Reklama

Reklama

Tam někde

(seriál)
  • USA Over There
USA, 2005, 9 h 36 min (Minutáž: 43–46 min)

Hrají:

Josh Henderson, Luke Macfarlane, Erik Palladino, Keith Robinson, Sticky Fingaz, Sprague Grayden, Nicki Aycox, Brigid Brannagh, Ash Christian (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Tento dramatický seriál vypráví o příslušnících armádní jednotky, kteří svou vojenskou povinnost plní na misi v Iráku. Zaměřuje se na složité situace, jimž musí čelit, zabývá se dopady války na ně i na jejich rodiny doma. Zkoumá fyzické, emocionální i kulturní problémy, s nimiž se den co den setkávají. Je to první scénář napsaný pro televizi, který se odehrává v současné válce, do níž se zapojily Spojené státy americké, a která trvá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak pilot u tohohle seriálu nevypovídá o jeho zbytku vůbec nic. Po zhlédnutí úvodního dílu jsem měl pocit, že u tohohle dílka budu trpět, neboť navodil atmosféru naprosto bezduchého béčka, kde vojáci nabíhají do boje neohroženě a se stupidními macho hláškami navrch. To se naštěstí s dalšími díly změnilo a i když se Over There nevyhnul jisté idealizaci, nakonec se tvůrci s patosem a otravnými srdcervoucími příběhy, které často trápí současné válečné seriály, dost mírnili (ani scény z domova mi nevadily a příjemně doplňovaly dění) a posílá vojcly z akce do akce. Opravdu spíše zobrazuje takovou tu každodenní realitu, kdy je to nekonečně courání po poušti celkem vopruz, ale taky se může každou chvíli cokoli posrat a vyhodit tě může random do vzduchu i malé dítě. Over There umí být v jednu chvíli veselý a v zápětí na to dost mrazivý. Výborně profiluje postavy a zbytečně s nimi nezametá. Akcí se taky nešetří a je rychlá a intenzivní, ale je nutno mít na mysli, že je to 15 let starý televizní seriál (který není od HBO, jak tu někteří nepochopitelně tvrdí, ale od FX) a obsahuje relikty tehdejší doby. Od lacině roztěkané klipovité kamery snažící se zamaskovat absenci krve a efektů v přestřelkách obecně, až po celkově levnou produkci, kde je hodně vidět, že to kluci natáčeli kdesi v kalifornské poušti. Ten Irák z toho bohužel zas až tak cítit není a po stránce výpravy to citelně pokulhává. Rozhodně je dobré od toho nečekat drahý seriál typu Band of Brothers nebo Generation Kill, ale co seriálu chybí v budgetu a vizuální rovině, to vyvažuje sympatickým přístupem k divákovi. Líbily se mi i závěrečné titulky s fajn songem na pozadí. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný seriál jaký se jen tak nevidí. Bohužel u nás poměrně neznámý. Sledujeme osudy americké pěší jednotky v období po válce v Iráku. Jednotky kde slouží samí mladí lidé. Kolem 20-ti let. Kteří se denně musí potýkat se situacemi na hranici života a smrti. Rozhodně se nedá říct že by se jednalo o propagandistický snímek. Jelikož je zde válka zobrazena skutečně syrově. Kromě samotných vojáků máme možnost sledovat i druhou tvář války. Dopad na rodiny doma. Jak se musí vypořádat s dlouhým odloučení a s každodenním strachem že jejich nejbližší padnou. Skutečně emotivní a sugestivní pojetí moderní války. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel zda dát 3 nebo 4 *. Nakonec jsem se rozhodl pro lepší volbu, od čeho jsem voják:), a teď k věci: válka v Iráku, kterou z blízka tolik neznáme a není příliš morální ji i v této době pouštět do TV se objevila na HBO tak náhle, že jsem byl celkem netrpělivý na začátek. Prvních pár dílů mě velice zaujali. Sice příběh nebyl nijak výrazný. Většinou byl díl o tom jak postupně, krok po kroku okupují některé území nebo prostě hlídají silnici, což mě příjemně překvapilo hlavně zajímavou atmosférou, která se sice postupně vytratila a změnila, tak že se mi to ze začátku nelíbilo, ale postupně jsem si zvyknul a i tak jsem byl spokojený. Boje byly opravdu velkolepé a bylo jich hodně což je dobře, zato se autoři starali i o to jak žijí rodiny tam někde daleko na území USA, což mě děsně nudilo a také způsobilo to, že mi dalo práci některý díl vůbec dokoukat. Nakonec jsem to zvládnul až do konce a již nyní můžu konstatovat že mě samotný konec ani nijak extra nepřekvapil, ale skončil tak jak se to dalo čekat a jak to prostě skončit muselo. (7/10) ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Podle mě skvělý seriál, který mě bavil svým napětím a pojetím, ale připadal mi trošku moc propagandistický, nereálný a moc proamerický. Ne že bych měl něco extra proti Americe, ale válka v Iráku není zrovna podle mého gusta. Přesto je to skvěle natočený a líbil se mi i český dabing, ten se povedl. No a hlavně jsem to spíš vnímal jako příběhy lidí než abych sledoval reálnost všech akcí, jestli je možný skákat takhle kolem min nebo ne, o to tu podle mě ani tak moc nešlo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zopakujte to, vojáku. - Pane, hovadina, pane. - Vysvětlete, vojáku. - Pane, takhle si možná představuje válku televize, pane. - Co mi to povídáte, vojáku - pane, takhle se tam motat v palbě, tak sme tuhý, pane. Pane, já něco zažil, pane, a tohle nás s klukama dost pobavilo, pane. - Vojáku, uvědomujete si, jak je důležité pro naše doma vědět, o čem to tu je a co tu děláme pro demokracii? - Pane, při vší úctě, my tu nejsme pro demokracii, pane. My tu chráníme prdel pár papalášům z Washingtonu, pane. Pane, tady žádná demokracie bejt nemůže, pane. - Vojáku, pro vaše blízké doma je dobré vědět, jak se tu snášíte s místními, jak jste v jednotce kamarádi. - Pane, my nejsme kamarádi, pane. Pane, tuhle druhá četa zalezla do palírny a místo aby nás kryla, zlískala se jako Dánové, pane. Pane, takhle my nemluvíme v akci, pane, ani v zázemí, pane. Slušný vychování jsme zapoměli s první ustřelenou hlavou, pane. A pane, s místníma nevycházíme vůbec, pane. Pane, ti nás naprosto nenáviděj pane. Pane, my chceme domů, pane. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama