Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 8

(série)
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 7 h 8 min (Minutáž: 54–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen, Rory McCann (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Daenerys představí svým věrným plán na osvobození celého kontinentu. Tyrion motivuje Jona k další akci. Jon s pokorou přijímá svou roli. V Drači jámě se rozhodne o vládě nad Westeroskými královstvími. Hrdinové ságy jdou vstříc svým dalším osudům. (DavidWark)

Videa (17)

Trailer

Recenze (223)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad není třeba diskutovat o nevídaných produkčních kvalitách osmé řady Hry o trůny, o opulentních kulisách i kostýmech, podmanivém soundtracku, filmových tricích a fantastické kameře, zejména v samotném finále. O čem diskutovat asi musíme, jsou scénáře. V prvních řadách byla Hra o trůny stejně jako její knižní předloha převážně tažená postavami. Proto její postavy působí tak živě a trojrozměrně, proto se celý příběh neustále košatil a bobtnal do šířky a proto má George R.R. Martin takové problémy, dostat postavy tam, kde by je v zápletce potřeboval. Tímto stylem mohl seriál skončit jedině za dalších patnáct sérií anebo kdykoliv, ovšem náhle a bez katarzí, bez rozumných uzavření rozběhnutých dějových linek. Ani jedno z toho není použitelné řešení. Benioff s Weissem se před dvěma sezónami rozhodli zamířit ke konci a nechali si to na třináct epizod. Aby to zvládli, museli zmíněné vyprávění tažené postavami nahradit vyprávěním taženým zápletkou. Místo toho, aby nechali figurky pobíhat volně po šachovnici, začali jimi tahat zpátky k sobě a směrem ke důležitým dějovým bodům. Je pravda, že času zbylo opravdu málo a třeba alespoň několik epizod navíc by seriálu prospělo. I tak ale letos tvůrci se zkratkou pracují převážně obratně a kromě zásadních událostí nechávají postavy i vydechnout a užít si spoustu malých charakterních momentů, neobvyklých setkání nebo „nepodstatných“ dialogových výměn. Na pár místech ta zkratka byla až příliš velká, něco se opravdu dalo vymyslet (nebo vysvětlit) lépe. Nicméně mě mrzí, že tentokrát internet trůnovskou mánii obrátil k soutěžení o co nejhorší nadávky showrunnerům, k úsměvným peticím a okázalému chlubení se nepochopením charakterů postav, když mluví o neopodstatněných rozhodnutích, ke konstruování chatrných alternativních řešení, ke kritice za úplně všechno, od údajné předvídatelnost i nepředvídatelnosti přes zkratkovitost a nudu až po plivání na fanoušky a fan service. Mrzí mě to, protože tvůrci totiž dokázali zhmotnit všechny ty věci, které se v začátcích jen naznačovaly, a my ani nedoufali, že je reálně uvidíme (a nebudou jen zmařeny další náhlou událostí, jež děj dál rozkošatí), dokázali dodat epické bitvy, ždímat emoce z úmrtí, zrad, shledání i loučení. A dokázali dát skoro všem postavám tak kvalitní a smysluplné konce, v jaké jsem ani nedoufal. Všech šest epizod jsem si strašně užil a tvůrcům za tuhle evidentně nevděčnou práci děkuji. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek tomu že mnohých filmových"kritikov" séria rozčarovala pre mňa bola posledná séria dôstojným zakončením tejto epickej ságy s najlepším možným panovníkom akého si v Siedmych kráľovstvách mohli želať a kedže väčšina hrdinov dostala presne to,čo si zaslúžila z mojej strany absolútna spokojnosť... ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Něco mi říká, že existovalo 14,000,604 alternativních konců Hry o trůny (a každý fanoušek si vysnil ten svůj), jenže tvůrci si vybrali tenhle a ať už se vám to líbí, nebo ne, tohle je ten závěr, který jsme dostali. Stejně jako v případě předchozí řady došlo na občasnou zkratkovitost, tentokrát to však nebylo zdaleka tak do očí bijící. Především jsme totiž dostali famózní noční bitvu s nemrtvými, u které se napětí dalo krájet, opět bravurní dialogy, srdceryvné momenty a skličující zvraty. Dal bych si to delší? Jasně. Zhroutím se z toho a budu to kvůli tomu slepě nenávidět nebo podepisovat stupidní petice? Fakt ne. :) Vývoj postav se jednoduše završil, kolo bylo zničeno a každý dostal, co si zasloužil. Spravedlivé finále bude nejspíš ještě nějakou dobu lidi rozdělovat, ale tak už to s těmi nejočekávanějšími věcmi na světě bývá. Těším se na spin-offy. 8. řada Hry o trůny - 9/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anticlimax². O co výpravou, produkcí, měřítkem i epičností rozmáchlejší a (nejen) na obrazovkách doposud ani náznakem nevídané, o to debilnější a s gustem házející i rozmatlávající lejna odkazu úvodní čtveřice sérií; o předloze raději vůbec nemluvě. Martin se musí v hrob... Ehm, posteli obracet. Nedá se popřít, že finální série obsahuje mnohé momenty, scény a pasáže, které jsou perfektně natočené a tají se z nich dech. Škoda že logika v celé sérii ani ne tak absentuje jako spíše páchá rituální harakiri jednu každou vteřinu stopáže. Kdyby osmá série byla vyvrcholením zapomenutelné spotřební tuctové temné fantasy, co jich jsou regály knihoven plné, těžko by šlo mít byť jen jednu jedinou výtku a plesal bych nadšením. Tím že jde o vyvrcholení série stavící na charakterech, vypiplaných břitkých dialozích, zvratech, nekompromisní politické pragmatičnosti, nevyřčeném mezi řádky tak.. Škoda mluvit. Není tu jediný kloudný dialog, vše se říká na plnou hubu, deus ex macina střídá deus ex machinu, žádný opodstatněný zvrat, žádný překvapivý moment, žádné logické postupy, jde o čirý fan servis (paradoxně kašlající na fanoušky) nejhrubšího zrna, prostě nic, co byste nenašli v jakékoli generické "Vyvolená děcka versus Velké Velmi Moc Zlé Zlo a láska k tomu" fantasy sáze pro náctileté. Zatímco minulá série ještě šla přejít guilty pleasure nadhledem, tak tentokrát... Zbývá fenomenální podívaná, která stojí za to vidět. Pokud přejdete skutečnost, že byste si u ní nejraději hlavu rozflákali o konferenční stolek. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od finální řady Hry o trůny každý zdaleka nedostal to, co očekával (podle posledních statistik je těchto již lidí přes milion, a ohání se na internetu jakousi legrační peticí). Jenže to je holt věčný úděl všech komerčně úspěšných příběhů napříč všemi spektry lidské zábavy a trávení volného času, ať už jde o seriály, filmy, knihy, hry anebo třeba hudbu. Je pak na jednotlivci, jak se s prezentovanými tvůrčími vizemi sám za sebe popere, a nakolik se mu tyto takzvaně trefily do momentální nálady (čti osobních preferencí a psychického rozpoložení). Co už ovšem šestidílnému závěru bezpochyby nejrozmáchlejšího televizního seriálu všech dob (!!) nikdo a nikdy neodpáře, a musí chtě nechtě přiznat, je monumentální příběhová nosnost a její emocionální dopad na generace a generace fanoušků, kteří v epizodickém Západozemí dobrovolně prožili své ať už neveselé, anebo o to šťastnější divácké životy. Protože příběh je ta nejsilnější věc na světě. ()

Galerie (225)

Zajímavosti (48)

  • Kit Harington (Jon Sníh) si po dotočení 8. série vyžádal od tvůrců sochu se svou podobiznou, kterou by chtěl předělat na fontánku. (Duoscop)
  • K příležitosti premiéry 8. série si výrobci sušenek Oreo připravili limitovanou edici a ve spolupráci s HBO vytvořila Oreo s fontem Hry o trůny. (Duoscop)

Reklama

Reklama