Reklama

Reklama

Tyran

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2016), 25 h 42 min (Minutáž: 40–61 min)

Tvůrci:

Gideon Raff

Hrají:

Adam Rayner, Jennifer Finnigan, Ashraf Barhom, Moran Atias, Noah Silver, Alice Krige, Sibylla Deen, Anne Winters, Fares Fares, Mehdi Dehbi, Justin Kirk (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Barry Al-Fayeed, který už dvacet let žije a provozuje lékařskou praxi v Kalifornii, se u příležitosti svatby svého synovce vrací s celou rodinou do rodné blízkovýchodní země, odkud v 16 letech utekl před svým tyranským otcem... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Chen 

všechny recenze uživatele

Strhující. Bez ohledu na pomalé tempo, mě seriál vtáhl. Chápu, že ono pletichaření, politikaření a dialogy plné jemných náznaků a přetahování o moc mohou někomu přijít jako nudné, ale pro mě je Tyrant takto mnohem působivější, než kdyby byl plný přestřelek a podobných pozlátek. Dobrému dojmu napomáhají i civilní herecké výkon příjemného obsazení a atmosféra Středního východu. 9/10 ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Gideon Raff, tvůrce Hatufim a producent jeho amerického bratříčka Homelandu, má nový seriál odehrávající se ve fiktivní zemi na Blízkém východě, kam se na pár dní z Ameriky vrací syn místního diktátora i se svou rodinou. Úvodní díl je rozehrán parádně, ať už jde o nástin nevyřešených rodinných vztahů či všechno to pozlátko, za kterým se skrývají zvrácené věci. Rozhodně to není předvídatelné a pilot nabízí pár zajímavých dějových zvratů. Na další díly jsem velice zvědavá. Pilot - 90% Po třech dílech absolutní závislost... První řada je za námi a já jsem nekriticky nadšena, pro mě nebylo jediného slabšího dílu, pomalejší tempo jsem vítala. Tvůrci rozehráli parádní hru plnou nenápadných zvratů a po skvělém season finale nezbývá než doufat, že bude odklepnuta další řada. 1. série - 100% Druhá série je jedna velká jízda od začátku do konce bez nejmenšího zádrhelu. Oproti té první je tu navíc mnohem více akce, která přidává na dynamičnosti. A tvůrci nám opět naservírovali skvělé finále, po němž je ještě spousta prostoru pro rozvíjení příběhu... naštěstí se další řady dočkáme. 2. série - 100% Tyrant to nakonec dotáhl až do třetí řady, která nabídla především dlouho očekávaný přerod hlavního hrdiny v tyrana. Mnozí diváci nejspíš očekávali více akce, ta mně osobně ale nechyběla. Celá řada krásně ukázala, jaký chaos na Blízkém východě vládne a jak je situace v podstatě neřešitelná a nic není černobílé. Bohužel samotné finále nebylo ideální. Tvůrci si totiž otevřeli spoustu možností, jak příběh dále rozvíjet, ale vzhledem k ukončení seriálu už to nestihnou, což mě hodně mrzí. 3. série - 90% --- Nejoblíbenější postava: Barry Al-Fayeed (Adam Rayner) ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Očekávání nebyla u nového projektu Gideona Raffa vůbec malá, a Tyrant je ve svých nejlepších momentech dokonce i překonává. Bohužel ty slabší naopak vysoko nastavenou laťku každý díl podkopávají s takovou vervou, že ani povedená atmosféra a uvěřitelné prostředí fiktivní středněvýchodní země nestíhá napravovat dojmy. Seriál totiž vyniká právě tou hlavní premisou pokusu o zásadní politickou změnu ve státě plném konfliktu, která přestože chvílemi působí až příliš vykonstruovaně (proměna hlavní postavy z pediatra v profesionálního diplomata a nejvýznamnějšího hybatele dění v celé zemi je něco, nad čím jsem se až do konce první série nedokázal přestat usmívat) dokáže v nejsilnějších chvílích skvěle pálit nejen do jasného cíle v podobě zpátečnického východu, ale i do vlastních řad, ať už jde o růžové brýle turistů, konzumerismus, nebo světového policajta. Mezi tím se ale odehrává tolik ubíjejících, a hlavně nikam nevedoucích vedlejších příběhů s hromadou nevýrazných a nudných postav, že nezbývá, než kroutit hlavou. Seriálu určitě ani nepomáhá, že není příliš dramatický, naopak je vzhledem k měřítku dopadu zpracovaných událostí až překvapivě komorní a klidný, a ve chvílích, kdy se z tohoto suchého pojetí vzdálí naproti tomu zase působí zbytečně afektovaně. Námět je nicméně tak silný, že si druhou řadu nenechám ujít, zatím jsou však ty dojmy až příliš rozpolcené. A rozpolcenými zůstávají i po porkačování. Posun od rodinného politického pletichaření odehrávajícího se pouze v honosném sídle Al Fayeedů k vyhrocenější situaci na frontě je rozhodně dobrý tah, nicméně v hlavním městě Abbudin stále rpboíhají rodinná dramata, ze kterých div nekrvácí uši, takže by ani sebelepší dramatické pasáže z boje proti Kalifátu (jinými slovy ISIS) nedokázaly zachránit nevalné dojmy. A to ještě musím trudně dodat, že nijak výrazných kvalit nedosahují ani tyto části točící se kolem zarostlého Barryho, což není jen nevyhnutelný výsledek omezeného rozpočtu, ale i prostého faktu, že Gideon Raff nedokáže přijít se zajímavým průběhem událostí, které by u lákavého a aktuálního námětu udržely pozornost. ()

mata77

všechny recenze uživatele

Pilotný diel na mňa zapôsobil ako priostrená turecká telenovela. Začiatok bol síce sľubný, postupne sa ale začali hromadiť rozpory, najviac potom v súvislosti s kultúrou krajiny a jednaní postáv, ale aj príliš ľahká predvídateľnosť deja. Nebudem porovnávať, ani brať do úvahy tvorcov, proste si počkám na ďalší diel. Zatiaľ 75%. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Proč se tam do prdele nemluví arabsky, i když se děj odehrává ve fiktivní zemi Středního Východu a hlavní hrdina strávil celý svůj dospělý život v Americe, ubohý salam alejkum to vážně nezachrání Ani casting mi úplně nesedí.Třicátníci hrají rodiče třicátníkům. Bassam vypadá jak Saly z Doktorky Quenový. Jinak pilot byl vskutku chytrý a napínavý. za to ten druhý byl sračka. Berličky chromému scénáři nepomohl. Moc okaté, samoúčelné levné. Když už popravíte dítě, ve jménu zachování morálky státu, nemusíte si přece dělat tak průhledné alibi. To to je čin, který nic neospravedlní. Trošku mě přešla chuť. S každým dalším dílem, se usvědčuji, že Tyrant je krkolomná fraška, která staví na producentském zázemí tvůrců Homelandu, či Hatufimu. Osudy a vzájemné vztahy hlavních hrdinů jsou tak uvěřitelný, jako pohádky 1001 a jedné noci, navíc fabulativní přístup k zobrazení fungování pseudo arabského státu je, jako se Filip Renč snažil o natočení reálné historického dramatu o zrodu konfliktu mezi Izraelci a Pelestínci se Sagvanem Tofim a Lukášem vaculíkem v hlavních rolích. Takže píčovina. Nevěřím, nežeru, nechápu. Po první sérii, která postrádá především smysl napětí a smysluplnou, nebo alespoň béčkově atraktivní zápletku (tak jako Banshee) nemilosrdně 50%. ()

Galerie (656)

Zajímavosti (3)

  • Seriál nabízí řadu paralel se syrskou dynastií al-Asad. (Mbali)
  • Howard Gordon, producent seriálu, se nechal slyšet, že Abuddian vznikl smícháním několika blízkovýchodních zemí dohromady. Dále také uvedl, že se producenti záměrně vyhýbali reálným jménům. (vizek1984)
  • Natáčení probíhalo především V Izraeli, konkrétně v lokalitách Kfar Saba, Petah Tikva a Tel Aviv. (vizek1984)

Reklama

Reklama