Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 4
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (97)

Vanchovi 

všechny recenze uživatele

Chcel by som dať vyššie hodnotenie, ale zaspal som pri 6 z 10 častí, takže vyššie ísť nemôžem. Nie žeby to bolo vyložene zlé, nápad je celkom zaujímavý (knižnú predlohu nepoznám), ale to spracovanie je tak nudné, suché, bez emócií. Najzaujímavejší na tom celom je vizuál, ktorý je fakt super, perfektné zábery vesmíru a oblohy na rôznych planétach. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevidím problém, že se serial knihami JEN inspiruje. Problém je scénář, který není místy úplně dobrý. Osudové scény proto nejsou dost osudové a občas se objevují nelogičnosti. Vyobrezení světa Nadace je na druhou strnanu skvělé, ze záběrů není cítit digibordel. Mnohem více stravitelnější scifíčko, než Ridleyho Vlci - se všemi klady i zápory. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

O těch knihách vím totální prdlajs, takže mě nějak netrápilo, že to jde asi úplně mimo předlohu.. On totiž ten příběh tak jak je nastřelenej a vyprávěnej je v zásadě funkční a poutavý. Mé hodnocení je ale ve výsledku (po konci první série) rezervované hlavně díky poslednímu dílu kde se najednou dějová linka okolo Nadace nepochopitelně a náhle (jakoby to najednou začal psát úplně někdo jiný) zvrhla v blábolení idiota a zachraňuje to tak nakonec Linka tří Cleonů, která mě ze startu série spíše otravovala aby v průběhu organicky evolvovala do toho nejzajímavějšího z celého seriálu. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel to dopadlo tak, jak se k tomu celou sérii schylovalo. Hodně slabým "cliffhangerem", který měl asi upoutat na další řadu, ale většinu diváků odradí. Musím pochválit vizuál, hudbu a některé pasáže, kdy to začínalo vypadat zajímavě. Ale celkově to je nuda k uzoufání. Bohužel to nemá moc momentů, které by diváka vtahovali, děj je zmatený, chování postav nesmyslné, prostě to tak nějak bez vedení plyne od ničeho k ničemu. Škoda, předlohu jsem nečetl, ale pochybuji že by Asimov napsal takovou nudnou soap operu, bez hlubokých myšlenek postavenou na hliněných nohách. 55% ()

DoubleJack 

všechny recenze uživatele

"ANO" jsem fanouškem Isaaca Asimova a "NE", nečetl jsem Nadaci. Proto nejsem ovlivněn knižní předlohou a můžu nechat předstudky stranou. Bohužel, pokud bych měl seriálovou Nadaci popsat jedním slovem, bylo by to "Zklamání", které je porovnatelné s loňským Raised by Wolves. Děj se neúměrně táhne, přichází ne vždy chytlavé linky a do konce seriálu nemá člověk jasno, proč daná postava dělá právě to, co dělá. Výsledkem je pak zbytečný chaos. Ten má očividně podle děje vést k nějakému "vyššímu plánu", ale ten je pro diváka špatně uchopitelný, a proto ve výsledku vyzní vše prázdně. Herecké výkony obou hlavních představitelek občas fyzicky bolí, a tak jedinými přínosy seriálu zůstávají vždy skvělý Jared Harris a původní nosná myšlenka, která má co říct i v dnešní době. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Dcera autora předlohy, Robyn Asimov, zastává pozici výkonného producenta. (Martrix)
  • Natáčení 2. série probíhalo také ve Španělsku, na Maltě, Islandu, v Německu a Irsku. (FriggoCZ)
  • Konec epizody je natočen v Prachovských skalách, kde se natáčelo od 17. února do 24. února 2023. (FriggoCZ)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno