Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

iamek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmu roku ! Příběh je prostý. Taliban unese novinářku a jejího kolegu a parta zabijáků ze speciální jednotky ji musí získat zpět. Už od samotného začátku sledujete naprosto dechberoucí akční jízdu, která i přes velké množství střihu je přehledná a hlavně fantasticky zrežírovaná. Sice si budete připadat, že sledujete francouzkou verzi Ramba v týmovém pojetí, ale kdo z vás nemá rád Ramba :) ? ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Část francouzské kinematografie vždycky pošilhávala po zámořské produkci a zjevně se inspirovala Hollywoodem a jeho komerčními trendy. Některé filmy zkrátka nezapřou ambici dohnat a předehnat své vzory a Speciální jednotka zjevně čerpá z amerických patriotických a militarismem nasáklých snímků o dokonalých válečných profesionálech milujících vlast, kteří jsou vždycky ochotni postavit se stonásobné přesile, zachránit demokracii, nevinné sirotky či křehké ženy. Narozdíl od přítele flankera.27 si nemyslím, že tahle pohádka nemůže nikoho urazit, mě totiž její tupost přece jen rozhodila a považoval jsem ji na konci za dokonalou ztrátu času - a to jsem věru neměl přehnaná očekávání. Je to tupá střílečka nasáklá sentimentem a především nehoráznou mírou patosu, špatně nasnímaná a sestříhaná s výrazně černobílými charaktery. Bere se to smrtelně vážně, přitom jediná šance, jak tuhle zhůvěřivost prodat, je odlehčit to, protože vážně se to brát skutečně nedá. Já jsem rambovské filmy neměl rád ani v pubertě a s léty se to jenom stupňuje. Celkový dojem: 10 % především za přítomnost Diane Kruger. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Škoda čakal som trochu viac. Dej je jednoduchý, ale dal sa s toho spraviť aj tak dosť dobrý akčný film. Čo sa týka vojenskej techniky, tak to vo filme vyzerá fajn (vojenská výbava, helikoptéry) a rovnako tak aj kamera, len tie akcie nemajú skoro žiadnu šťavu, čo ma sklamalo najviac. Nie lenže tempo filmu je celkom dosť pomalé a nemá skoro žiadny spád, ale nepomáhajú tomu moc ani tie akcie. A taktiež film brzdí aj to že je tam dosť postáv a divák si ku žiadnej nenájde cestu. Potom aj to umieranie hlavných hrdinov je dosť zdĺhavé. S celkového hľadiska to nieje zlý film, pozerá sa na to pekne (putovanie krajinou), ale film nemá skoro žiadne tempo a akcie nemajú štavu. 65% - 3* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre špičkovú militantnú akciu z blízkeho východu tu máme Čierneho jastraba. Pre poznávanie ľudí pri putovaní za slobodou cez Himaláje zasa Útek zo Sibíri. Špeciálna jednotka je ich francúzsky hybrid - nie vyslovene nudný, ale v akcii nevýrazný, a v rozprávaní príbehu plytký ako mláka na afgánskej púšti. A mermomoci sa nás snaží dojímať umieraním postáv, o ktorých nám nič nepovie. Herecky fajne zostavený mega-gíč. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od Speciální jednotky nečekal, pouze doufal, že kladné ohlasy kolem mě se vyplní a bude z toho další dobrý akční film z vojenského prostředí. A ohlasy nelhaly. Opravdu se jedná o kvalitní, nebudu říkat válečný, i když se to v některých pasážích může takto jevit, francouzský snímek. A musím uznat, že i když příběh je celkem jednuduchý, člověk se v něm neztrácí tak, jako bylo u konkurenčního Act of Valor. A ano, je plný klišé, ale co, film ubíhá rychle, je ze dvou třetin nabušený skvěle natočenou akcí a až konec se nese v klidnějším tempu. Navíc krásné záběry afgánské a pákistánské přírody jsou jak dělané pro oko diváka. Hudba a herci taktéž bez problému. Jedná se prostě o překvapivě nadprůměrný film, který ode mne dostává rozhodně palec nahoru. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Vodca Talibanu nosí slovenskú maskáčovú bundu vz. 97. Rôzne časti oblečenia vz. 97 je možné si všimnúť aj u iných členov Talibanu. (Johnny.ARN)
  • Zbraně Talibanců byly legendární sovětské útočné pušky AK-47 ráže 7.62x39mm, kulomet PKM ráže 7.62x54R a britský druhoválečný kulomet Bren ráže .303, který má původ v československé brněnské zbrojovce. Talibanský odstřelovač ohrožoval vesnici sovětskou samonabíjecí odstřelovačskou puškou SVD Dragunov ráže 7.62x54R. Eliminován byl Eliasovou francouzskou odstřelovací puškou PGM Ultima Ratio ráže 7.62x51mm. (c.tucker)
  • Záverečnými titulkami film nekončí. Na konci titulkov možno vidieť krátku scénu ako to s členmi špeciálneho tímu dopadlo. (koba)

Reklama

Reklama