Reklama

Reklama

Kosti a skalp

  • Česko Kostěný tomahawk (festivalový název) (více)
Trailer 1

Divoký západ. Městečko Bright Hope, stojící uprostřed ničeho, zatím vytrhávala z jeho ospalosti pouze loupežná přepadení. Tuto „idylu" ovšem velice rázně utnou příslušníci indiánského kmene, kteří unesou půvabnou Samanthu. Nejedná se totiž o kmen tradiční, nýbrž... kanibalský. A také notně vyhládlý. Místní muži dávají dohromady ne právě klasickou záchrannou výpravu v čele s šerifem Franklinem Huntem (Kurt Russell), která musí za každou cenu Samanthu vysvobodit dřív, než si na ní divoši začnou pochutnávat. Krutost jejich protivníků je však mnohem větší, než si kdo dokázal představit, a jejich mise je v čím dál větším ohrožení. (Magic Box)

(více)

Recenze (733)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pan Brooder právě vyškolil dva Mexičany na téma: Předurčené poslání." To je oficiální stanovisko zástupce šerifa, protože to zní líp, než skutečnost, že je prostě zastřelil. A tady se hodně střílí, papá a zachraňuje. V tom mám taky jediný problém, protože si nejsem jistý, zda si věčně kritizující paní O'Dwyerová zaslouží záchranu a takového chlapáka jakým je Arthur O'Dwyer. Prostě to celé bylo takové chlapácké a já jsem ohromný chlapák. Tedy spíše teoreticky, ale přesto jsem si tuhle výpravu hodně užil. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Veskrze jednoduchý a přímočarý film, který vás nepřekvapí žádnou velkou sofistikovaností, ale za to vás nemilosrdně rozdrtí svým emocionálním dopadem. Hrdinové filmu jsou všední chlápci, vydají se na nebezpečnou cestu, z níž se vyklube jednosměrná jízdenka do pekla, přičemž cesta zpět nepřipadá v úvahu. Situace, do které se hrdinové filmu dostanou je vykreslena tak úzkostně, nekompromisně a realisticky, že se s protagonisty naprosto sžijete a pocítíte tu tíživost téměř na vlastní kůži. Jen málokterý film dokáže takhle zapůsobit. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kanibalský horor tomu hodně sedně, exploze násilí nejsou nepatřičné, v jádru to je nakonec ale starý dobrý western ze staré školy před "post" dobou. Spokojenost. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kombinace western / horror pořád není tak využívaná, jak by si zasloužila. Přitom potenciál má obrovský, jen se to musí umět. Tady zas jednou někdo uměl ten potenciál leda tak promrhat. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V malom meste so zabehnutým rádom prichádza k niekolkým vraždám a záhadným zmiznutiam. Šerif s pomocou obyvatelov zisťuje, že tieto udalosti má na svedomí nepoznaný indiánsky kmeň. Vznikne štvorčlenný tím, ktorý sa vyberie hladať stratených obyvatelov. Na území necivilizovaného kmeňa ich však čakajú nástrahy, s ktorými sa ešte nikdy nestretli. - Prvý Horor skombinovaný s Westernom, ktorý som videl vo svojom živote. Nevedel som, čo mám od toho očakávať, ale tešil som sa na Sida Haiga. Vo výsledku som ale velmi spokojný. Musím však podotknúť, že velkým defektom tohto hororu je prvá časť, počas ktorej je dej strašne ubíjajúci. V druhej polovici sa už tempo rapídne zvyšuje, ale ani extrémne brutálne scény patriace k top gore scénam tohto roku to u mňa nevytiahli na plnú, čo ma dosť mrzí. Pre diváka ktorý má radšej pomalý dej a dlhú stopáž by tento fakt ale nemal byť problémom. Prekvapila ma úžasná americká angličtina a neustále ain't. K hereckému obsadeniu nemám žiadne výhrady, možno tak k žene Patricka Wilsona, ktorá bola na môj vkus doslova škaredá, ale to je znovu len otázka osobných preferencií. Ostatne väčšina hereckého obsadenia má s hororom viacero skúseností, takže moja trápna "rubrika" na konci komentárov je tentokrát extrémne dlhá. Vizuálne je všetko v poriadku, aj keď sa občas objaví roztrasená kamera, ale tieto detaily nebudem rozoberať, pretože ide o tohtoročný nadpriemer. Posledná pol hodinka má dokonale zvolenú hudbu, ktorá buduje dosť dobrú atmosféru aj vďaka tomu, že divák má po hodine a pol filmu len mizivú predstavu o tom, ako členovia kmeňa vyzerajú a čoho sú schopní. Obyčajne mi takýto prístup tvorcov a ich skrývanie zla v hororoch vadí, lenže v Bone Tomahawk je tento štýl úplne ideálny, hlavne vďaka silnému záveru a brutalite v ňom. Musím pochváliť aj názov, ktorý sa mi zdal pred pozretím trochu divný, ale aj ten má v tomto horore svoju podstatu. Definitívne jeden z najlepších hororov tohto roku a nebyť vyčerpávajúcej stopáže, bol by to pre mňa jeden z najlepších hororov posledných dvoch rokov. + Sid Haig + herec z The Thing + herec z The Cabin in the Woods + herec z Insidious, Insidious 2 a The Conjuring + herec z World War Z a Welcome to Harmony + herec z A Perfect Vacation a The Vatican Tapes + herec z The Human Centipede III (Final Sequence) + herec z House of 1000 Corpses ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To by byla jedna lidská noha nekrájená, mohu pěkně prosím nechat o dvě deka víc? Huh, to bylo teda, nejednou jsem odvracel zrak. Výborně napsané postavy (Russellův šerif byl ten správný klaďas jak má být), skvělé dialogy, napínavé celou dobu, i v první hodině, kdy se především putuje a rozpráví (a prohlubují se vztahy mezi čtveřicí zachránců). Líbilo se mi, že film moc neupozorňuje na situace "teď se něco stane", žádná hudba, pohyb kamery nebo střih nic takového neohlásí. Objeví-li se na scéně protivník, události proběhnou zhruba tak, jak by asi proběhly ve skutečnosti. Přidává to na uvěřitelnosti děje i na atmosféře. Přes všechnu syrovost a brutalitu jsem ovšem neměl nikdy dojem, že ty scény sklouzávají k samoúčelnosti. Bylo toho přesně akorát, aby to dodalo na vyznění a navodilo to pocit nebezpečí, proti kterému hrdinové stojí, případně se plazí. To je další pozitivum, nějaké hrdinské průpovídky nebo nepřirozené lidské výkony tu nenajdeme. Čili kdo má na začátku zlomenou nohu, bude se celý film belhat a plazit a plivat krev po zemi a podobně. Když o tom přemýšlím, vlastně není, co bych vytkl. Trochu to připomíná 13th Warrior aka Vikingy s Banderrasem podle Crichtonových Pojídačů mrtvých, ale mnohem naturalističtější. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Šestáková braková historka natočená v rozvláčném, a tudíž nudném tempu, která si neláme hlavu s logikou a směřuje k blboučkému finále. Brutální úvod a zhruba prvních 20 minut přitom vypadá velmi nadějně a zdá se, že je to expozice k atmosférickému syrovému filmu, který vybočuje ze zaběhaných škatulek. Jenže od přepadení a únosu ve vylidněném městečku to už ztrácí a neúprosně klesá hloub a hloub. Podivné anachronické dialogy spíš ruší, jako by se takdy Zahler inspiroval lehce Tarantinem. Největší záhadou je mi, proč nakonec dávám dvě hvězdičky, když v druhé polovině jsem už nefalšovaně trpěl. Možná mě ovlivnily ty nadšené komentáře a vysoká hodnocení mých oblíbených. Nu což, jednou se sejdeme a až je budu stahovat z kůže na pomalém ohni, vysvětlí mi, v čem spočívala chytrost filmu a jeho zábavnost. Celkový dojem: 30 %. Vzpomínám si na kanibalský western, který po mém soudu Zahlera spolehlivě převálcoval. Byli to Dravci z r. 1999, a to přitom Bird nebyla žádná vůdčí režisérská osobnost. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se to táhne jako sopl přežraného houmlesáka v podchodu, nikomu to nevadí. Jeden si hned zvykne na ospalý vypravěčský styl, který si vlastně jen připravuje půdu pro jakési obrázkové bonmoty na konci každé etudy. Nakonec sice každého potěší, že se to pomalu doplazilo do konce, ale nemyslím si, že by někdo litoval prosraných dvou hodin života. Bone tomahawk je zábavný jako Vánoce na sněhu. Člověk je rád, ale je mu to vcelku vlastně jedno, pořád to jsou Vánoce i kdyby se nechumelilo, že ano. Film se asi nestane oblíbeným spektáklem všech dob, ale i tak zaujme a zůstane dlouho v hlavě. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chutná to jak kukuřice.“ - „Je to kukuřičná polévka.“ - „Aha, tak to dává smysl.“ Dle zdejších recenzí jsem se raději připravil i na možnost, že se budu 3/4 filmu nudit a pak se (snad) něčeho dočkám. Ale nakonec se mé obavy ukázaly jako liché. Ta dlouhá „příprava“ na závěrečné „rozuzlení“ mě nenudila, právě naopak. Záměrné zdlouhavé, ničím nepřikrášlené cestování sice s daným cílem, ale hodně nejistým výsledkem, mě bavilo. Stejně jako konverzace mezi těmi 4 „statečnými“, kdy i ty „zajímavé“ postřehy nejstaršího člena mají svůj smysl (a humor), nejsou otravné. Divák má díky téhle cestě spoustu času poznat postavy a naplno jim začít fandit. No a pak přijde čirý naturalismus…pro někoho nejspíš hůře snesitelný, ale s tím už do toho člověk musí jít. A jsem rád, že se „vysvětlily“ i ony skřeky z „jiného světa“. Závěrečný masakr určitě stojí za to, ale ten useknutý, jakoby uspěchaný konec po něm…to tvůrci filmu příliš nezvládli. Celkově to vidím na solidní 4*. „A není to jen proto, že jsi pěknější, než většina krav.“ - „Většina?!“ - „Nikdy jsi neviděla Jessicu!“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

David Arquette, lehký nadhled i neobvyklá hudba budiž pojítkem s příbuznými Ravenous. Co se týká charakterů a jejich interakce, jsou seznamovací pasáže v městečku Bright Hope (a že se k ní budou hlavní postavy často upínat) i putování po prašné wild west krajině velmi chytře napsané a i když se to na první pohled nezdá, každé slovo hovorného zástupce šerifa (skvělý Jenkins) má své opodstatnění. A pak? Pak přichází na řadu sugestivní zabíjačka a Kurt s rozžhavenou placatkou zastrčenou v otevřené břišní krajině.. Jestli hledáte ve světě filmu něco jiného, doporučuji nastavit hlavu přímo proti Zahlerovu kostěnému tomahawku.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Celou hodinu filmu se jede pouští a stále to stoprocentně funguje. Tak se pozná dobrá režie i scénář. Zcela staromilský tvrdý westernový masomlýnek, těžící s parádně napsaných dialogových výměn (někdy ovšem působí možná až trochu moc knižně, film potřebuje trochu víc života, + jedna scéna trpěla celkovou nedůvěryhodností provedení) a správně rozmanité partičky kovbojů, jedoucích pro princeznu v nesnázích (Lili Simmons budu ještě dlouho brát kdekoliv, v čemkoliv, Banshee mě ovšem nepoznamenalo jen ní) krutou, nemilosrdnou divočinou, ve které někde, skrytí v horských průsmycích číhají degenerovaní potomci jeskynních lidí. A když v tomto filmu dojde na akci, není zde ani trochu stylovosti, hrdinských průpovídek a over-the-top výkonů, jen nekompromisní, brutální řezničina. Pomáhá tomuto pocitu i celkové audiovizuální ztvárnění, zcela civilní, skoro dokumentární kamera, mírný husí kůži navozující ambient a do toho kanibalové s kamennými kyji, vybíhající s travin. Mrazivé. Pár scén v závěru ale přece jen možná bylo zbytečně přehnaných. Jinak ale komorní, herecky zdatná prérijní výheň. Kurt Russel je pán! A Matthewa Foxe jsem skoro nepoznal, ale jeho arogantní pistolník je po Kurtovi nejzajímavější postava. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Slušný film, ale predsa len som od Bone tomahawk čakal o niečo viac. Kombinácia hororu a westernu sa už pár krát objavila a väčšinou sa jednalo o veľmi zaujímavé záležitosti, napadá ma napríklad Dead birds, Burrowers alebo Ravenous. Bone tomahawk má ale viacero slabín, ktoré jeho úroveň zbytočne znižujú. Tou hlavnou je rozhodne zdĺhavosť, síce určite nepatrím medzi divákov, ktorí potrebujú akciu od začiatku do konca, skôr naopak, ale v tomto prípade zvolený štýl filmu skôr škodí. Síce nemôžem tvrdiť, že by som sa nudil, zvládnuté je to aj tak celkom kvalitne, ale prvé dve tretiny obsahujú až príliš moc prevažne dialógových sekvencií, ktoré síce nie sú hlúpe, ale dlhé a zbytočné. Pri filme o kanibaloch určite nepotrebujem počúvať o tom, ako vyriešiť problém s čítaním knihy vo vani a podobne. Chcelo by to aj lepšiu gradáciou, aby sa niečo hororovejšie dialo aj v priebehu, tu sa jednoducho len film celé dve tretiny drží na jednej úrovni a potom rýchlo prepne do hororového módu, ale tiež len obsahom, inak tá absencia hororovej atmosféry ma veľmi mrzela. A za zápor považujem aj fakt, že sa tvorcovia rozhodli nechať vyriešenie problému hlavne na ľudí za zenitom, no nemyslím po hereckej stránke, ale jednoducho charakterom postavy. Ale aj tak sa mi to celkom páčilo, film má skvelú vizuálnu stránku a atraktívne prostredie, takže sa na to príjemne pozerá, poteší výborné herecké obsadenie, kde nechýbajú mená ako Kurt Russell, Patrick Wilson alebo Matthew Fox a v malých úlohách potešia aj David Arquette a Sid Haig. A tá posledná tretina síce svoj potenciál úplne nevyužije, mohlo to byť napínavejšie a nie až tak komorné, ale aj tak to prinesie určité zadosťučinenie a tých pár drsných momentov rozhodne poteší. Takže znovu ma to už neláka, ale aj tak Bone tomahawk určite stojí za pozornosť, kladov je tu dosť a bavilo ma to. No pri pár zmenách sa mohlo jednať o výbornú záležitosť. 65% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Hodně temný a téměř dokonalý western. Pravděpodobně dokonce jeden z nejlepších se kterým jsem se zatím setkal. V žádném případě bych však tento film neoznačoval za horor a to i přes veškeré ukázky brutality. Míru naturality tohoto filmu však považuji za jeden z největších kladů. 82%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pomalá atmosferická putovačka se skvěle zahranými charaktery. Kurt Russel se ve westernu našel, Fox je přesvědčivý arogantní zmrd a Wilson obyčejný chlápek se ženou v jeskyni lidožravých indiánů. Děj odsýpá a když v závěru dojde na akci je naturalistická a řádně krvavá. Řezničina v jeskyni je jednoznačným vrcholem filmu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na levnou budgetovku má Bone Tomahawk tedy vskutku skvostné obsazení. Navrátivší se Kurt Russell, můj oblíbený Patrick Wilson a po dlouhé době i Matthew Fox navíc ve velkých rolích! Stejně jsem ale žádnou střílečku nečekal. Prostřední akt mi vlastně nepřišel tolik záživný a je jasné, že procházka pustinou byla levná záležitost, ale možná bych tam přecijen trošku krátil. Ovšem závěrečný akt vše vynahrazuje a jasně symbolizuje jakýsi nepřiznaný prequel k Osmi hrozným, ovšem jaká jatka si dovolil pan Zahler si prosím nedovolil ani Tarantino. Opravdu si upřímně vůbec nepamatuji, kdy jsem tolik odvrátil zrak od naturalistické a zároveň nechutné scény v jeskyni. Možná to i režisér trošku přehnal, nicméně to nic nemění na tom, že posledních cca 20-25 minut jsem ani nedutal a vychutnával. Otázka jestli to ospravedlní minimálně 40 minut vaty, ale to nechám na vás...7/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Mix pravé westernovské atmosféry (zvuky prérie, městečko, interiéry) s nekompromisní řezničinou, kterou uvídíte v mainstreamu takhle explicitně cca jednou za 5 let (naposledy podobně pouštně vyprahlé Hills Have Eyes 2), protože jde daleko za hranice normálu. Zahler obecně vzato klade důraz na postavy, jejich symbiózu s divokou přírodou a interakci mezi sebou. Scénář naprosto nepředvídatelný až do doby těšně před finále, kdy se z toho vyklubou jatka. První polovinu prostříhat/zrychlit, druhou natáhnout a asi by to bavilo o něco víc. ()

sud 

všechny recenze uživatele

O spojení hororu a westernu bych se nijak moc nevyjadřoval, krom několika gore scén na konci (označení horor je tu spíše jako varování pro slabší povahy v očekávání drsnějších scén) je to western jak vyšitý. Perfektně pomalu budovaná atmosféra, kdy se nikam nespěchá, ani hudba nehraje, a slouží příběhu, jenž je ve své jednoduchosti dostatečně silný. Ústřední čtyřka je perfektně napsaná, dostatečně sympatická a výtečně zahraná. Spousty uživatelů píše, že do závěrečné akce se nic neděje a je to celkem nuda - já mám z celého filmu cestu tam díky skvělým dialogům a rozmanitosti charakterů nejradši. A když už dojde na akční scény, jsou syrové a přicházejí bez varování. Pár mušek by se našlo, ale i tak nenacházím důvod, proč bych měl udělit míň než 90%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Za úspěch (u mě) ten film vděčí hlavně čtveřici herců Kurt "Licousy" Russell, strejda Pajda, sympatický mladý manžel a asi nejlepší byl Matthew Fox jako nekompromisní pistolník. Sice 80% filmu jen sledujeme, jak se tahle čtyřka táhne pouští, ale táhne se tak zábavně, že to vůbec nevadí. Detailně popisovaná závěrečná půl hoďka je pak zaslouženou odměnou za to, jak dlouho jsme sledovali to putování. Dobře, Zahler, dobře. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

18.12.2019

Režisér Yorgos Lanthimos (Favoritka, Humr) oznámil svůj další projekt. Bude jím gotický horor The Hawkline Monster podle knihy Richarda Brautigana. Příběh se pak točí kolem dvou pistolníků, které si… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Star-Lord hledá tátu

Star-Lord hledá tátu

16.12.2015

Z loňských Strážců Galaxie se vyklubal obrovský hit, který se 4. května 2017 dočká pokračování. O čem bude? To režisér James Gunn tají, docela jistě ale víme, že se na plátně objeví otec hlavního… (více)

Reklama

Reklama