Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílný televizní mysteriózní film Ztracená brána je volným pokračováním divácky úspěšného třídílného televizního filmu Ďáblova lest.  Hlavními protagonisty detektivního příběhu s tajemstvím jsou znovu Ivan Trojan, Anna Geislerová a Jiří Dvořák. Zatímco první triptych byl spojen s existencí Ďáblovy bible, tento se dotýká záhady unikátního středověkého díla, Voynichova rukopisu. Odkud pochází podivná rostlina? Proč někdo opakovaně vraždí kvůli jejímu jedinému listu? V dramatickém souboji s neznámým vrahem odhalují vyšetřovatelé šokující souvislosti. Usilovně pátrají po tajemném pachateli, aby zastavili zlo. Sami se přitom dostávají do ohrožení. Vyšetřování je plné zvratů a nečekaných komplikací. Kulisy televiznímu filmu poskytnou staré části Prahy, dostaneme se i do spletité sítě chodeb v pražském podzemí, kde se děje cosi nevysvětlitelného. Znepokojivé stopy na místech činu zavedou našeho religionistu Ivana Trojana k Zednářské lóži, ale také na tajemné místo, kde se setká s podivnou bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (310)

arinečka 

všechny recenze uživatele

hezký. ale proč tomu Haluzkovi nechali tak dlouho důkaz -tu kytku, když věděli, že jim lhal? měli se ho zeptat. neměli ho pod kontrolou, byla u něj květina,která mohla být důležitá a o které ani nevěděli, co je zač, když to není akácie, a místo aby se ho zeptali, proč lže, nebo jej hned aspoň požádali, ať ji vrátí, s výmluvou, že si ji někde ještě nechají prozkoumat, tak prostě se na tu kytku vykašlali a teď jim ji ukradl Haluzkův vrah? Proč s tím nic nedělali? moc logické mi to celé nepřijde. třeba i komisařův údiv nad tím ,že (na rozdíl od Pardubic? :)) ) si v Praze musí k odposlechům vyžádat souhlas státního zástupce. tak nevím:( scénář famózní???? obsazení prima, všechny důležitější herce znám jménem a vesměs je mám v oblibě, třeba Pavla Kříže, což je ovšem plus. JIří Dvořák, František Němec, Ivan Trojan .... to taky potěší. samí dobří a neprofláknutí herci, kteří nezklamou. neznámí jsou snad jen v totálně epizodních rolích (snad až na tu nebezpečnou Samuelovu ženskou). btw. to asi u ní skončil jeden ten pár jeho bílých rukavic, tipla bych. pokud jsem správně počítala, tak v jedné chvíli řekl někdo, že teď už jsou v lóži jen čtyři, ale zbývali tam snad jen docent, Samuel a rabín a zabitý byl profesor Goldstein, prof.Haluzka a ten ing.Kruml:))), tj. kdo byl ten sedmý? že by řešení ? doufám, že Pavel Kříž nehraje záporáka, spíš mi přijde, že ho ta jeho asistentka podvádí a to dost nebezpečně. nomen omen má nejen Haluzka, ale i ten Runa :)) ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Vašíčkovina jak vyšitá. Pokud někdo sleduje jeho tvorbu uvidí v tom jasné podobnosti. Hodnocení nechám až po posledním díle, ale zatím mi to kvituje. Až na Dvořáka a Geislerku, kteří ve snaze být akční se chovají strašně amatersky a vesměs na náhodu jezdí po Praze ve snaze chytit se nějaké indicie, která v zápětí přebije druhá...o tom že při zatýkání a pronásledování podezřelého nehlídají východy radši pomlčím. Nicméně atmosféra a pro mě příliž snadno dostupné sklepení a kanály Staré Prahy jsou dostatečným lákadlem. 2 díly by shnul tedy následově. Kupa podezřelých, mrtvol překvapivě taky, ale v ději prakticky až na Trojana, který sem tam udělá jasno divákům (a vyšetřovatelům) zatím nevidím žádný větší progress. Uvidíme, snad třetí díl trochu projasní ty předchozí. Zatím tedy neoficialně za 3*. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Hudba Miloše Boka je kongeniální, do filmu dokonale zapadá. Díky za ni i za krásně nasnímanou Matičku Prahu. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Napínavé, zajímavé, s výbornými (nejen) hlavními hrdiny (dlouho jsem neviděl tak dobře fungující chemii mezi 2 českými herci jako zde) a se závěrem, který byl o dost lepší než v Ďáblově lsti. Jediné, co bych tomu vytknul, byla hodně lineární struktura děje, kdy se hrdinové posouvali vpřed pomocí náhle se vynořujících důkazů, které někdy vypadaly tak, že tvůrci nevěděli kam dál, tak si vymysleli novou indicii. ()

swiss 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborný atmosférický film (či trojdílný seriál). Pan Strach si vždycky opatří herce, kteří nezklamou. Fakt dobré... ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Ďáblova lest byla dobrá, ale toto volné pokračování mě doslova pohltilo. Strach se toho nebojí a jde tvrdě na věc už od prvních minut a já musel shlédnout hned všechny 3 díly po sobě. Tento thriller má všech pět pohromadě, ale občas mi vadil trochu kostrbatý scénář a některé nedořešené věci v příběhu (např. co se stalo Šímové v kanálech?). Na českou televizní produkci hodně vydařená záležitost a myslím, že by někdo měl pustit Stracha na velká plátna s podobným scénářem. 90% ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitně natočená kriminálka, jejíž děj možná ke konci trochu pokulhává, ale zdařilá dvojice vyšetřovatelů doplněná o vševěda Trojana prostě je při svém pátrání zajímavá natolik, že by se člověk nezlobil za další pokračování. Na které by se však po posledních událostech Ztracené brány asi těžko navazovalo... Musím konečně vyzvednout pána Stracha, který umí udělat i z mála skutečnou podívanou a krásné osvětlení většiny scén. Nenapadá mě, kdy bych u českého filmu měl chuť něco takového explicitně zmínit. Smutné... ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Všichni tři hlavní hrdinové perfektní, dobré dialogy, zábava a napětí. Jen ten konec? To se trošku nepodařilo .... ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Mírně slabší oproti předchudci, avšak 4* si neodpustím. Celkové nerozuzlení, ke kterému film směřuje 210 minut mě trochu mrzelo. Přece to muselo nějak u policie pokračovat. Také Prachař, který si s Trojanem normálka povídal a to ho v první části nesnášel... Ale zavřu nad tím oči, protože skvělé dialogy a stále dobrá hlavní trojice to vynahrazuje. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Ztracená brána je o poznání lepší než Ďáblova lest. Je ucelenější a divácky atraktivnější, přesto nemohu říct, že by se jednalo o nějaký bůh ví jaký počin. Je to určitě zajímavé, ale budu se opakovat. Tři díly, každý přes hodinu je šíleně dlouhý a často i nudný. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

"Židozednáři, bioduplikace, nudistické spiknutí." Ak abstrahujeme od aspoň trochu reálnych kriminalistických postupov zdalo sa to ako priemerná televízna zábava. Ale neustále mlátenie prázdnej záhadologickej slamy (pán Vašíček) nikam nevedie. Vlastne vedie. Ku kŕmeniu oviec a vytriasaniu dukátov. Duo vyšetrovateľov má detektívne schopnosti Motýla Emanuela a Makovej panenky a podľa toho sa aj dej vyvíja. Nanešťastie aj samotní herci tak hrajú. Na druhú stranu to zachraňujú herci vedľajších postáv. Ale tá logika deja a konanie postáv, to fakt takto iba urážajú a nasierajú diváka. A pritom to chcelo len trošku menej tlačiť na pílu. Jediná postava, ktorá sa správa autenticky a teda uveriteľne je Jandák, a to hovorí za všetko. A ak by tvorcovia neboli takí "přizdisráči" tak by tie dvere do paralelného sveta otvorili a diváci mohli nahliadnuť realitu na spôsob The Man in the High Castle. To by bol teprv masterpiece, nuž ale na to sa tu nezmohli a tak ostali pri najlacnejšej verzii - fantázii diváka. P.S. Kto sa aspoň základne orientuje v hermetizme či okultizme tak musel "blít jako metař po výplatě". ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Větší případ, větší počet mrtvol, větší záhada. Pan Strach se toho vážně nebojí a na poli české tvorby servíruje jednu z nejlepších mysteriózních kriminálek, co jsem u nás viděl. Teda já ještě takovou u nás neviděl, takže o to víc si toho cením. Ústřední dvojice mi nevadila ani v prvním případu, takže já se těšil a překvapilo mne, že dostali více prostoru a je tu i více pošťuchování a ve vážné notě humor, to mám prostě rád a opravdu to tu sedí. Nečekal bych, že mne po 1. oddělení něco zase tak nadchne, ale panu Strachovi se to povedlo. Tohle je fakt super a pro krimi příznivce je to opravdu povinnost. ()

-henry- 

všechny recenze uživatele

Pouze dle druhého dílu můžu říct, že po Ďáblově lsti a Santiniho jazyku bylo ubráno na křeči (vyčnívající filmové jízdy, přespříliš teatrální hudba, legrační chování postav), obsahuje lepší gradování scén a je tu obecně cítit větší svěžest a uvolnění ve všech směrech - z poslední doby Strachova nejfunkčnější kriminálka, kde nějaké podružné skriptové chyby nehrají roli. ()

PB2 

všechny recenze uživatele

Když jsem si po druhém díle otevřel stránku téhle série, tak mě 75% docela překvapilo, čekal jsem, že to tu dostane tak 50%. Já tomu dal 60%, což myslím odpovídá. Příběh zajímavý, napínavý, ale některé dialogy mi přišly dost umělé. Taky některé kroky hlavních hrdinů jsou dost podřízeny televizní zábavě a postrádají "realističnost". Díky tomu, že to točila ČT, mohli natáčet přímo ve studiích publicistických pořadů i s moderátorem, což je super. Trochu mi vadilo, že první díl končí tak najednou a ani se neobtěžuje oznámit, že to pokračuje dál, a taky že Trojan mluví doslova jako kniha, jako by to právě četl, ne jako někdo, kdo to předává svými slovy. ()

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Jen ten konec mne zklamal, tolik jsem byl zvědavý a napjatý, jak to vše nakonec bude a pak toto, pan Strach má mnohem na víc, obzvlášť když to do té doby bylo skvělé. Dobrý scénář, skvělé obsazení, ponurost a tajemno v podání vraha s kapucí. ()

Tohuk 

všechny recenze uživatele

V televizní tvorbě jsem dlouhou dobu nic lepšího neviděl a rozhodně to není proto, že se nedělají dobré věci. Výborná mysteriózní třídílná detektivka, která napíná a baví. Žánr je to v našich luzích a hájích dost neokoukaný a Jiří Strach se ho chopil velmi zdatně. Od prvního dílu atmosféra graduje, příběh je výborně vyskládaný a není trapný. Herci předvádějí dobré výkony a konec je i celkem nečekaný a zdařilý. Trošku jsem se bál, jak to Strach vymyslí, ale zbytečně. ()

lord-artoo 

všechny recenze uživatele

Mnohem, mnohem lepší než dílo předešlé. Ano, stále jsou zde scénář s nedostatky, fakta, jež působí směšně, a herecké výkony, co kulhají, ale všechno je to tak nějak v únosnější míře. Nejvíc jsem si užíval vtipy hlavních protagonistů (tím v žádném případě nemyslím Töpfera) a svěží tempo. Na české poměry je to dobré. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Ještě o kapku lepší než Ďáblova lest... Chtěl jsem se podívat jenom na jeden nebo dva díly a pak jít spát, ale nemohl jsem se odtrhnout a díval jsem se dlouho do noci, abych zjistil, jak to dopadne! Chci další pokračování! ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Záhodalogy se to dnes v knihkupectvích i kinech jenom hemží, ale proč ne, když se to bere s nadhledem, což naštěstí případ Ztracené brány je, alespoň tedy v prvním díle, v dalších už se humor zbytečně vytrácí. Aspoň neuvadá jiskření mezi Aňou a Jirkou, mohutně podporované vodkou. ()

Reklama

Reklama