Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (1 355)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Studuju politologii, takže filmy týkající se politických událostí mám ráda. A zvlášť, když vidím, že si s nimi někdo dal práci: že se pokusil smíchat dokumentární a filmové záběry do smysluplného celku, že obsadil herce, kteří se vzhledově svým předobrazům nesmírně podobají, že se snažil, aby lokace působily autenticky. Bez jakékoliv nadsázky mi Argo ostatně v mnohém připomínalo filmy Lumeta a Pakuly; občas se mi zdálo, jako kdybych sledovala film ze sedmdesátých let, který někdo po čtyřiceti letech vyhrabal a rozhodl se ho uvést v kině. A ano, můžu si stěžovat, že je v něm příliš (nerealistické) akce, která dojem "skutečné události" trochu ruší, že se hlavní hrdina nikam nevyvíjí, že zakomponování jeho rodiny do příběhu bylo nadbytečné a že film nedává dostatečný důraz na jednání kanadského velvyslance Kena Taylora, který ve skutečnosti sehrál mnohem významnější roli a který si podle mě zaslouží být považován za jednu z nejvýznamnějších postav. Nicméně pravda je taková, že už dlouho jsem neviděla podobně zábavný politický film a že už dlouho jsem se v kině necítila tak šťastná, jako když v jedné scéně jedna z postav oznámila, že se mohou podávat alkoholické nápoje. A navíc: Jak často se během závěrečných titulků dočkáte komentáře od prezidenta Spojených států? Jinými slovy film, který je dle mého názoru se svými 63% a dvouhvězdičkovými komentáři na ČSFD lehce podceněn. (Srovnejte s 8.3 na IMDb a 95% na Rotten Tomatoes.) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce Bene, že jsi vytvořil něco zajímavějšího a dvakrát lepšího než The Town, ale jeden palec dolů,že jsi nepřidal více Kreativity! Mohl jsi nahradit Iráčany například Zombíky a určitě by se na to lépe čumělo! Při sledování se ujistěte, že neprospíte posledních 45 minut Filmu! Vše předchozí je obyčejné a nevýrazné až ostudné! Pro tentokrát budu štědrý a 4* napálím, protože Kvalita filmu určitě nespadá pod průměr! ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Nebudu tvrdit, že je Argo něco extra, i když úplně špatný to není. Ono taky většinou u snímků natočených podle skutečné události divák tak nějak očekává, že téma bude dostatečně silné, když už si dal někdo práci s tím, aby to zfilmoval. Mně trochu vadily fórky, který tu a tam pronesla nějaká z postav. Kazí to dramatické podání příběhu. No a když už se na konci přestalo s vtípkama, začal Affleck zas až příliš tlačit na na divákovi emoce - "Stihnou to nebo ne?". Všechno na vteřinu přesně... O téhle události nevím vůbec nic, ale že by to nakonec dopadlo takhle tip-ťop se mně nechce věřit. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak je výtečným režisérem, tak je nemastným neslaným hercem. První prokazuje nejen v úvodní nejpůsobivější scéně roku, ale i po většinu stopáže. Zvládá totiž bravurně "vyšší režisérskou"; a to sice budovat dusné napětí u něčeho, kde znáte průběh i výsledek a navíc politický thiller umně prokládá satirou na vyhořelý "_llywo_d". Své (ne)herectví prokazuje také po celou dobu a navíc si podkopl nohy, když jinak obsadil samá herecká esa čili ho tu přehrává úplně každý. Přesto nejvíce na škodu je ve výsledku až letištní finále, kdy to působí jako nechtěná parodie sebe sama. Jisté filmařské přikrášlení skutečnosti je jedna věc, ale nasázet do deseti minut tolik klišé, to se jen tak nevidí. Je to zarážející o to více, že až do té doby se jim vyhýbá a jde si svou cestou. Ve výsledku se tedy nový Mnichov či Baader Meinhof Komplex nekoná, na to je to přeci jen příliš naivní i povrchní, ale i zařazení do stejného ranku je pro Argo dostatečné uznání kvalit. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Co mi na politických thrillerech poslední doby často vadí, je ta jejich složitost, kdy je tam nacpáno velké množství složitého okecávání kolem politického pozadí, ale divák si nikdy nedokáže udržet plnou pozornost a za chvíli se musí zastavit a přemýšlet o dialogu, který byl veden předtím, aby pochopil momentálně probíhající scénu. Ben Affleck na to šel mnohem jednodušeji, jeho přístup mi velmi sedl, složité okecávání vynechal úplně, ale i tak to dokázal podat způsobem, že divák po celou dobu chápe, co se děje a dokonale rozumí celému pozadí. Řemeslně jde o vysoce kvalitní film, úžasná dobová atmosféra, kamera, hudba, Ben zkrátka znovu dokazuje své kvality a proč se každý na jeho filmy tak těší, navíc si zde zahrál jednu ze svých nejlepších hereckých rolí. Přesto však jako celek je pro mě Argo mírným zklamáním. Poslední půlhodina pro mě nebyla takový nervák, jak asi měla být. Na to, že se film v posledních minutách tváří, že hlavní sedmička prožila bůhvíco, tak pro mě to celé šlo až moc hladce a mnohem větší hrdinové byli ti další lidé v zajetí, možná tato má výtka není zcela na místě vzhledem k tomu, že je to natočené podle skutečných událostí, ale tyhle pocity u mě po skončení filmu převládaly. Ale jde o dobrý film, který jsem si užila. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (46)

  • Zbylá rukojmí zadržovaná v Íránu se Američané pokusili osvobodit vojensky. Záchranná operace "Eagle Claw" v dubnu 1980 však skončila fiaskem poté, co byla kvůli nepřízni počasí a technickým problémům na poslední chvíli odvolána. Při tankování paliva před ústupem z íránské pouště došlo ke srážce jednoho z vrtulníků s transportním letounem, při níž zahynulo osm amerických vojáků. (Jozka7)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 45 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama