najväčšie pozitívum. Noomi Rapace dokonalá po všetkých stránkach. Dlhšia stopáž mi vôbec neprekážala, pretože scenár mi neumožnil ani na moment vypnúť a nudiť sa. Atmosféra hustla, čím bližšie sa film chýlil ku koncu a teda k záverečnému rozuzleniu. Teším sa na pokračovanie... 5***** a 81,823% ()

Související novinky

Muži, kteří nenávidí ženy míří do televize

Muži, kteří nenávidí ženy míří do televize

29.05.2020

Protože těch adaptací slavné severské krimi Muži, kteří nenávidí ženy spisovatele Stiega Larssona stále ještě nebylo dost, chystá nyní Amazon svoji vlastní seriálovou verzi. Ta bude pochopitelně… (více)

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

28.06.2017

V pouhých 56 letech nás v úterý opustil Michael Nyqvist, švédský herec, jenž se v poslední dekádě dočkal mezinárodní slávy. Ačkoliv vám jeho jméno možná nic neříká, tvář určitě znáte. Nyqvist se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Lisbeth v Lucerně: Film a prodej nové knihy

Lisbeth v Lucerně: Film a prodej nové knihy

24.08.2015

Příznivci knih a jejich filmového zpracování se obvykle dělí do dvou nesmiřitelných táborů, a do velké míry to platí i pro Milénium - Muže, kteří nenávidí ženy i další pokračování ságy. Internetové… (více)

Reklama

Reklama