Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.8/10] | me: Michael Caine je drsnej Harry (Brown). Výborne zahraté a tým veľmi presvedčivo zobrazená brutalita britskej mladej nevychovanej špiny. Michael Caine je opäť vynikajúci. Odhliadnuc od menších (prehnaných) detailov v závere (kvôli ktorým nedávam 5*) sa jedná o výborný film, ktorý má neuveriteľne veľa silných momentov a scén a stojí za povšimnutie. Je to tvrdé - reálne až autentické ... britské Gran Torino bez Gran Torina. Good one ! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna na motorce je nejlépe nasnímaná scéna letošního roku, Caine je nekompromisní jako málokdo v poslední době a vůbec je to po sedmdesát minut na čistých pět hvězd. Jenže pak se to začne kazit a finále v hospodě to zazdí zcela. Zůstat to v "civilní rovině" penzista versus místní omladina před činžákem, tak bych byl ve výsledku mnohem spokojenější. PS: Srovnání s Gran Torinem je chtě nechtě nutné. Ač jde ve výsledku o úplně jiné žánry, tak přeci jen Eastwood pracoval a dost sázel na to, že od něj všichni očekávali právě to, čeho se jim dostane od Harry Browna. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že zdejší komentáře jeden z nejkontroverznějších britských filmů současnosti uctívají jako divácky vstřícnou žánrovku. Narozdíl od obecného přesahu Eastwoodova "Gran Torino" přichází v "Harry Brown" s konkrétní odpovědí na konkrétní problém. Filmové reakce na kriminalitu britské mládeže nejsou ojedinělé (např. Eden Lake), ale tento film k celé otázce přistupuje s vypěněnou radikálností. Za pomoci exploatačních prvků (vyobrazení feťáků jako psychopatických trosek, byrokratická neschopnost policie, populistické ospravedlňování hrdinových činů, křiklavě idylický závěr) a autority ikonického britského herce spojovaného se starými dobrými časy vzniklo vyprávění, které diváky utvrzuje v tom, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Zatímco letitý drsňák Eastwood na stará kolena přijímá cestu sebeobětování a klidné síly dřívější bonvián Caine (Alfie, Italian Job) sahá po zbrani a ve stylu "Rambo: Do pekla a zpět" ukazuje mladým idealistům, že jediným řešením je nelítostný atak. Když se takto vyjadřuje senilní Stallone k situaci na druhém konci světa, lze to brát s pousmáním jako žánrovou stylizaci, ale v případě "Harryho Browna" se jedná o postoj k domácí situaci, který nevíc bude s tamními diváky silně rezonovat. Film nevyjadřuje postoj jednoho sebestředného dědka uvízlého v době své největší slávy, nýbrž odpovídá náladám publika, které již má dost situace ve svém okolí a nevidí již jiné východisko, než to zde předestřené. A právě proto je "Harry Brown" stejně jako brazilská fašistická "Elitní jednotka" mrazivá dobová výpověď a ne nějaká žánrovka. V momentě, kdy společnost dospěje do stádia, že uctívá tento přístup k věcem, nelze než cítit strach a krajní zneklidnění. Z tohoto hlediska je "Harry Brown" stejnou mírou vynikající film i odpad. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. V Anglii film propagují jako "Nezmeškejte.. nejlepší britský film roku.. skvělý a cool Caine". Souhlasit se asi dá jen s tím posledním. A dost možná, kdyby tam Caine nehrál, byl by to obyčejný televizní film pro všedněpracovní večer. Zpočátku jsem myslel, že půjde o podobnou záležitost jako Gran Torino, naštvaný důchodce s pistolí vs mladí a nevychovaní. Ovšem na to, že Caine se zbraní je všude na plakátech, ten přerod z pacifisty trval docela dlouho. Vůbec mi přišlo, že scénář/režie neví, jaký film chce točit, zda o agresivitě mladých, zdravotních potížích starých, melancholii, drsné realitě sociálně slabších.. Na druhou stranu a ve druhé části, film je velmi šablonovitý, neoriginální, kopírující kde co. Všichni ti zlí, feťáci, dealeři, jsou potetovaní, nebo alespon se tváří jako agresivní úchylové. Caine samozřejmě není obyčejný penzista, ale sloužil dřívě v armádě. (Přesto je to on, kdo zachraňuje situaci/film, třeba svým: "Nedostatečně jste se věnoval údržbě své zbraně, sir.") Policie je bezradná a policejní duo se dohaduje, jestli je dobře nebo špatně se takhle vypořádat s gangy. Co sice působí nepatřičně (protože dlouze), ale zároveň z toho docela mrazí, je bezzubá neschopnost policie s vyšetřovanými členy gangu něco udělat, alespoň je vyslechnout. Nevím, jestli to tam bylo jentak, nebo za nějakým účelem upozornit na stávající situaci, ale názorně to ukazuje, že veškerá ta práva obviněných apod nahrávají právě jim a obrátí se proti společnosti. (Předpokládám, že každý, kdo zná, si při těch scénách vzpomene na Jacka Bauera.) (Jak moc jde v tomhle smířlivém nekonfliktním trendu Británie do háje, myslím ilustruje i to, že studenti dostávají peníze, aby vůbec chodili do školy.) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o mě, tak nám Harry Brown prokazuje laskavost. Rázná a úderná odpověď britské kinematografie na rozvleklé Gran Torino. Oproti rasistickému dědkovi má zde hlavní hrdina, v podání excelujícího Michaela Cainea, velmi osobité a na první pohled uhrančivé charisma. Nesnaží se mládež převychovávat, neboť moc dobře ví, že v této době je to téměř nemožný úkol. Jeho jediným cílem je ochránit své bližní a zamezit zlu, které pouliční gangy rozsévají skrze ulice Londýnského předměstí. Debutující režisér Barber se navíc nebojí jakékoliv kontroverze a tak bez obalu ukazuje krutou, ale pravdivou skutečnost o násilném realitě za oponou mediálních lží. A to si zaslouží potlesk. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama