Reklama

Reklama

Tam někde

(seriál)
  • USA Over There
USA, 2005, 9 h 36 min (Minutáž: 43–46 min)

Hrají:

Josh Henderson, Luke Macfarlane, Erik Palladino, Keith Robinson, Sticky Fingaz, Sprague Grayden, Nicki Aycox, Brigid Brannagh, Ash Christian (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Tento dramatický seriál vypráví o příslušnících armádní jednotky, kteří svou vojenskou povinnost plní na misi v Iráku. Zaměřuje se na složité situace, jimž musí čelit, zabývá se dopady války na ně i na jejich rodiny doma. Zkoumá fyzické, emocionální i kulturní problémy, s nimiž se den co den setkávají. Je to první scénář napsaný pro televizi, který se odehrává v současné válce, do níž se zapojily Spojené státy americké, a která trvá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím zklamání. Pilot většinou bývá nejvymazlenějším úvodem každého seroše a pak už to jen bředne a bředne... S každou další řadou to pak tvůrci ředí a ředí a natahují a natahují... Tady to ani nijak velkolepě nezačalo. Začne rychlé seznámení s kluky povolanými do Iráku a po letmém rozloučení s rodinami už jedou v humerech pouští. Ačkoliv se to snažilo tvářit autenticky, nemohl jsem se zbavit dojmu, že to bylo točeno někde v Nebrasce nebo Nevadě... Také by mne celkem zajímalo zda pro zraněné vojáky létají olivově zelené Hueye... To bylo tak složité sehnat Blackhawk v pouštním markingu? Po pár prvních bojích jsem na rozpacích. Sice tam sem tam ulétne noha, ale když Iráčan zasažený minometnou podporou Amíků snožmo vyskočí (v celku) do výšky aby se překulil do kotoulu ve stylu Chucka Norrise v Missing in Action, něco tu smrdí...Sami Iráčané se v seriálu prakticky nevyskytují kromě několika civilů. Bubáci totiž vždy mají na hlavách masky nebo arabské šátky, takže je mohli hrát klidně Číňani.... Kamera ale ujde, některé záběry na vojáky v ,,pouštním'' oparu nebo západu slunce jsou efetní i konvojové průjezdy s obrněným doprovodem. Co nechápu jsou některé až nelogické dialogy mezi vojáky.. Nejhorší je to ve vypjatých situacích, kdy z vojáků padají opravdové perly. Po vidění celého seroše (13 dílů) je to takový lehký podprůměr. S tou bandou vojáků se divák časem sblíží, tvůrci je nenechali postupně zařvávat a tak má divák větší možnost a více prostoru k pochopení postav. Uřvaný Magor, nerozhodná Paninka, ranař Čoud, pobožný Anděl, přemýšlivý Dumphy ad... Celkem chápu co chtěl seriál ukázat a říct. Některé scény opravdu stály za zamyšlení, jiné byly neskutečně trapné až debilní... Např. když vjíždí kolona do městečka a na silnici vyběhne hošík (ano právě takový co se je schopen odpálit) s bednou v ruce na níž jsou hodiny a volá: Porazím tě Ameriko! Vojáci jej zaženou bednu rozstřílí a z ní se vysypou šachy... No tak takhle pánové tvůrci tedy ne. Co oceňuji, je ztrvárnění životů manželů a družek bojujících vojáků i občasné záběry na cedule tam doma, kde stojí We Support Our Troops. Zde se máme ještě co učit. Při vzpomínce na naše nedávno padlé vojáky v Iráku a na to co jsem si od některých uživatelů diskusí o nich přečetl za bahno jsem si to u tohoto seriálu znovu uvědomil. A palec nahoru dávám i za celkem povedenou závěrečnou píseň, která se jmenuje stejně jako seriál - OVER THERE. Dávám tedy 3 miny. * * * ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Malarkey jsem dlouho váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec se mi to tak nějak rozleželo a řekl jsem si, že propagandy je podstatně méně než by se do podobného seriálu dalo nacpat a ukázka toho, že ti kdo nerozhodli o tažení do Iráku, ale když už v něm jsou, nezbývá než plnit rozkazy a vyrovnávat se s takovými věcmi, které vám doma v obýváku při sledování zpráv asi těžko přijdou na mysl, si svých (po první sérii, budou-li i nějaké další) 70% zaslouží. PS: Dílu s doktorem bych neváhal vpálit 90%... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel zda dát 3 nebo 4 *. Nakonec jsem se rozhodl pro lepší volbu, od čeho jsem voják:), a teď k věci: válka v Iráku, kterou z blízka tolik neznáme a není příliš morální ji i v této době pouštět do TV se objevila na HBO tak náhle, že jsem byl celkem netrpělivý na začátek. Prvních pár dílů mě velice zaujali. Sice příběh nebyl nijak výrazný. Většinou byl díl o tom jak postupně, krok po kroku okupují některé území nebo prostě hlídají silnici, což mě příjemně překvapilo hlavně zajímavou atmosférou, která se sice postupně vytratila a změnila, tak že se mi to ze začátku nelíbilo, ale postupně jsem si zvyknul a i tak jsem byl spokojený. Boje byly opravdu velkolepé a bylo jich hodně což je dobře, zato se autoři starali i o to jak žijí rodiny tam někde daleko na území USA, což mě děsně nudilo a také způsobilo to, že mi dalo práci některý díl vůbec dokoukat. Nakonec jsem to zvládnul až do konce a již nyní můžu konstatovat že mě samotný konec ani nijak extra nepřekvapil, ale skončil tak jak se to dalo čekat a jak to prostě skončit muselo. (7/10) ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný seriál jaký se jen tak nevidí. Bohužel u nás poměrně neznámý. Sledujeme osudy americké pěší jednotky v období po válce v Iráku. Jednotky kde slouží samí mladí lidé. Kolem 20-ti let. Kteří se denně musí potýkat se situacemi na hranici života a smrti. Rozhodně se nedá říct že by se jednalo o propagandistický snímek. Jelikož je zde válka zobrazena skutečně syrově. Kromě samotných vojáků máme možnost sledovat i druhou tvář války. Dopad na rodiny doma. Jak se musí vypořádat s dlouhým odloučení a s každodenním strachem že jejich nejbližší padnou. Skutečně emotivní a sugestivní pojetí moderní války. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zopakujte to, vojáku. - Pane, hovadina, pane. - Vysvětlete, vojáku. - Pane, takhle si možná představuje válku televize, pane. - Co mi to povídáte, vojáku - pane, takhle se tam motat v palbě, tak sme tuhý, pane. Pane, já něco zažil, pane, a tohle nás s klukama dost pobavilo, pane. - Vojáku, uvědomujete si, jak je důležité pro naše doma vědět, o čem to tu je a co tu děláme pro demokracii? - Pane, při vší úctě, my tu nejsme pro demokracii, pane. My tu chráníme prdel pár papalášům z Washingtonu, pane. Pane, tady žádná demokracie bejt nemůže, pane. - Vojáku, pro vaše blízké doma je dobré vědět, jak se tu snášíte s místními, jak jste v jednotce kamarádi. - Pane, my nejsme kamarádi, pane. Pane, tuhle druhá četa zalezla do palírny a místo aby nás kryla, zlískala se jako Dánové, pane. Pane, takhle my nemluvíme v akci, pane, ani v zázemí, pane. Slušný vychování jsme zapoměli s první ustřelenou hlavou, pane. A pane, s místníma nevycházíme vůbec, pane. Pane, ti nás naprosto nenáviděj pane. Pane, my chceme domů, pane. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama