Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Divoký západ těsně po válce (zde gauneři převážně na straně Unie) a Clint v roli šitý přesně sobě na míru, tj. drsný, správný, věčně tabák flusající frajer na cestě do texaské rezervace. Western je to solidní, bleskne se tu pár zábavných postaviček, temný civil-war kontext cením, ale celkově se přeci jen moc táhlo - mínus 20 minut, stopro hvězda víc. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Skvělý a v leckterých měřítkách i doslova epický western. Je jedním z mých nejoblíbenějších westernů. Clint Eastwood prostě umí. Podle mě jeho druhý nejlepší western. Hned za Nesmiřitelnými. Skvělý herecký výkon na plátně předvedl nejen vynikající Clint v roli psance Joseyho Walese, ale hlavně legendární indiánský herec známý především z filmu Malý velký muž Chief Dan George v roli osamělého Watieho. Co se týče scénáře byl skvělý. Kamera a celková vizualita také nebyla špatná. Hudba velmi pěkná, ale mohlo jí být i víc, ovšem Jerry Fielding podal hodně dobrý výkon. Ostatní herci krom dost dětinské Sondry Locke byli dobří. Na tomto filmu se mi nejvíce líbil příběh. Příběh o pomstě, ale i o přátelství. To Clint prostě umí. Josey Wales je onen typ pistolníka, který jde po pomstě, kvůli které vytáhl zbraň, a zároveň má dobré srdce. Eastwood hrál tři typy pistolníků. Chladného muže beze jména, muže jdoucího po pomstě a muže, který znovu nasadí zbraň pro boj za spravedlnost. Josey Wales splňuje oba dva poslední typy. To co Clint herecky předvádí na plátně je opravdu mimořádný výkon a to co za kamerou, tak tam je to beze slov. Já tento film přímo žral, když jsem byl malý a mám to tak do dnes. Nejlepší scény jsou podle mě projížďka po Misouri a přestřelka ve městě, kterou Josey Wales (Eastwood) doplní hláškou, "Tak co budete tasit nebo si pískat Dixie?" Fantastické. Nejsilnější scénou je pro mě scéna s náčelníkem Komančů, kterého ztvárnil legendární Will Sampson z Přeletu nad kukaččím hnízdem a pak krásné finále, kde Josey řekne onu slavnou poetickou hlášku, "V týhle mizerný válce jsme tak trochu umřeli všichni." U mě má tento film skvělých pět hvězdiček a 85%. Tulák z širých plání, Bledý jezdec a Nesmiřitelní šli po pomstě a spravedlnosti. Psanec Josey Wales je vede. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Oveľa viac než prostý western o úteku a pomste. Kým väčšina podobných diel sa sústredí na únik odplatu, na hľadanie pokladu, zločinca, rodiny, unesenej ženy a podobne, tento film ponúka východisko. Ako z nezavinenej a nevybranej cesty životom von. Cesty, ktorá stála väčšinou tak akurát za odfľusnutie si do prachu zdanlivej beznádeje a večného súboja so stádom prenasledovateľov. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Dejte Eastwoodovi do ruky nabitý revolver, na hlavu klobouk a do cesty mu postavte bandu špinavců na postřílení a o zábavu je postaráno. Přidejte Eastwoodově postavě jméno a nebude to úplně ono :-) Teď vážně, Psanec Josey Wales je podmanivý western, který v pomalém tempu dokáže elegantně střídat uvolněné momenty s těmi drsnými. Příběh je velice zajímavý a plný pestrobarevných postav, které doprovází Joseyho Walese jeho jízdou krajinou zbrázděnou válkou. To vše je prostoupeno zvláštní atmosférou a pevnou režií. A Eastwood? Pokud někoho zrovna nestřílí, tak na někoho určitě plive :-) Tihle mlčenliví drsňáci mu prostě jdou. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama