Reklama

Reklama

American Horror Story - Roanoke

(série)
TV spot 2
USA, 2016, 6 h 39 min (Minutáž: 37–43 min)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr., Angela Bassett, Lily Rabe, André Holland, Wes Bentley, Kathy Bates, Cheyenne Jackson, Denis O'Hare, Evan Peters (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Matt a Shelby se po prodělaném traumatu přestěhovali do Severní Karolíny. Koupili zde dům z konce 18. století. Brzy se v něm však začnou dít podivné věci. A to je teprve počátek... (TV Prima)

Videa (6)

TV spot 2

Recenze (115)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod chci říci, že co se týče horroru, nejsem právě fanouškem (stále ještě aktuálního?) trendu found footage (= subgenre in which all or a substantial part of the work is presented as if it were discovered film or video recordings), tak kupříkladu nezastírám, že Záhadu Blair Witch považuji za jedno z mých největších diváckých zklamání (navzdory mému shovívavému hodnocení (3*) a zmatečnému komentáři... inu rok 2011... mé "publikační" začátky), taky proto jsem se třeba dosud nedokopal k zhlédnutí Paranormal Activity. O to větší bylo mé překvapení z intenzivního, děsuplného zážitku, jehož se mně dostalo díky šesté sezoně AHS, Roanake. Musím vyseknout poklonu nejhlubší, nevzpomínám si, že bych kdy viděl něco děsivějšího. Krom toho, že nevyhledávám found footage je pro mě úspěch Roaneke překvapením i z jiných důvodů. 1) Nečekal bych, že jeden z top (fuj slůvko, ale lepší mě momentálně nenapadá) horrorů, bude mít stopáž přes šest hodin. (na vysvětlenou: strach po čase přeci opadá, čím více (tj. detailněji) se seznamujeme s pro nás cizím fenoménem, čím více světla je na něj vrženo, tím méně se ho obáváme; Roaneke jakožto prostor (půda zasvěcena temným bohům) pracuje právě opačně, čím více ze svých tajemství vyjevuje, tím je situace hrůznější) 2) Zdánlivě paradoxně: nečekal bych, že se budu někdy tolik bát u AHS, tedy u seriálu, jež své příběhy zároveň zlehčuje, jehož výjevy nejsou toliko strašidelné, jako mnohdy spíše bizarní a úchylně roztomilé (důkaz). Víc takových příjemných překvapení. ___ Rozepsal jsem se o strachu (jeho intenzitě, příčinách jeho neočekavatelnosti), které ve mně sledování Roaneke vzbudilo, což je pochopitelné, neboť umění vyvolat emoci strachu je jádrem zdařilého horroru, nyní si však dovolím drobný úkrok stranou, jelikož zamyšlení nad Roaneke by bylo neúplné, nezmínil-li bych se - teď to bude možná trochu krkolomné (tady si to můžu dovolit) - o povyšující (meta)formě, do níž Murphy s Falchukem tuto sérii oděli. Dvojníci, "zrcadla" (v pohledu kamer si taky prohlížíme sebe sama) a znejistěný vztah mezi skutečnosti a její reprezentací, to jsou témata, s kterými silně rezonuji, pro které mé postmoderní srdéčko plesá. Troufám si tvrdit, že to je právě "pohyb za", který tuto sezónu "ztvrdil" jakožto pro mě doposud tu nejzajímavější. Vy, kteří voláte po konvenčnějším podání (sorry, splýváte mně s těmi z vás, kteří odmítli druhou polovinu sezóny), opravdu bystě obětovali SPOILER herečku Řeznice (jako vždy úchvatná K. Bates) uvěřivši, že je skutečnou Řeznicí SPOILER? To by byla věčná škoda! 90 % ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osvěžující změna. Série má (alespoň pro AHS sérii) originální narativ který se ale po dvou dílech zají. Naštěstí ho v polovině znovu změní a je to vlastně zábava. Když přehlídnu nelogické věci. Včetně toho, že když mám záděru, tak si beru v práci sick day a tady někomu je skoro useknuta ruka a za pár momentů dělá, jako by nic a i ruka je bez omezení hybná. A nakonec poslední díl, kde se narativ znovu změní a vše se uzavře. Nakonec jedna ze tří sérií, které mě opravdu bavily. Nechutné, ale poutavé. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkové hodnocení po 5. dílech: Někdo to tady psal, že se rezignovalo na jakoukoliv strašidelnost. AHS atrofovalo do sebezničujícího exhibičního divadla. Žije je to ze svého jména a nekritických fanoušků. Když se však podíváte do prvních sérií, tak je to jiná hororová pohádka. AHS se zcela vyčerpalo ve všech ohledech. 39%. ()

AndrejBB 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica super, v druhej asi chceli vzdať poctu všetkým hororovým klišé aké existujú a bohužiaľ im to vyšlo. Takto diametrálne rozdielne polovice série som ešte nevidel. Je to škoda, pretože tá prvá si šla po 5 hviezd vďaka originálnemu nápadu, ale druhá hraničí s odpadom, takže 3 hviezdy sú akurát. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najneskôr od druhej série (prvá ma trochu nudila) som veľkým fanúšikom AHS a niektoré série zbožňujem (Asylum), ale Roanoke je nočná mora. Prvá polovica skvelá. Najnormálnejšie postavy v celej histórii seriálu (konečne!), výborná zápletka (legendárna „stratená“ kolónia patrí k najvzrušujúcejším americkým záhadám), famózny Prasohlav, Chenovci a tradične výborné výkony skoro všetkých zúčastnených (samozrejme v čele s Kathy Bates, ktorá si tieto psychopatické postavy fakt brutálne užíva). A potom to príde. Zlom, reštart a druhá polovica série, ktorá je vyložene žalostná, hrozná, otrasná. Nebudem spoilerovať, ale je to číra katastrofa. Mimoriadne nesympatické postavy s nulovým IQ, nepríjemné herecké výkony a scenáre museli byť napísané za pár hodín (ak nie, potom si ich obdivuhodnú odfláknutosť NEVIEM vysvetliť, asi mimozemšťania). Ku koncu už to bolo vyložené utrpenie. Roanoke sú v podstate, keď sa to tak vezme, dve série v jednej. Tá prvá je super. Druhá nie. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (6)

  • Série se začala natáčet 6. července 2016 v Kalifornii (Santa Clarita). (Varan)
  • Kolonie Roanoke opravdu existovala a šlo o první pokus Anglie o vytvoření stálé kolonie v Americe. Správcem kolonie byl opravdu John White a jeho žena se opravdu jmenovala Tomasyn, neměl však syna, ale dceru. Kolonie byla za dosud neznámých okolností opuštěna roku 1590, podle některých názorů se její členové přesunuli jinam, podle jiných byli zmasakrováni původním obyvatelstvem. (gamemaCZ)
  • Postavou Lany Winters (Sarah Paulson) v poslednej časti šiestej série Roanoke (2016) prepojili tvorcovia dej s druhou sériou Útočisko (2012). Zároveň sa jedná o ďalšiu dvoj rolu tejto herečky po udalostiach v piatej sérii Hotel (2015). (BlackTom)

Reklama

Reklama