Reklama

Reklama

Oči války

  • Irsko Triage (více)
Trailer

VOD (1)

Válečný fotograf Mark Walsh (Colin Farrell) a jeho kolega David se protloukají krutým světem ozbrojeného konfliktu v Kurdistánu. Jejich cesty se protínají s mnoha jinými lidskými osudy a syrová realita války navždy poznamená osudy všech zúčastněných… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

lekr 

všechny recenze uživatele

Velice silné válečné drama, které mě šokovalo jednak drsným avšak realistickým pohledem na válku a na její dopad na obyčejné a mnohdy nevinné lidi, ale hlavně svým strhujícím závěrem. Bohužel chtělo to propracovanější scénář a větší dějový spád. První polovinu filmu jsem se celkem solidně bavil ale v druhé půlce začal snímek kolísat a nebýt toho šokujícího konce a jako vždy vynikajícího Colina Farrella, tak bych se asi unudil k smrti. Přesto lepší tři hvězdičky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Válečnej reportér má jednu jistotu, nikdy neskončí na úřadu práce. Omlouvám se za ten sarkasmus u tak vážnýho tématu, ale já se ptám jakej smysl má vlastně tohle povolání ? Mělo by, kdyby se z nás nestala povrchně konzumní zvířatka lpící na píčovinách a řešící tuny zbytečností. Jednou jsem jel po D1 zapnu rádio jsou tam zprávy --- ZPRÁVY !! a hned druhá zpráva dne byla, že Iveta Bartošová měla naruby plavky, zdůrazňuju seriozní radio a seriozní zprávy. Kurva kam jste se to dostali, že takovou absolutní zbytečnost vysílaj už i ve zprávách ? A tohle ? koho z nás to zajímá ? Prodejnost Blesku stoupá, časopis Koketjl krachuje, to sna dmluví za vše. Film si bere na mušku obrovskou psychickou zátěž válečných fotoreportérů, kteří dnes a denně riskují nejen ztrátu svých životů, ale i ztrátu sebe samých. Na můj vkus je tenhel italskej film až příliš americkej, všechny ty citový věci jsou zbytečně vyhrocený a doslovný u tohoto tématu to věru není potřeba, nejsem krypl, abych nechápal. Výkon Colina se mě líbil hlavně ve druhý části, oproti tomu příběh mě zase víc zaujal ve svý první části. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

4.4.2010 ~ Váleční fotografové. Co je vede k tomu potlačovat pud sebezáchovy, vydávat se do míst, kam by jiný člověk za žádných okolností dobrovolně nevstoupil, a hledat situace, které by nikdo na světě zažívat nechtěl? Jde jim o slávu a peníze za vyobrazení něčeho, co si zbytek světa nedokáže ani představit? Nebo je to touha po dobrodružství? A dokáží se potom do "běžného" světa vůbec vrátit? ~ Triáž. Medicínský pojem pro stanovení priority pacientů na základě vážnosti jejich zranění (Wikipedia). Ve válečných zónách a konfliktech je třeba při větším množství raněných, kdy je nedostatek prostředků (lékařů, léčiv, místa, času apod.), určit, kdo potřebuje péči akutní, kdo může chvíli počkat a kdo nemá v dané chvíli na daném místě žádnou šanci a jen by ubíral čas a prostředky těm, kteří mají zranění lehčí a mohou se, když ne uzdravit, tak alespoň nezemřít. Rozdělení probíhá jednoduše, pomocí barevných štítků. Červená pro akutní případy, žlutá pro těžší případy, zelená po lehčí případy, modrá pro ty, které opustilo štěstí a jsou bez šance a černá těm, kteří se dle Platóna dočkali. V místním kurdském polním lazaretu ve skále se ponejvíce setkáte s těmi žlutými a modrými případy. ~ "Jen mrtví se dočkali konce války." - Platón ~ Mark a David jsou dlouholetí přátelé. Oba mají manželky a oba jsou váleční fotografové. Vydávají se tam, kde se něco děje a kde lze získat zajímavé fotografie. A zrovna teď je to Kurdistán, který je v konfliktu s Husajnovým Irákem. Nelze říct, že by se tu nic nedělo, ale není to přesně to, na co oba fotografové čekají. Čekají na ofenzívu a ta stále ne a ne přijít. A David nemá tak pevné nervy jako Mark. Chce už odjet, ale na přesvědčivé naléhání Marka ještě chvíli vydrží. Ale jen do příštího dne. Mark už totiž na Davidův vkus riskuje příliš a tak se David rozhodne skončit okamžitě a vyjet ihned domů, což se Markovi nelíbí. Chce vyjet s kurdskými bojovníky a fotit. ~ Poté se ale Mark probouzí ve známém "skalním středisku", raněn a otřesen, a posléze odjíždí domů. Dokáže se ale v naprosto jiném světě vyrovnat s tím, co zažíval v Kurdistánu? A co s tím, co zažil jako válečný fotograf před Kurdistánem? A kde se, k sakru, toulá David? ~ "Je mi 86 let. Přišel jsem o celou rodinu. Přišel jsem o rodiče, bratry a sestry. Přišel jsem o svou ženu. A přesto jsem stále tu. Pořád se mohu usmívat a svět je stále úžasným místem." ~ Napínavé drama šesti lidí o tom, že zažít dobrodružství nemusí být vždy nutně taková zábava. Drama o tom, co se snažíme ututlat před ostatními a před sebou samými. Drama o prioritách. ~ Tohle je pro mě ten druh filmu, kvůli kterému se vyplatí vidět tu tunu blbých a zbytečných béčkových hovadin, protože nikdy nevíte, na co přesně narazíte. A na tohle Vám narazit doporučuji. Nejlépe s rozeběhem. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Obrovské váhanie medzi štyrmi a piatimi hviezdami. Sprvu som bol mierne znechutený, pretože tematiku "údenáčskych" vojen naozaj nemusím, ale zdanie klamalo - na fronte sa totiž odohráva iba malý zlomok filmu. Zvyšok je perfektná komorná dráma, zasadená do Británie osemdesiatych rokov (atmosféra naozaj precízna), ktorá minimálne od "triedenia lebiek" páli do diváka jednu emocionálne silnú scénu za druhou. Herci výborní, Colin ako tradične fenomenálny. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zahrané, scénář slušný, Farrell i Lee velmi dobrá spolupráce. Ale nemůžu si pomoct, zkrátka, nijak úchvatné. Při sledování jsem měl obrovský problém ztotožnit se s osudem zmizelého přítele, jelikož o něm, ani o Farrellově přátelství jsem se nic moc nedozvěděl. Záběry a válečné scény z Kurdistánu jsou pouze ze začátku, po té už se jen bloumá v mysli hlavního hrdiny a skládá se postupně finální obraz. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v Irsku a ve Španělsku. (Terva)
  • Colin Farrell kvůli roli musel zhubnout o 20 kilo. Toho dosáhl díky přežívání na dietní kole, černé kávě a tuňákovi. (Chatterer)
  • Pre juhoslovanského režiséra Danisa Tanovića sú Oči vojny druhým filmom, v ktorom bola hlavným jazykom angličtina. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama