Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

A pak že Francouzi umí leda tak mávat bílou vlajkou. Byly momenty, kdy jsem téhle ryze chlapské podívané, která všechna ta klišé, dějové berličky a předvídatelné situace prodává s tak neodolatelnou bezelstností, byl ochoten napálit i plné čtyři hvězdičky. Jenomže těch momentů, kdy si sami pokládáte ruku na srdce a víte, že je to svojí mírou inteligence asi tak o kapku výše než epizoda z Call of Duty, je až příliš. The Way back pro chudé to není, na to Weir sám šlápnul vedle až příliš, ale jako slibný debut nadějného režiséra nemám námitek. 3 a ½, palce nahoru a pokud jste žánrově zatíženi, neváhejte. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začalo to neskutečně slibně záběry na sestavu francouzských bojových a transportních vrtulníků letících s francouzskou speciální jednotkou na misi kdesi v Kosovu. Odtud se po jejím splnění a bližším seznámení se členy elitního zásahového teamu přenášíme do Afghánu, kde byla unesena francouzská novinářka píšící o strašné situaci žen v této zemi ovládané Talibanem. Děj se slibně rozjížděl a já si slastně pomlaskával, protože tohle já mám zkrátka rád. Vše bylo super kamera, čarokrásné záběry na hory, velmi zdařilý doprovodný soundtrack i herecké výkony členů speciálních sil. SPOILER. Jenže pak když team nedorazil včas na EP se tvůrci rozhodli z hodně nadupaného akčního filmu - udělat snímek dobrodružný. Opravdu nechápu jak nemohla tato jednotka mít záložní plán pro případ, že se něco posere což u tohoto typu misí je více než pravděpodobné. Podle mého mohli záchranné teamy přeživší 100 x vyzvednout. Také pochybuji, že by je prostě francouzská armáda jen tak škrtla ze seznamu. Výcvik každého takového muže stojí miliony dolarů. Je to armádní elita vybraná z těch nejlepších. Ani Francie nemá těchto jednotek tolik, aby jednu zkrátka nechala někde na šutrech na hranici s Pákistánem. Do toho nám pak vstoupí návštěva hodných vesničanů, odplata zlých i nepochopitelný návrat do vesnice pro záchranu těch hodných. Jsem si jist, že speciální jednotka by si jídlo sehnala jinak než že by si šla vyměňovat čepice do vesnice plné bubáků v bůrkách (třeba hodnýc). Ne každý muslim je terorista, ale skoro každý terorista je muslim řekl kdosi a jsem si jist, že i ve Francii to vědí moc dobře. Přechod hor a pouští by co se týče přírody byl krásný, ale z hlediska filmu mu to ubíralo na spádu... Přestřelky byly hojné místy skvělé, místy podivné, jednotka se ve filmu často nekryla a po ruském vzoru hordy místy opravdu tupých dušmanů nabíhajících v houfech kosila po desítkách ve stoje. Závěr s admirálem a reportérkou ve vrtulníku... mno... Také mne tam prudily ty černé prostřihy mezi jednotlivými dny... Škoda, rozjezd měl neskutečné grády i supr potenciál, hrdinové měli všichni to správné charizma, novinářka byla ta správná modrooká blonďatá kočička pro kterou by tam člověk snad i jel, ale jak moc byla cítit z celé jednotky a velení profesionalita na začátku, tak v závěru úplně vyprchala a to asi filmu nejvíce uškodilo. Ale i tak je to napínavý moderně natočený dobrodružně-akční snímek o záchraně novinářky ze současného Afghánu. U mne je to za 3 poctivé hvězdy. * * * ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmu roku ! Příběh je prostý. Taliban unese novinářku a jejího kolegu a parta zabijáků ze speciální jednotky ji musí získat zpět. Už od samotného začátku sledujete naprosto dechberoucí akční jízdu, která i přes velké množství střihu je přehledná a hlavně fantasticky zrežírovaná. Sice si budete připadat, že sledujete francouzkou verzi Ramba v týmovém pojetí, ale kdo z vás nemá rád Ramba :) ? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden vytipovanej kousek od Enšpígla, který hrál na neuvěřitelně drsnou notu. Takhle vostrej a chlapskej film jsem vážně neviděl hodně dlouho. Je teda pravda, že ze začátku jsem nechápal příběh a prakticky nic, co se ve filmu dělo. Střihač zřejmě sjel nějakou lajnu, protože tam skákala jedna dějová linka vedle druhý. Pak se ale vlastně hodně jednoduchý příběh rozjel a já čuměl na herce, kteří hráli tak správný chlapy, že i pot byste jim mohli stírat z čela, protože do toho dali vážně všechno. Samozřejmě ale nebyli sami, do cesty se jim připletla Dianka Krugrová, která tady ukázala, že je úplně jedno jak vypadá, pořád je neuvěřitelně skvělá a boží. Mimochodem, nutno dodat, že tady v tom filmu vypadala jako kdyby fakt tou stepí trajdala celý ty dny a noci. Tady jde všecko stranou. Podstatná je skvělá akce, která se střihačovi pro změnu povedla a správnost a chlapáckost, která se ve filmech dnešní doby málokdy nosí. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

TAKHLE měl bejt natočenej "ůtěk ze sibiře" a né jako ta slátanina co má 76%. Tohle je díky mnohým z vás na 66% a já se za to opravdu stydím!! Jasně nadprůměrný film s parádně sehraným teamem vojenských speciálních jednotek, který jsem si už pěkně dlouho takhle neužil. Navíc super scénář a hudba! Za mě 85%. Dal jsem 5* protože tahle věc je podhodnocená jako prase. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem. (c.tucker)
  • Vodca Talibanu nosí slovenskú maskáčovú bundu vz. 97. Rôzne časti oblečenia vz. 97 je možné si všimnúť aj u iných členov Talibanu. (Johnny.ARN)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „E=MC2“ od Big Audio Dynamite. (Duoscop)

Reklama

Reklama