Reklama

Reklama

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 188)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Vizuálně parádní, leč zbytečný počin, protože se tu vlastně nic nestalo. Forma tady obsah doslova zmrzačila. Nutno aspoň uznat, že se člověk u toho nenudí... ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak očekávání sem měl obří,ale zůstalo ne úplně naplněno.Každopádně po překvapení,který na mě filmaři prskli před třema lety,sem byl napjatej,jak se ten opičí příběh dál pohne.Bohužel prvních pětačtyřicet minut byla fakt nuda.Jo,opičí hrdinové jsou zvládnutý na jedna,a fakt ta hra obličejů je parádní,ale děj skřípe,a nedokáže nikterak zaujmout.tady sem byl maxi na dvou,a opravdu dost k nasrání..Naštěstí se druhá půlka rozjela,a třeba ten opičí útok byl pěknej,a měl sem dost nepříjemnej pocit.celkově dám tři,ten děj nataženej do dvou hodin,ale co se za tu dobu stalo?Skoro nic!60%. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Triky skvělé, příběh žádný. Film se spíše věnuje efektům a trikům než samotnému příběhu a proto pro mě byl film trochu nudný. Těšila jsem se na to, jelikož se tenhle díl věnuje spíše opicím a válce proti lidem, ale z výsledku jsem dost zklamaná. První díl se mi líbil daleko víc, byl líp zpracovaný jak příběhově tak trikově. Škoda, že se tvůrci více nezaměřili na ten příběh než na efekty. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Nevím sama proč, ale na mě tohle nefungovalo. Fajn smysluplný příběh (byť trochu otravně přímočarý a předvídatelný), skvělý vizuál, emoce i pořádná akce... Ale mě to dost nudilo. Nic mě nevtáhlo do děje a v důležitých momentech jsem si uvědomovala, že mě vlastně nezajímá, jak to s "dobráky" dopadne. Na akční scény běžně koukám s otevřenou pusou a autistickým kýváním, u těchto bych si šla klidně uvařit čaj. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Škoda té předvídatelnosti, jinak je to velmi pěkně natočený film. Líbil by se mi podstatně víc, kdyby měl více momentů, jako ten, kde v jedné dlouhé scéně opičák obsadí kulomet na tanku, a při tom hraje, kapku nelogicky, naprosto seriózní hudba. Krom této a možná ještě jedné, dvou scén se tu hrálo dost na jistotu. Teď jim to ještě prošlo, v dalším díle ale musí tvůrci trošku víc zabrat. ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

Pet moc nedavam, ale tady si asi nemuzu pomoct, i pres dost vyhrad. Tempo je super, furt se neco deje, nekoukal sem na hodinky jak u spousty filmu. Pak po polovine filmu prisly asi 3 takovy dost logicky sporny momenty nekdy az dost za hranou, ale i pres ty se dokazu prenyst a dat plnou palbu ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Bohužel tohle zdaleka nefunguje tak, jak bych si přál. Poté, co do kin přišel roku 2011 "nový" první díl celé opičí historie, byl jsem, coby fanoušek původního geniálního díla z roku 1968, velmi příjemně překvapen, protože film měl svůj příběh i pointu, dalo se s určitou nadsázkou i uvěřit, že tak nějak to, tenkrát na začátku, opravdu mohlo být. Celkově mě navnadil k očekávání dalšího pokračování. Jenže tento "druhý" díl je spíše jen efektní vsuvka, která nic moc konkrétního neříká. Tedy kromě toho, že tvůrci jsou zase o kus dál v umění digitalizace a triků. Asi to mělo být místy i epické (hudba by tomu napovídala), jenže nebylo. A upřímně pochybuji, že někdo z vás od prvního okamžiku nevěděl, jak se bude děj dát odvíjet. Kdo je špatný a kdo dobrý, kdo co komu provede a jak? Ba dokonce i kdo a kdy co řekne. Ano, všichni víme, jak to celé dopadne, protože víme, kam se budoucnost lidstva v téhle sérii ubírá, jenže to ještě neznamená, že film samotný musí být tak průhledný a lidští herci přestanou hrát, protože od hraní a emocí jsou tu přeci opice?! Nicméně není to samozřejmě jen špatné, jsou zde i pozitiva jako kamera, hutná atmosféra, efekty, akce. Jenže to je trochu málo. Podtrženo sečteno: moc mě to nebavilo. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jednička byla slušnou trefou do černého především proto, že měla parádní tempo, gradaci napětí a neotřelý scénář. Dvojka je jen tupým digitálním nesmyslem, který je předvídatelný od začátku do konce. Na druhou stranu je to perfektně udělané a ty dvě hodiny utečou jako voda, takže na nadprůměr to pořád ještě stačí. Ale jen tak tak. 70% ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Od nadmíru chytré jedničky k "pouhému" akčnímu blockbusteru. I tak je ale nová opičí sága v rámci současné produkce nadprůměrem a protože Úsvit je typická dvojka se všemi zápory, co k tomu patří, je možné, že další sequel(y) ještě celkový obraz upraví do výrazně veselejších barev. Recenze. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Typicky nas...... film. Že to lidi tak nějak projedou, byla jasný předem. Ale nemám rád takový velký nelogičnosti. Z taktickýho hlediska by přeci nikdy nemohlo být město (kolonie) tak špatně hlídáno. To je přeci základní systém, když jsi napaden, tak mít možnost varovat ostatní. Potom nemít zbrojnici někde v pr.... ale přeci tam kde žiješ. No a pak mě štvalo, že opice se najednou z ničeho nic adaptovali na všechno...oheň, zbraně, koně i řeč. Jako kurňa tohle není evoluce, ale prostě čistý střih. Prostě za mě hodně chyb, ale hodně emocí. Sem rád, že sem to viděl, ale znovu už se na to dívat nebudu. ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Další přírůstek do TOP nejlepších filmů letošního roku. Perfektní režie, dokonalý efekty a emocema natřískanej příběh, kde hlavní roli hrají digitální opice, které by si za svůj herecký výkon zasloužily Oscara! ... 9/10 ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Zrodenie planety opic ma pred dvomi rokmi dalo do kolien, predovsetkym svojim civilnym rozpravanim pribehu a inteligentnym nadhladom, do ktoreho bola citlivo vmiesana blokbasterovska akcia. Usvit planety opic je uplne inym filmom. Matt Reeves sa snazi divakom prezentovat velkolepu temnu viziu sveta a formalne sa mu to v podstate aj dari, no materialne absolutne nie. Pribehova linia je extremne jednoducha este aj na pomery hollywoodskych blokbasterov, defacto absentuje akekolvek vnutorne prezivanie postav (mimo Caesara) a myslienkovy backround, nech je silny ako chce, nema oporu v realnom vyzneni rozpravania. Usvit planety opic je tak len klasickym blokbasterom a tak ako ma jeho predchodca uprimne potesil, Usvit ma v konecnom dosledku velmi sklamal. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Jednička je pro mě kultovka.... fakt se jim nové ztvárnění planety opic povedlo a pokračování má pořád koule.... César hovořící jako Kmotr mě lehce rozesmál, ale odpustil jsem jim to... parádní záležitost a pořád skvělé zachycení vývoje dobra a zla u našich primátů... prostě super... těším se na další díly...snad budou ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po vybornem Zrozeni jsem se tesil na toto pokracovani, ktere me bohuzel zklamalo. Ve druhe polovine filmu jsem byl k pribehu cim dal lhostejnejsi. Myslenka filmu je jeste dobra, tvurci ale moc tlacili na pilu, prilis klisovite, spatne napsane dialogy. Porad se vsak jedna o slusnou zabavu. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Já nevím, mě ty opice nikdy moc nebavili a přestože jsem asi nějaké díly vynechal, tak mi přijde, že je zde zobrazováno pořád to samé. Tedy člověk udělá nějakou chybu a je za to ztrestán přírodou? Ne, tohle je blbě řečeno, ale ve zkratce to má velice tupou zápletku a vlastně celý ten problém nastane jen protože si jeden idiot nechá v kufříku zbraň. No a to už jsem někde viděl. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Myslím, že základní princip fungování života na planetě Zemi tvůrci vystihli dokonale: Nejenom člověk má neustále jednou nohou nakročeno k válce ... kdyby zvířátka trochu rozumu pobrala, byla by na tom patrně dosti podobně. Stejně tak smečka či tlupa zvířátek ... byla by nejspíš stejně lehce manipulovatelná jako lidský dav - pokud by měla v čele dostatečně silnou či charismatickou osobnost. Nicméně samotná zápletka je ve své schematičnosti přece jenom přesmíru plochá. Vcelku logicky využívá prototypy kladných i záporných hrdinů, ale ke škodě věci jim nenechává ani kousíček svobodné vůle, aby se mohly alespoň tu a tam zachovat maličko nestandardně. Možná i proto jejich počínání pokaždé nepůsobí úplně přesvědčivě, což přemrštěně efektní akční scény spíš ještě umocňují. Animace zůstává prakticky na stejné úrovni jako u pilotního filmu: Je do detailů propracovaná, leč na první pohled těžce digitální ... což ovšem není nic proti ničemu. Pokud mohu soudit - z toho, co jsem až dosud viděla, existující faunu do existujícího filmu pomocí počítačové animace ještě nikdo úplně věrohodně nepropašoval. P.S.: To si tak opičky v klídku žily ... se svými oštěpy a jinými nástroji upomínajícími na dobu kamennou - a ledva jejich oko se zalíbením spočinulo na moderní automatické střelné zbrani, okamžitě jim instinkt ruku v ruce s inteligenčním kvocientem napověděl, kterak s ní zacházet. Krom toho ... patrně byly použity vesměs zbraně zázračné - na obou stranách konfliktu ... s nekonečným počtem nábojů v zásobnících. Uměřené, nenadšené 3* ()

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Kdo svede Válku o planetu opic?

Kdo svede Válku o planetu opic?

26.08.2015

Když v roce 2011 ožila filmová série o Planetě opic, jen málokdo od ní čekal takový kritický a komerční úspěch. Zrození planety opic vydělalo 481 milionů dolarů, Úsvit planety opic pak dosáhl až na… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama