Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalí chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec...a počet mrtvých těl brzy narůstá! (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 074)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Extended Cut: Od Scottova horroru, přes Cameronův akční thriller, po Fincherovo intenzivní drama. Skvělé zakončení Vetřelecké trilogie, které vyjma špičkového hudebního doprovodu disponuje i excelentní režií a hutnou atmosférou. Kvalitativně sice nedosahuje prvního dílu, ale příběhu o komandu mariňáků se může směle vyrovnat a v několika případech jej i překonat. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Každého z prvních tří Vetřelců dokonale charakterizuje jedno přídavné jméno. Jednička byla napínavá, dvojka akční a trojka úchylná. Jak jinak taky, když Ripleyová ztroskotá na vězeňské planetě obydlené těmi nejzvrhlejšími sexuálními devianty, kteří neviděli ženskou dýl než pevnou stolici. Ale je tu ještě jeden host do domu – alien. I když vlastně ne jen jeden. Spíš jeden na třetí. Nebo na druhou? David Fincher netočí tak docela normální filmy a když už, tak ne o docela normálních lidech. A netočí špatně, pokud zrovna... netočí špatně! Vetřelčí zářez na jeho pažbě nejspíš nebude moc hluboký, respektive neměl by být. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že tentokrát natáčel pod tvrdým tlakem z vnějšku, je to hodně mainstreamové a hodně neosobní (až na pár chutných honiček v závěru). Chvílemi hrůzně zmatené, jako by Fincher utíkal před vetřelcem a jindy tak klišovité, jako by zrovna vylezl z hibernátoru. Dokonce i ta pověstná fincherovská depresivní nálada tu chybí. Ale byl to jeho první vážnější počin na poli celovečeráků, což část křivd ospravedlňuje. A ten zbytek vydá maximálně na ***. 60% Zajímavé komentáře: ScreamJay, JohnnyD, MIMIC, PALINO, mr.kliky ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $55,473,545Tržby Celosvetovo $159,773,545║ Režisér David Fincher tiež čo to vložil zo svojho vizuálneho a vyprávačského umenia do tejto temnej série. Dejovo výborne gradujúce, neustále napätie, triky možno trošku kolísavé čo je škoda, zato to vynahrádza s pestrou zmeskou väzňov a ich pohnutkami. Sigourney Weaver ako vždy v danej úlohe bravúrna. Ďalší skvelý prírastok do tejto série! __/85%/ (kino verzia) __/90%/ (rozširena verzia) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Dle mého nejlepší díl série. Naprosto nadupaná podívaná, vizuálně strhující, herci skvělí (i ty nejmenší roličky). Geniální je vizuál, Valná většina záběrů brána z podhledu, naprostá většina je koncipovaná tak, že prostředek záběru je více méně prázdý, a podstatné se odehrává po stranách. Director's cut smaozřejmě výrazně lepší, i kino verze si ale zaslouží plný počet... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Solídne pokračovanie, ktoré rozhodne nerobí hanbu svojim predchodcom. I keď to Cameron komentoval trošku inak (vraj nech natočia akékoľvek pokračovanie Terminátora, nebude to tak ostudné ako Votrelec 3), jemu do práce nekecalo štúdio a nesnažilo sa mu presadiť svoje verzie scenáru. Každopádne svoj režisérsky zostrih si nemohol nechať Fincher len pre seba a akonáhle som mal po rokoch možnosť ho zhliadnuť, tak musím pridať o hviezdičku navyše. Fincher sa na celú sériu pozrel trošku inak a ako je jeho zvykom, psychologický rozbor postáv je na veľmi vysokej úrovni. Zostrihaná verzia je ukrátená práve o ne-akčné scény, ktoré filmu dávajú zmysel a hĺbku, ktorú v prvých dvoch dieloch nie je až tak cítiť. Tu totiž nejde len o samotný survival horror, ale najmä o existencialistickú drámu plnú depresie, úzkosti a pochmúrneho čakania na smrť, v ktorej Sigurney predviedla svoj najsugestívnejší výkon z celej trilógie. Nekonečné reči o hriechu a vykúpení by som možno okresal, ale aj tie mali v príbehu svoju podstatu. Takže ak budete mať šancu, určite siahnite po director's cut a pochopíte, prečo je tento film jedným z najviac podceňovaných v histórii. 85%. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (59)

  • Speciální edice nabízí mimo jiné i rozšíření dramatické štvanice na vetřelce, v jejímž závěru je skutečně lapen. Bohužel pouze dočasně. (messiah)
  • David Fincher, pro kterého byl film celovečerním režijním debutem, jej vůbec neuznává: „Musel jsem na něm pracovat dva roky, třikrát mě vyhodili a každou věc jsem si musel prosadit. Nebylo a není člověka, který by ten film nenáviděl víc, než já.“ (PaTeXx)
  • První díl v sérii, ve kterém je nahlas vysloven název společnosti Weyland-Yutani. V předchozích částech se občas objevil nápis, postavy však společnost nazývali prostě Společností. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama