Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím nejlepší Hitchcock! Hned po prvních deseti minutách se mě zmocnil ten pocit, který dostanu vždycky při sledování výjimečného filmu. Pocit radosti, že i po takovém množství zhlédnutých snímků se ještě najde nějaký, jenž mě dokáže úplně dětinsky nadchnout. North by Northwest se to povedlo okamžitě a dění na plátně jsem sledoval téměř bez dechu až do titulků. 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

North by Northwest je sice kvalitní film, ale docela nevyrovnaný. Horší první polovinu s otravnou matkou, trapným řízením v opilosti a hlavním hrdinou, který byl vzhledem k událostem trochu příliš nad věcí, naštěstí vystřídala lepší půlka druhá s jiskřivou romantikou (Eva Marie Saint zde byla hodně sexy), napínavou pasáží ohledně práškovacího letadla, vtipnou kaucí a postupným utahováním smyčky (s poněkud rychle ukončeným závěrem). Vidím to na slabší 4*, faktem je, že Hitchcock se mi už ukázal i v lepším světle než tady. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy Alfreda Hitchcocka, i ty jeho nejslavnější, je pochopitelně nutné posuzovat v kontextu dobové tvorby, protože se na nich logicky částečně podepsal zub času. Přesto řada z nich je podle mě filmovou lahůdkou a současní tvůrci se často jejich kvalitám ani vzdáleně nepřiblíží. Jeho filmy jsou pro mě obvykle sázkou na jistotu. O to větší bylo zklamání u tohohle snímku, protože v mých očích vůbec nefungoval a měl jsem velkou práci ho vůbec dokoukat. Může za to hrozně naivní a předvídatelný scénář, který jako by byl napsán o 20 let dříve. Režie je stále spolehlivá a obsazení hvězdné, ale to nic nemění na tom, že jsem ve scénách, které měly být napínavé, stěží zadržoval smích. Hitchcock přitom určitě nechtěl napsat parodii, pouze lehce odlehčený thriller. Takových ostatně natočil víc. Shoduju se tentokrát s pohledem uživatele flanker.27. Celkový dojem: 40 %. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších Hitchcockových thrillerů. Jeho oblíbená témata - agenti, záměny osob, falešná obvinění či špionáže, jsou v tomto filmu výborně poskládaná do sebe a tvoří originální a nápaditý snímek. Některé scény jsou opravdu nezapomenutelné, jako například útěk před letadlem v kukuřičné planině či závěrečná napínavá scéna na Mt. Rushmore. Cary Grant je elegán, který do role Thornhilla výborně pasuje a v některých scénách je i velice vtipný. Skvěle mu sekunduje krásná a šarmantní Eva Marie Saint. Mistr Hitchcock nám na začátku filmu pěkně zamotá hlavu a naše mozkové závity nechává spolehlivě pracovat prakticky po celou dobu. Během příběhu se ale veškeré věci vysvětlí a divák musí být spokojen. Výborné herecké výkony, skvělá režie, parádní hudba (podle mého osobního názoru jeden z nejlepších hudebních motivů v Hitchcockových filmech vůbec) a zábava a napětí od začátku do konce. Uprchlík 50. let. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Kluk dívající se na zázrak. Teda spíš, čekající na zázrak. Nad hlavou mu lítá otazník, hoří jako pochodeň- nedočkavostí. Jeho úsměv balancuje někde mezi křečovitostí a tajemnem. Myšlenka "Je to divnej Hitchcock" odlítá jako motýl do prostoru. Nemává, mrcha. Přilétá letadlo, práškuje. Super! Cary Grant běží jako o závod a kamera taky. Kluk má po dlouhé době nefalšovaně otevřenou pusu, nikoliv od zívání, ale od údivu. Tak to má být. Alfred posledním klíčem otevírá dvěře do kina se jménem Bizar. Tam to dokončí. Kluka nudou zastřelí. Ten jen dí: "Už nikdy víc!" ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Den před natáčením scény, ve které se schovává v kupé v zavřeném horním lůžku, přišel Cary Grant (Roger Thornhill) za Hitchcockem s tím, že je vše postaveno nedbale. Hitchcock dal zcela na jeho úsudek a nařídil vše přestavět bez toho, aniž by si situaci sám ověřil. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama