Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (391)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sžíravý pohled na americkou společnost, která žije v paranoidní atmosféře a na média, která uměle vytváří atmosféru strachu, protože strach, vraždy a hrůzné činy se skvěle prodávají. A naše vlastní zkušenosti říkají, že nemusí jít jenom o americká média. Stačí se podívat na zprávy na Nově, že.....Trochu mi vadí, že Moore občas sklouzává k demagogii, ale z jeho snahy je cítit upřímná snaha něco změnit a občas se mu to i daří. Také dokazuje, že dokument může být mnohem více strhující a zábavnější, než kdejaký hraný film. Otázka je, jestli vše, co zde podává, je skutečně objektivní, jestli nemá snahu zkreslovat. Ale každopádně - se společností, ve které lze nakoupit munici stejně snadno jako zmrzlinu, není něco v pořádku....... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Uz pri dokumente Fahrenheit 9/11 ma Moore presvedcil, ze je vynikajuci dokumentarista a dokazal ma ku kreslu priklincovat. Pri tomto dokumente to bolo podobne. Neviem do akej miery su vsetky informacie pravdive, ale je to dokument o situacii v USA, hlavne co sa tyka vyroby a bezproblemom predaji zbrani, o strachu pred kazdodennym az prehnanym nasilim v USA. Pacilo sa mi porovnavanie obycajneho zivota v Kanade s USA a hlavne hladal odpoved na otazku, preco zo vsetkych demokratickych statoch je prave v USA najviac ludi zabitymi zbranami. Na tuto odpoved nenasiel odpoved ani slavny herec Charlton Heston, ktory predaj zbrani pysne podporuje. Je to na zamyslenie... ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Michael Moore tlačí na pilu, jak to jen jde a jeho filmová výpověď stará 13 let má co říci i dneska. Atmosféra strachu je v Americe pořád, jednoho nepřítele nahrazuje jiný a pokud si dnes Obama potřásl rukou s dávným americkým nepřítelem Castrem, pak jen proto, aby jeho administrativa mohla tohoto bubáka nahradit jiným, méně ošuntělým. Horší je, že tato atmosféra strachu se už šíří i v Evropě - islamizace, válka na Ukrajině... Politici s lidmi odjakživa manipulovali dle svých potřeb a možná za pár desítek let budeme mít svůj druhý dodatek v Ústavě taky - a bude nám to připadat normální :-/... No a Charlton Heston to schytal za všechny ty Američany, kteří "jen využívají svého práva". ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

#49 Tak především tu máme spoustu faktů. Dále také spoustu paranoidních blbů a spoustu ironických ukázek toho, jak moc jsou američané slepí vůči realitě dnešního světa. Co tu je ale také a co mi zároveň nejvíce vadí, je ten jasný tlak, kdy mi autor ukazuje pouze jednu stranu mince a nutí mě tak udělat si zkreslený obrázek o celé problematice. Dohánění věcí do extrému mi vždycky vadilo a zde je toho jasným příkladem třeba sled "faktů" (spíše domněnek) zhruba v polovině dokumentu, který mi ukazuje pouze to špatné, ale nepřidá žádný klad, díky kterému bych měl tu možnost rozhodnout se. Je to sice úsměvné ale je to také podbízívé a nefunguje to na mě ani za mák. Slabších 60%. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Michael Moore píchá klackem s hovnem na konci do vnitřní zbrojní politiky USA. Jako berličku pro ilustraci fatálních dopadů používá tragické události na škole Columbine, kde krev tekla ve velkém. Dokument se tedy zaobírá více prvky jako střelba v Columbine, výroba a prodej zbraní, Mooreho bezostyšné rytí do úředníků, prodejců a zástupců zbrojovek. Palec nahoru. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Film měl v první verzi šest hodin. (Kulmon)
  • Navzdory obecnému povědomí, animovanou scénku ve filmu nemají na mysli Trey Parker a Matt Stone, tvůrci South Parku. Stona však podobnost oné pasáže s jejich seriálem natolik rozzuřila, že se mu to rozhodl vrátit jeho nelichotivým ztvárněním ve filmu Team America: Světovej policajt. (Othello)
  • Během děkovné řeči poté, co Michael Moore převzal Oscara za nejlepší dokument, zaútočil režisér na tehdejšího prezidenta Spojených států George W. Bushe kvůli válce v Iráku slovy: “Shame on you, Mr. Bush!“ (“Styďte se, pane Bushi!“) (ČSFD)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama