Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

majo25 

všechny recenze uživatele

Atmosferický western, ktorého hlavným tromfom je ústredná postava ztvárnená ako vždy skvelým Eastwoodom. A ako pozerám, on sám zobral do rúk aj režijné oprátky, kde odvedol tiež kus kvalitnej práce. Americká občianska vojna z trochu inej stránky. Miestami autenticky až naturálne pôsobiaci snímok som si vychútnával hlavne v prvej polke, v druhej to už predsalen nie je, až na akčnú stránku, to pravé orechové. Humorná postava starého indiána mi nevadila, aj keď hlavne kvôli nemu išla atmosféra neskôr do úzadia. Už len skrátiť pridlhú stopáž. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pohodová vec. Nie je to tak zahalené taojmnom ako som zvyknutý ale stále je to vysoko nad priemerom. Postavy sa skvele pohybujú v líniach westernového sveta a všetky stretnutia - či už náhodné/alebo nie - krásne dotvárajú vnútorné univerzum hlavnej postavy. Eastwood vo svojej najväčšej forme, hoci sa film miestami vymyká tomu o čom bol napríklad Pale Rider, Dolárová trilógia, alebo Tulák z vysokých pláni. Postavy Indiánov ma bavili. Rovnako aj väčšia miera lokácií a násilia. Koniec taký úsmevný, ale bez riadneho vyvrcholenia. Ale ako vravím stále je to skvelá záležitosť, ktorá aj napriek dĺžke nenudí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood ukazuje, jak moc mu byl western blízký, jak moc se na něj naladil a dokázal vytvořit postavu, která je většinou v souladu s klasickou představou spaghetti westernu, ale přitom už se celkově posouvá jinam a stává se něčím jiným, novým. Finále není v souladu s klasickým vyzněním westernu a jakoby se s postavou Walese měnil i žánr. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabinou tohoto westernu je jeho rozvleklost, kterou jako by chtěl Eastwood navázat na Sergia Leoneho. Jenže v tomto případě nám naservíroval mnoho nudných pasáží a zejména díky délce je děj bez spádu, což celému filmu dost škodí. Clint Eastwood alias Josey Wales umí dobře trefovat nejen olovem, ale i slinami, které neustále plive. Je to vlastně typický znak pro jeho postavy. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasický westernový Eastwood, kde však má jeho drsný hrdina i lidskou tvář a touhy.  Psancem a pistolníkem se stává pouze z donucení a jakmile dosáhne své pomsty, stává se zase člověkem. Fanoušek akčního westernu si tu pak vcelku užije, přestřelek a akce je tu spousta, drsných hlášek rovněž a nechybí ani rotační kulomet. Příběhové možná až příliš jednoduché  a podřízené westernové atrakci, všechna ta Eastwoodová blízká setkání posledního druhu s těmi, kdo ho chtějí dostat,  budou možná na některé působit prvoplánově, ale pravověrnému fanouškovi to nemůže vadit. Spíš naopak. Možná o fous horší než Clintovy nejlepší  fláky s kolty proklatě nízko, ale pořád výborné. Čtyři. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)
  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama