Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Delaney 

všechny recenze uživatele

Ano, náš Michael Moore, je znám svym přetvářením pravdy moc dobře. Ale ted vyjímečně trefil téma, kde může vypsat jen a jen pravdu a Bushovy tím pěkně zatopit, což myslím že se povedlo... Bylo to pár věcí který si mohl odpustit ale i tak jsem zde našel spousta pravdivých informací na které jsem hledal dlouho odpovědi... Pokud jste Bushovy fanoušci, nedoporučuju, stejně tak jako každý Mooreův dokument, pokud ho nemáte rádi, je to přesně pro vás a pokud vám je to jedno, tak ho začnete nenávidět:) 90% ()

simply 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo a to dokumenty moc nemusím. Z některých odpovědí dotazovaných v dokumentu jsem opravdu nemohla. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Moore se strefuje do vděčného tématu a odhaluje světu hloupost a až tupost Ameriky, která jde od extrému k extrému, ať už ve svých problém i jejich řešeních. Jen mě utvrdil v mé skeptičnosti k USA, hlavně mě dostaly rozdíly s Kanadou. Hodně v mých očích klesl Heston. ()

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Moore mě baví, jenže z úplně jiné pozice než by chtěl a nadřazenost satiry nad dokumentárním pojetím se právě stává kamenem úrazu. Kombinace dokumentaristy, investigativního novináře a sžíravého (haha) komentárora prostě není věrohodná a pokud se celá agitace zaobalí do ironických koláží obrazu a zvuku, těžko může mít u diváka silnější přesvědčovací účinek. Mooreova naivní představa, že dokáže věci změnit, pokud lidem ukáže subjektivní pohled z protistrany, se zkrátka rozpadá v komice celého náhledu. Dokáže klást nečekané a hlavně nepříjemné otázky, vytvářet málo známé souvislosti, ale ve výsledku jen střílí do prázdna. Vlastně jediného prokazatelného účinku dosáhl stejnými metodami prezentace a zneužívání obětí jako bulvární média (a je samotná využil pro 'správnou věc') a v průběhu celého filmu se namísto fakta více spoléhá na jejich emocionální dopad. Upřímně řečeno nechápu, čeho chtěl máváním fotky šestileté před obličejem Charlese Hestona dosáhnout. Starého pána mi ani tak líto není a pokud neunese nátlak a kritiku, která se s vysokou pozicí v NRA pojí, neměl ji vůbec přijímat. A to měl Moore vlastně štěstí, že se k podobné osobnosti dostal, protože většinou ho zastaví už hlídač na parkovišti – být permanentní osina v zadku je prostě těžký životní úděl. ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý ,,dokument", který mi ale chvílemi připadá jako, když pejsek a kočička dělali dort. Stanoví se jedno hlavníí téma a najednou se odskočí tuhle (cca na 15 minut) , pak támhle (cca na 20) pak zas támhle atd. atd. Prostě člověk chvíli neví o co de, jestli to jsou občanská práva, ekonomika či co. Moore také přinejmenším podivně pohrává s fakty a občas se pasuje do role až mesiášské - to vrcholí rozhovorem s Charltonem Hestonem, kde ze sebe Heston neudělá zrovna sympaťáka a hrdinu, bohužel Moore to celé zničí svoji hranou sentimentální etudkou s fotografií děvčátka, což celou Hestonovu degradaci dost poničí. I přes výše uvedené výhrady tento film rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Okamžiky opravdu kruté, jako byly záběry z bezpečnostních kamer a k nim jen záznam tísňové linky a vy víte (a já vím), že to je skutečnost, že skutečně dva mladíci střílí svoje spolužáky, Moore neváhá prostřídat s brutálním vtipem. U mně zabodovala scéna "ke kontu puška" a hlavně nahánění Charltona Hestona. Jednu hvězdičku ale uberu za nepokrytou manipulaci s diváky, i když k povaze jakéhokoliv dokumentu manipulace patří. Co mi ale opravdu vadilo, byla podivná zkratka v argumentaci: "Na střední škole Columbine se střílelo, protože ve městě sídlí Lockheed Marietta a vyrábí balistické rakety." To jste myslel vážně, pane Moore? ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument a nelichotivý pohled na americkou společnost, jež sice (ostatně jako všechny podobné dokumenty) manipuluje s fakty a postřehy jež jsou víc než subjektivní, ale také obsahuje silné a neodiskutovatelné poselství, kterému bych přál, aby na ty, o kterých ten film tak trochu je, působilo aspoň jako na mě... ()

phaloc 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je, podla toho mála čo som videl, sakra cielavedomý a odviazaný chlapík a ak sa do niečoho pustí, tak to robí na 100 percent, toto všetko dokazuje v tomto Oscarovom dokumente na plné gule! Totálna kritika celej Americkej spoločnosti, mentality, debility! Moore sa nebojí ísť do ničoho a nič netají, a najlepšie na tom je, že je naplno objektívny a úprimný, a z toho plinie jeho naprosto cielavedomá a opakujem objektívna argumentácia. Dozviete sa o vzťahu Američanov k zbraniam, ich vlastneniu a používaniu. Podrobnejšie sa venuje, ako už samotný názov hovorí, tragédii, ktorá sa stala na strednej v Columbine. Zbrane sú všade, ale prečo je v Amerike mnohonásobne viac úmrtí zastrelením ako kdekolvek inde? Odkial plinie tento vzťah k násiliu? A prečo za to vždy pikajú nevinný, hlavne deti? Toto je len niekolko otázok na ktoré bude hladat odpoved po rôznych kútoch Ameriky, a v Kanade. Autentické zábery, autentické záznamy telefonátov, autentické rozhovory, niekedy budete pozerať s otvorenými ústami na tragické fakty, inokedy na hlúposti a zavádzajúce bludy, ktoré na nás útočia zo všetkých strán z médii. Kazdý fucking američan má zbraň, sused neverí susedovi, deti v školách po sebe strielajú, a iste sa to nevyrieši tým, že si v supermerkete v pohode kúpite dve igelitky munície! Tamtý obviňujú tých, tý zasa obviňujú tamtých. Hladajte vynníka v tomto dokumente, ktorý vám dozaista otvorí oči! Tutové! ()

Const.ex 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který vás chytne a hlavu otříská o takzvaný americký sen! Na otázku: proč se v americe za rok povraždí střelnou zbraní 11000 lidí? - sou to blbci! Je to jeden z mála dokumentů, který na mě zanechaly takovou nesmazatelnou stopu... Rozhovor s Marilyn Mansonem je delikátní a zjistit v něm, že černovlasý pomalovaný rockový hudebník to má v hlavě víc v pořádku než půlka ameriky s prezidentem k tomu.. je.. no ta deziluze se nadá ani popsat. Animované dějiny Ameriky stojí za opětovné zhlédnutí. Údiv Moora nad tím, že v Kanadě si dveře prostě nezamikají vám osvětlí celou mentalitu američanu.. a třešnička na dortu Charlton Heston ale koukněte se radši sami... ja bych tady mohl popsat celé strany ale neobsáh bych celou myšlenku tohoto skvostného domunetárního díla. ()

tom.cube 

všechny recenze uživatele

Za prvé levičácké názory Moora nesdílím, je to demagog, který se neváhá vložit do politických agitek (Fahrenheit sux). Bowling je ale ještě poměrně zajímavý a zábavný kus filmařiny, který ukazuje jisté podivnosti americké společnosti. Nejvíc jsem se bavil při animované vložce o amerických dějinách, kterou měli na starosti tvůrci South Parku. Naopak úplně mimo mi přišla rozvleklá část o černošské ženě, která má dvě práce a její syn zabil spolužáka... ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Další z trapných záležitostí Michaela Moorea. Domácí video sestříhané do podoby falešného dokumentu. Potěší všechny nepřátele mcdonaldovské americké kultury, znechutí všechny, kteří nechtějí být podváděni. Moore si neustále stěžuje, že jeho američtí spoluobčané jsou klamáni a jsou jim podsouvána fakta, ovšem sám se chová naprosto stejně. Toto už není fabulování, to je úmyslné matení diváka, nic si nezadávající s politickou propagandou totalitních států. I když s MM souhlasím v tématech, jeho argumenty jsou vylhané nebo zkreslené, a věci nepomůžou, naopak spíše uškodí. Dal bych i jednu star, ale dá se na to dívat a druh filmu dokumentární/drama mne činí shovívavějším. ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Je to film, který se nejvíce blíží pojetí nestranný dokument v pojetí M. Moora. Je pravdou, že ve filmu zazní spousta diskutabilních tvrzení (ale ve kterém filmu od Moora ne?), ale základní myšlenka je až překvapivě zajímavá a v podstatě musím dát (poprvé) Moorovi za pravdu - je něco divného na Američanech, když jste si mohli koupit zbraň v supermarketu nebo ji dostat zdarma za otevření účtu v bance. ()

Nekgro 

všechny recenze uživatele

USA je plné idiotů a to je krutá realita. Začíná to už díky jejich skvělýmu vzdělávacímu systému: "Znaly jste ty kluky ze školy?" "Jo, měly sme s něma hodinu bowlingu." Co to do pr...le má za význam ve škole? Co se ty děcka naučí? Jak dát té kouli řádnou faleš?! Chris Rock to ale vystihl, problém není ve zbraních, ale v nábojích. Kdyby se neprodávaly v supermarketu, dostupné všem jak rohlíky v pekárně, to by byl jinej šálek čaje. Hlavně, že to mají v ústavě. To se přeci dá pozměnit dodatky, ale bohužel je to kšeft a když jde o prachy a těch se nikdo dobrovolně nevzdá... ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zábavné, nicméně zároveň nesmírně manipulativní. Zkrátka takové jako Michael Moore. To, co vám předkládá, není reálný dokument o světě, ve kterém žijete, ale fiktivní dokument o světě, ve kterém žije Michael Moore. Pokud tenhle fakt respektujete a dokážete se od něj oprostit, oceníte sžíravou ironii, se kterou Moore pracuje. Jenže mě prostě sere, když si někdo z 1000 případů vybere 1, na němž demonstruje, jak zhoubnou moc mají média. Ta totiž společnost reflektuje, nikoliv vytváří. To je důležitý výchozí bod, ve kterém se s Moorem zřejmě neshodneme. Moc mě to netrápí, přiznávám :-) Problém BfC tak není v tom, že by to byl špatný dokument, ale v tom, jak manipulativně vypráví o manipulaci a demagogicky o demagogii. Leni Riefenstahlová by se tetelila blahem. Takhle vypadá politická agitka par excellence. Právě tím, jak se Moore pohoršuje nad metodami, jichž se přitom sám naprosto nesttydatě a bez uzardění dopouští, je jako autor nejvíce směšný. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Klasickej Michael Moore... jen co si troufnu říct, že narozdíl od jeho ostatních dokumentů je tenhle možná nejmenší agitka. ()

Laku 

všechny recenze uživatele

Perfektní, účelová, vykonstruovaná a především silně konfrontační kritika americké společnosti. ()

Tomislav 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který i přes mírnou manipulaci s fakty dokáže skvěle nastínit, kolik je toho v americké, potažmo západní kultuře prohnilého. ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama