Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

dobytek 

všechny recenze uživatele

No zatim je to určitě nejlepší film od Hitchcocka, co jsem viděl. Hitchcock pro mě neni žádná modla, takže po slavnejch Ptákách a ještě slavnějšim Psychu (ani jeden z těchto filmů se mi vůbec nelíbil), jsem k tomuto filmu přistupoval hodně skepticky. Bylo mi jasný, že přestože má film tady 90%, tak nemůžu čekat žádnej zázrak a taky jsem se žádnýho zázraku nedočkal. Na sever severozápadní linkou je dost těžko zařaditelnej, poněkud zbytečně roztahanej film s děravym scénářem a totálně odfláknutym koncem. Těch několik světlejších okamžiků to už nevytáhne na víc, než průměrný hodnocení. Jinak na celym filmu mě nejvíc zaujalo, když na začátku jede Cary Grant taxíkem, tak v pozadí za nim jede Spartak. To docela nechápu, kde ho v USA sebrali. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je floutek, který následkem několika událostí bojuje o svůj život. Pak ale potká Eve a vše se ještě více zkomplikuje… Jedním slovem nádhera, dvěma slovy Alfred Hitchcock. Věděl jsem, že Alfred není jen režisérem hororů, ale že dokáže natočit takhle skvělý dobrodružný film, to jsem netušil. A najdete tam i (nemalou) špetku zábavy. Tento film bych doporučil každému, kdo chce začít s Hitchcockem, ale nechce horory. P. S. Mám toho nakoukáno poměrně dost, ale přesto v některých ohledech byl film přede mnou, takže i snímek starý přes 60 let vás může překvapit, to se vsaďte. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Hitchcock, než jak jsem ho zatím poznal. Tento film položil základy žánru akčního filmu a je to na něm vidět. Dialogy a humor jsou opět skvostné, stejně tak Cary Grant, Eva Marie Saint a hudba. Ale akční rovina již opravdu působí poněkud naivně ( i když se to snažíte brát s nadsázkou ) a humorně a není to tak napínavé ( ten závěr ). Úvodní titulky ve mně vyvolaly reminiscenci na úvodní titulky Fincherova Úkrytu a při scéně, kdy si Cary Grant v koupelně píská melodii Zpívání v dešti jsem si zase vzpomněl na Mechanický pomeranč - podobnost čistě náhodná, nebo přiznaná inspirace? To by mě zajímalo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $13,275,000Tržby Celosvetovo $13,410,000║ Tak týmto ma Alfred Hitchcock milo prekvapil, zauzlený príbeh z množstvo zákulisných hier, napätie či dokonca aj odľahčenie povyšuje dej na úžasnú dobrodružnú cestu do neznáma, lebo až do záveru človek netuší o čo presne ide, k tomu tu je skvelý herecký výkon Cary Granta a nemenej pôsobivej Evy Marie Saint ktorá je kúzelná a až neskutočne zvodná, veľké plus pre film je taktiež kamera a triky. /90%/ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Do romantické scény v kupé vlaku se jedná o tak napínavý snímek, že jsem jej hltal s očima a pusou rozevřenýma dokořán, a děsil se každého reklamního bloku (shlédnuto v TV), který měl přijít. Prvních čtyřicet minut to má grády, vtip, a dokonce i art: za ten jistě "mohou" výborný Hitchcock na postu režiséra a neméně skvělý kameraman. Cary Grant roli milého zmatence zvládnul na výbornou, a jen se podivuji na tím, že opravdu nikdy neztvárnil Jamese Bonda. Jeho postava patří k těm nejsympatičtějším, jaké jsem kdy poznal a vyzařuje z něj něco, díky čemu jsem se s ním chtěl okamžitě skamarádit. Takže kde je to ale, ta jediná chybějící hvězda? Po nástupu hlavní ženské hrdinky ztrácí snímek něco ze svého švihu a tempa, a já se navzdory nepřestávajícím osobitým a kouzelným scénám (čekání u dálnice, číhaná u sídla zloduchů) poměrně nudil. Navíc jsem si čím dál více uvědomoval jistou naivitu, která se starším dobrodružným snímkům prostě nevyhne... Jinak paráda - 85%. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • V jedné scéně utíká Roger (Cary Grant) přes Mount Rushmore, tedy pahorek, kde se nachází gigantické sousoší amerických prezidentů. Alfred Hitchcock zamýšlel, že se Grant ukryje do nosní dírky Abrahama Lincolna, kde si následně kýchne a tím se prozradí. Národní park, který skalní monument zaštiťuje, takové hrátky zatrhl kvůli přísnému zákazu vstupu na jakoukoli část sousoší. (Duoscop)
  • Alfred Hitchcock nedostal povolení filmovat na Mount Rushmore. Vše tak bylo natočeno na replice hory. (Kulmon)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama