Reklama

Reklama

Mamon

(seriál)
Trailer 1
Česko, 2015, 5 h 25 min (Minutáž: 50–58 min)

Kamera:

Martin Štrba

Hrají:

Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Michal Dlouhý, Tereza Hof, Daniel Tůma, Igor Bareš, Ondřej Malý, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Pavel Gajdoš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou příběhu je novinář, který se zabývá kauzou kolem významného státem řízeného podniku. Při zajišťování podkladů ke vznikající reportáži narazí novinář na kontroverzní informace týkající se jeho vlastního bratra, který je do skandálního případu osobně zapleten. (HBO Europe)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (211)

TaxiDriver 

všechny recenze uživatele

Branding funguje. Stačí štempl HBO, natáčet na Alexu v pěkných interiérech, grading v UPP a lidi mají pocit světovosti. Přitom v jistých případech jako je třeba střihová skladba je to horší než původní tvorba ČT. Auto parkuje v garáži, auto projede kolem postavy vždy minimálně na deset střihů. Střih přes osu v konverzaci u dvou lidí mám za přežitý, ale v tomhle případě mě to bouchne do očí vždycky, a že by se s tím systemačtěji pracovalo v kontextu dezorientované Hádkovy postavy se zrovna říct taky nedá. Už dlouho jsem neviděl tak podivně motivovaný střih, např. scéna Hofová vs Leimbergová na lodi, si svým pojetím o delší setrvání záběru vyloženě říká, aby lepe vyznělo sebemenší herecké gesto či řeč těla herce, ale místo toho je to celé rozzáběrované ve fádním záběr-protizáber. To je ta světovost, jo? Za severskými inpiracemi je to hodně daleko, ať už v režii (Michálek je out už pár let), kameře (nelogická absence establishing shotu , master shotu), přitom takový Broen je třeba na práci s prostředím vyloženě postavený, za to Štrba používá naprosto nekoncepční wtf gopro záběry. Really? Redlum sype ne moc dobrý repliky, herci až na pár vyjímek (Hofová, Motloch) to moc nedávaj. Nejsem hnidopich, ale nenapadlo by mě, že v roce 2015 uvidím ve filmu ještě tágo v záběru? To je to tak těžký v UPP vyretušovat? To ohromný množsví peněz na tom není ani náhodou vidět, za každou scénou jde hrozně cítit ten deštostroj, za každou scénou v autě ta autoplošina, nemluvě o strašně natočený a nakličovaný bouračce v druhém díle. Každopádně v čem mám jasno po třech dílech jako jediný je, kdo je Mamon. Je jím Vratislav Šlajer. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Miestami úchvtane natočené. Ale občas trochu príliš televízne rozvláčne (čiže nie príliš vidno rozdiel medzi ČT a HBO seriálom). Už tradične mi na podobne zvolenej téme vadilo to klasické česko-slovenské žasnutie novinárov nad nejakou kauzou, akoby doteraz ani len nepočuli o prepojení politiky s gaunermi... Korunu tomu dáva aj názov, ktorý chce hrozne ukázať, aký ma seriál presah. Nemá... ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

V našem seriálovém prostředí je snad pouze jedna jistota. A to ta, že když se spojí HBO s nadějnými českými tvůrci vznikne vždy něco zajímavého a hodně kvalitního. Přesvědčili jsme se o tom u Terapie a také Hořícího keře. Mamon je jenom dalším z řady důkazů, že toto spojení funguje. Šestidílný seriál Vás zavede do prostředí vysoce postavených manažerů a jejich her. Scénář je dostatečně kvalitní a dokonce i jeho rozuzlení má hlavu a patu, zároveň Vás taky dokáže udržet u sledování a donutí pustit si další díl. Menší výtku bych měl snad jen k hereckému obsazení, jelikož Hádek a Dlouhý úplně tak nestačí a nemohu říci, že by jim zbytek hereckého ansámblu nějak výrazně pomáhal. U některých se dá dokonce říci, že výsledný dojem spíše kazili. Celkově ovšem hodně slušný seriál, když vezmu v potaz s jakými seriálovými zvěrstvy se musíme potýkat. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tyhle seriály,kterejma se line jeden příběh jsou v současný době to jediný,co se na českejch obrazovkách dá sledovat.Michálkův,ač převzatej)seriál je na solidní úrovni ve všech směrech.Sice se tahle sondáž do porevolučních džunglí v naší zemi už poněkolikátý opakuje,ale pokaždý mě to dokáže pěkně vytočit.80%. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zřejmě tomu nebude tak, že v českých televizních podmínkách nemůže vzniknout kvalitní dílo, které kdyby nepromlouvalo naším jazykem, mohlo by být klidně zaměněno za nějakou zahraniční produkci, jak se naši tvůrci často zaklínají. Musí nám to však opět dokázat importovaná kabelovka HBO, jejíž Mamon vypadá na první pohled jako něco z jiného filmového světa. Nejde o přehánění, zcela jiná úroveň kvality nad ryze tuzemskou produkcí je nepopiratelná po pár záběrech, kdy obraz vypadá filmověji než u většiny filmů, zvuk postrádá pachuť studiových postsynchronů a generická dramatická hudba nedoplňuje 100 % stopáže i u těch nejnudnějších dialogů, aby vzniklo drama tam, kde prostě není. Mimo jiné proto, že tu nudné dialogy nejsou. Po dvou dílech. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Realizaci tohoto mysteriozního thrilleru - vycházejícího z úspěšného norského formátu Mammon a naplánovaného na 73 natáčecích dnů - zaštítila produkční společnost Bionaut. (Zdroj: HBO)
  • V seriálu Petrovi a Danielovi rodiče (Vlčkovi) žijí v kostele Českobratrské církve evangelické v Nymburce. (Popinodan)

Související novinky

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

14.08.2016

Tam, kde ulice končí, tam, mezi náhrobními kameny, se v noci, ve které přišel ďábel, ve víru scházejí králové ulice. Tam, ve středověkém hradě, sídlí posedlá královna Alžběta, jejíž rozdvojená duše… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama