Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Recenze (713)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se mi to toho moc nechtělo, protože jsem předpokládal nudnou kriminálku, tak to nakonec nedopadlo zas až tak moc zle. Do poloviny to bylo celkem dost napínavé a vychutnával jsem si i pěkné zimní prostředí. Pak jsem ale vraha prokoukl a napětí odpadlo. Celkově ale solidní krimi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najväčším problémom boli svojho času asi vysoké očakávania, asi malo ísť o detektívku desaťročia. Každopádne potenciál materiálu je tu vidieť, i keď osobne je pre mňa skôr dôkazom toho, že tvorcovia sa mali rozhodnúť skôr pre minisériu, kde by došlo v polovici k zdanlivému vyriešeniu prípadu, potom zlom a nakoniec prekvapivé rozuzlenie. V súčasných (nielen) severských detektívnych seriáloch to funguje. Priamočiarosť celovečerného Snehuliaka ale tento potenciál brzdí. V očakávaní katastrofy som si ale film celkom užil. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jsem přesvědčen, že zdejší nízké hodnocení úplně neodpovídá kvalitám snímku. Zřejmě lidi odrazuje pomalu plynoucí děj, což je ovšem u severských filmů naprosto typické a je třeba s tím počítat a připravit si pár šálků kávy či vhodného druhu čaje. Až tak zlé, jak hodnocení ukazuje, to určitě nebylo. Velice hezky se mi na to koukalo. Zasněžená krajina se vždy příjemně sleduje, nejlépe v zimě z pohodlí a tepla domova. Na bílém sněhu ze všech barev nejvíce vynikne rudá krev. Tento snímek s touto tekutinou nešetří. Během stopáže se nám naskytne pohled na pár hezký vraždiček. Alkoholik Fassbender je ve své roli tradičně velmi dobrý. Příběh je poměrně obsáhlý a na vraha jsem měl hned několik podezřelých, a tak to má být. Bohužel, rozuzlení snímek trošku sráží. Po solidním úvodu jsem přeci jen čekal něco promakanějšího. Nicméně mě to bavilo. Z mého pohledu velice kvalitní krimi. Lepší tři kousky. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Když vám sněhulák roztaje dřív, než ho postavíte, je to vcelku břečka! Všechny jeho části se stanou jednou změtí v louži bez tvaru, ksichtu, nebo charakteru. A celý je to horší o to, že tvůrcům roztál v Norsku! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Atmosféra skvělá, vraždy taky, příběh aka případ výborný. Nicméně, mi připadalo trochu nereálné, že by tam všichni chodili v triku nebo mikině, když očividně mrzlo. No, jinak povedené. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Ách jaj, tak toto sa mi aj zle hodnotí. Knižku som nečítala (zatiaľ), shame on me, preto to neviem vôbec porovnávať. Ale v mojom prípade o porovnávanie ani nejde. Film mal veľký potenciál ale stal sa akýmsi "one-man show + dve sprosté ženské". Akože, prepáčte, ale to kto kedy videl, takúto logiku ženských postáv? Všetci ostatní herci okrem Fassbendera boli nemastní neslaní. V podstate, on a James D'Arcy bolo jediné na čo sa dalo, čo sa týka hercov pozerať. Na druhú stranu, krásne exteriéry a výborná atmosféra, taká ako v severskom filme má byť. Kamera bola tiež úžasná. Príbeh by stál za omnoho viac, keby sa trošku pohrali so scenárom. No, škoda. 60% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Možno bude niekomu pripadať moje hodnotenie filmu, ktorý významne polarizoval divákov, nadsadené. Vychádzam však z mojich zásad hodnotenia a film, ktorý ma nenaštval, dostáva odo mňa tri hviezdičky. To však vôbec neznamená, že sa mi páčil, resp. že ma aspoň zaujal. Vôbec nie, bol mi prakticky od začiatku ľahostajný. Iba som ho nezúčastnene sledoval a keďže predlohu slávneho spisovateľa som nečítal, tak sa ani nedokážem kvalifikovanejšie vyjadriť k nedostatkom, ktoré čitatelia filmu vyčítajú. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Vždycky sem vám byl nablízku detektive, vždycky sem o vás měl starost detektive, vždycky sem se vám to snažil ulehčit detektive, copak to nedokážete ocenit detektive ?!! Fassbender, je typický detektiv, pravidelně nasává, kouří jednu cigaretu za druhou, nemá čas na svého (nevlastního) syna a žije v jedné velké plísni, tak je to zároveň takový ten policejní géniu, ano knihu/hy sem nečetl, takže sem nevěděl, co bude dál a tak sem si film mohl užít. Ale bylo to docela psycho, už úvodní desetiminutovka, dala najevo že tohle nebude typická kriminálka a nebyla. To zasněžené prostředí, u mně vyvolává husí kůži a strach, z toho co číhá v té zasněžené tmě, ale nejvíc super na tomhle filmu, bylo to že sem do poslední chvíle nevěděl kdo je oním vrahem. Na víc film, vytvářel kolem všech postav, takovou tajemnou auru, takže vlastně až na Fassbendera a jeho parťačku, na mně všichni působili podezřele a jako by skrývali nějaké hrozivé tajemství. Val Kilmer po dlouhé době zase konečně dobrý a J.K. Simmons dost slizký. Dost brutální, našlapané finále a netradiční zabití vraha, jenom potvrzují zaslouženou pětku. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Chcem úprimne veriť, že kniha je lepšia, lebo "The Snowman" v mojich očiach hodnotím ako jeden z najnudnejších a najotravnejších detektívnych thrillerov, čo som mal možnosť vidieť. Úprimne vám poviem, že netuším, čo sa s týmto filmom reálne stalo. Ako sa to mohlo tak pokaziť mi nie je ani v najmenšom jasné. Všetky karty boli na správnom mieste, len niekto ich odohral absolútne mizerne a vznikol z toho obrovský fail. Michael Fassbender sa snaží tomu niečo dať, no nemám pocit, že by to nejako dokázal. Je to talentovaný herec, no nevie z toho scenára vyždímať absolútne nič a ani sa mu nečudujem. Je blbé ak dokážem v strede filmu správne určiť kto je vrahom (bez toho, aby som čítal knižnú predlohu), rozumel jeho motivácii a aj dokázal odhadnúť, kam to celé nakoniec dosmeruje. Pretože verím, že v knihe to nebude tak jednoznačné a Nesbo nás určite nechával viac v napätí. Nič v tomto filme nefunguje. Je tu pár dobrých scénok, no to nemôže zachrániť celý film. Konanie postáv mi často nie je úplne jasné, iné postavy tu nedostanú skoro žiadny priestor, ideme z bodu A do bodu B a furt nič nevieme a nikam sa neposúvame. Plus si povedzme pravdu, že úvodných 5 minút nám prezradí o vrahovi úplne všetko a už nám len ostáva prísť na to, kto ním bude v budúcnosti. Atmosféra je tu nulová, je to hromada obkecávania a nikam sa dlhú dobu neposúvame, a keď sa konečne posunieme, tak mám pocit, ako keby už Michael Fassbender ani nechcel v tomto filme moc byť. Čekoval som hodinky snáď tisíckrát a chcel som, aby ten film skončil. No keď už sme pri tom, tak je tu ešte jeden veľký problém. Mám pocit, že v knihe musí byť toho povedaného oveľa viac, lebo mám pocit, že všetky udalosti len veľmi rýchlo preletíme, aby sme sa nejako dostali k finále a mali pri tom aj nejaké vraždy. No najviac ma skutočne štvalo to, aký bol film nudný a predvídateľný. Dokonca je pravda aj to, že to zasnežené prostredie ma čoskoro už tiež začalo iritovať. Všetko to vyzerá rovnako, nič sa nemení a blúdime v kruhoch. Verím všetkým čo píšu, že kniha je lepšia, a neuznávajú to ako adaptáciu. No horšie je, že ja to nedokážem uznať ani ako film sám o sebe. A to je asi to najhoršie. Hodnotenie: D- ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už hodnotenie ma odrádzalo a pritom som si hovoril, že škandinávsky román by mohol mať svoju dobrú thrillerovú podstatu. Lenže nakoniec jediným pozitívom ostal večne spitý Fassbender. Detektívna línia bola dosť mimo a hlavne postráda to najdôležitejšie – napätie. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Možno by som hromžila aj ja, keby Alfredson zmenil vo filme príbeh mojej obľúbenej knihy. Že chýbali dôležité informácie, že vynechal podstatné maličkosti, že nepoužil tú najlepšiu scénu z knihy ... lenže ja som výborného Snehuliaka čítala len zo zvedavosti, takže tá zmena mi až tak nevadila a čakala som ju. Na základe tých všetkých komentárov, ktoré film posielali do pekla som však čakala poriadnu sračku a nedočkala som sa. Príbehu je ľahko rozumieť, tie zábery na zasneženú krajinu sú veľmi pekné, herci hrajú dobre a muzika je skvelá. Ja tejto severskej kriminálke, ktorú by nezachránilo ani tých chýbajúcich 15% scenára, a ktorá nemá tú správnu atmosféru, dávam slabé tri hviezdy. ⛄ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Světový bestseller a až překvapivě nevýrazné a nudné filmové zpracování. Náznaky atmosféry občas byly, to je ale na mrazivou kriminálku málo. ()

classic odpad!

všechny recenze uživatele

Filmová mizéria pokračuje, ale že až v takom rozsahu, na to by som určite nepomyslel, ani vo svojej najhoršej nočnej more, to aj alternatíva pekelného sna s obávaným Freddym Kruegerom, je 100 krát lepšia voľba, ako sledovanie jedného z najhorších filmov, aké som za posledné roky v kine videl, a to pritom chodím do kina dosť často, a vskutku, nepamätám si, kedy naposledy som videl niečo tak debilne strašného, hrozného, príšerného, skrátka, je to tak zlé, až to normálne bolí ! Toto je neuveriteľne odpudivá filmová adaptácia škandinávskeho spisovateľa Jo Nesbøa, že to radšej nemalo ani vzniknúť, hnusný filmový OMYL sa stal ! Verím tomu, že ak by sa do toho pustili čisto domáci, severskí, európski tvorcovia, bez tej šialenej „Továrni na sny” , hotový výsledok by stál za návštevu v akejkoľvek sále na zemeguli. Nerozumiem, že včera bola takmer vypredaná ! To je totálne šialenstvo ! Herecké obsadenie má síce Fassbendera a Ferguson, a niekoľkých ďalších, ale i napriek tomu, je to KATASTROFA najväčších rozmerov ! „Ožran Fassbender” by si mal trochu lepšie vyberať scenáre, lebo to, čo v nich vyvádza, sa začína podobať absolútnej hereckej žumpe, hnusnému dnu, kam môže dopadnúť herec, s potenciálom. A taký renomovaný Martin Scorsese produkoval + jeho dvorná strihačka - strihala, a aj tak to stojí za HOVNO ! Toto bola taká NUDA, že som mal normálne 100 chutí hodiť na plátno zápalnú fľašu ! Už nikdy viac nechcem vidieť toto bláznovstvo ! Magori všetkými desiatimi, od režiséra, scenáristov, hercov, cez osvetľovača, až po strihačku a klapku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dúfam, že sa to nebude už nikdy viac opakovať, že sa vypravím na skutočný filmový des a hrôzu ! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kniha se nepovedla převést na plátno a minutáž se nastavováním nafoukla zbytečně na dvě hodiny. Velmi matný a neuspořádaný film. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Předloha jistě není bez chyb, ale kromě pár kravin a klišé nepostrádá napětí, logický děj a od začátku do konce se čte jedním dechem. Filmové ztvárnění s románem pracuje hodně volně, což by mi nevadilo - stále je tu vynikající kamera, hvězdné obsazení, slušná atmosféra... ale co naplat, snímek honí zbytečně mnoho zajíců najednou, vyprávění je nekonzistentní a divák (zvláště knihy neznalý) může mít chvílemi značné problémy s orientací v ději. O stupiditách typu výhradně anglického jazyka u veškerých norských textů nebo zhola zbytečné linie s kandidaturou Osla na jakýsi pohár škoda slov. Ovšem co filmového "Sněhuláka" sráží v mých očích nejvíc je nezvládnutý, nechtěně k popukání komický konec - tady už chyběla jen ta příslovečná slupka od banánu. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Jo Nesbø píše jeden bestseller za druhým, proto je docela s podivem, že to Američanům trvalo tak dlouho, než přišli s filmovou verzí nějakého krimi-románu. Film táhnou herecká jména i samozřejmě solidní výkony aktérů (zejména skvělý Val Kilmer), ale film poměrně sráží neuvěřitelně zkratkovitý scénář a především nezvládnuté střihání závěrečných scén. Tomas Alfredson to tedy úplně nezvládl jako u svého předchozího filmu; na druhou stranu snímek má opravdu výbornou atmosféru, kdy čekáte, že motiv sněhuláka může vyskočit z každého následujícího filmového záběru:). Přesto čekal jsem o dost více - ale i tak ještě mezi 3/4 hvězdami. Solidní kriminálka, ale slabší přepis knihy...škoda škoda. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, tudíž mohu Sněhuláka soudit pouze v jeho filmové podobě, a musím hned na začátek zmínit, že jen doufám, že je román lepší než jeho filmová adaptace. Snímek má celkem slušný rozjezd a prostředí zasněženého severu téměř vždy přidává nějaké plusové body navíc, podobně jako komplexní zločiny jdoucí do minulosti. Film dokonce disponuje velice slušným hereckým obsazením. Co jsem však nebyl schopný překousnout, byla naprosto nepřesvědčivá, ba dokonce nepochopitelná motivace pachatele k jeho činům. Finálním hřebíkem do rakve byl však neuvěvěřitelně odbytý závěr. Čekal jsem mrazivý a syrový thriller se slušně vystavěnou zápletkou - takže jsem byl po zhlédnutí očividně zklamán. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Všetko by bolo v poriadku, keby scenáristi vedeli čo chcú. Mnoho odbočiek a motívov je nedorobených, akosi zostali vo vzduchoprázdne. Je to škoda, lebo ide o slušnú severskú krimi a určite by si zaslúžila lepšie spracovanie knižnej predlohy. ()

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama