Reklama

Reklama

American Horror Story - Roanoke

(série)
Promo 2
USA, 2016, 6 h 39 min (Minutáž: 37–43 min)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr., Angela Bassett, Lily Rabe, André Holland, Wes Bentley, Kathy Bates, Cheyenne Jackson, Denis O'Hare, Evan Peters (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Matt a Shelby se po prodělaném traumatu přestěhovali do Severní Karolíny. Koupili zde dům z konce 18. století. Brzy se v něm však začnou dít podivné věci. A to je teprve počátek... (TV Prima)

Videa (6)

Promo 2

Recenze (115)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Murphy to tentokrát pojal trochu jinak a Roanoke je seriál dvou polovin a zároveň dvou tváří.Ta první je pojatá jako polodokument,- televizní seriál, který je založen na vyprávění "přeživších", přičemž tu hraje roli dům z osmnáctého století, manželský pár, ztracená kolonie, a vidláci/kanibalové. Tahle polovina má super atmosféru podobnou té, kterou měla první řada a i když víme že hlavní hrdinové přežijí, na zábavnosti to neubírá. Druhá polovina jde ještě trošku dál a představuje nám "druhou sérii" úspěšného seriálu (pro nás první poloviny šesté řady), přičemž do strašidelného domu se vrací nejen původní přeživší, které to celé v první polovině vyprávěli, ale i herci, kteří je "hráli" a celé to má být jakože reality show. Tenhle nápad se mě osobně extrémně líbí, minimálně tři díly to skvěle funguje a Roanoke mělo našlápnuto na jednu z nejlepších řad AHS. Jenže to by tvůrci s Murphym v čele museli znát míru a vědět kdy skončit. Jenže oni to nevědí a dobrý nápad se jim úspěšně povede v posledních epizodách úplně zabít. A to je za mě strašná škoda, jelikož do té doby byla tahle kombinace klasického AHS, standardních duchařin, Blair Witch a jakési plně pošahané reality show funkční a zábavná.Mít místo deseti epizod osm, nebo ideálně sedm, byl bych skoro nadšen. Takhle jsem příjemně překvapen a zklamaný zároveň...70% ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod chci říci, že co se týče horroru, nejsem právě fanouškem (stále ještě aktuálního?) trendu found footage (= subgenre in which all or a substantial part of the work is presented as if it were discovered film or video recordings), tak kupříkladu nezastírám, že Záhadu Blair Witch považuji za jedno z mých největších diváckých zklamání (navzdory mému shovívavému hodnocení (3*) a zmatečnému komentáři... inu rok 2011... mé "publikační" začátky), taky proto jsem se třeba dosud nedokopal k zhlédnutí Paranormal Activity. O to větší bylo mé překvapení z intenzivního, děsuplného zážitku, jehož se mně dostalo díky šesté sezoně AHS, Roanake. Musím vyseknout poklonu nejhlubší, nevzpomínám si, že bych kdy viděl něco děsivějšího. Krom toho, že nevyhledávám found footage je pro mě úspěch Roaneke překvapením i z jiných důvodů. 1) Nečekal bych, že jeden z top (fuj slůvko, ale lepší mě momentálně nenapadá) horrorů, bude mít stopáž přes šest hodin. (na vysvětlenou: strach po čase přeci opadá, čím více (tj. detailněji) se seznamujeme s pro nás cizím fenoménem, čím více světla je na něj vrženo, tím méně se ho obáváme; Roaneke jakožto prostor (půda zasvěcena temným bohům) pracuje právě opačně, čím více ze svých tajemství vyjevuje, tím je situace hrůznější) 2) Zdánlivě paradoxně: nečekal bych, že se budu někdy tolik bát u AHS, tedy u seriálu, jež své příběhy zároveň zlehčuje, jehož výjevy nejsou toliko strašidelné, jako mnohdy spíše bizarní a úchylně roztomilé (důkaz). Víc takových příjemných překvapení. ___ Rozepsal jsem se o strachu (jeho intenzitě, příčinách jeho neočekavatelnosti), které ve mně sledování Roaneke vzbudilo, což je pochopitelné, neboť umění vyvolat emoci strachu je jádrem zdařilého horroru, nyní si však dovolím drobný úkrok stranou, jelikož zamyšlení nad Roaneke by bylo neúplné, nezmínil-li bych se - teď to bude možná trochu krkolomné (tady si to můžu dovolit) - o povyšující (meta)formě, do níž Murphy s Falchukem tuto sérii oděli. Dvojníci, "zrcadla" (v pohledu kamer si taky prohlížíme sebe sama) a znejistěný vztah mezi skutečnosti a její reprezentací, to jsou témata, s kterými silně rezonuji, pro které mé postmoderní srdéčko plesá. Troufám si tvrdit, že to je právě "pohyb za", který tuto sezónu "ztvrdil" jakožto pro mě doposud tu nejzajímavější. Vy, kteří voláte po konvenčnějším podání (sorry, splýváte mně s těmi z vás, kteří odmítli druhou polovinu sezóny), opravdu bystě obětovali SPOILER herečku Řeznice (jako vždy úchvatná K. Bates) uvěřivši, že je skutečnou Řeznicí SPOILER? To by byla věčná škoda! 90 % ()

Reklama

filmsim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejrozpačitější série AHS. Jak už jsem napsal ve svém delším komentáři, kde jsem rozebral postupně všechny série od 1. až po 5. Tak u 1.,2. a 5. jsem byl spokojený až nadšený, na rozdíl od 3. a 4., které mě vyloženě nudily a štvaly. Tady není můj názor tak ucelený jako u předešlých, tady je naprosto rozpolcený a o to víc mě celé Roanoke naštvalo. Může si za to vlastně Ryan Murphy sám, protože rozdělit sérii na 2 části bylo tady tak zbytečné až mi zůstává rozum stát. První ucelená linka od prvního do pátého dílů nám představila to, co jsme na prvních dvou řadách měli tak rádi. Bylo tu napětí, hororové brutální někdy až gore scény. Postavy byly zajímavé a dokumentaristické pojetí tomu dodalo patřičnou dávku originality a invence. Tudíž kdyby celá tato sezóna měla jen 5 dílů, tak budu naprosto spokojený a bude to pro mě jedna z nejlepších sérií vůbec. Jenže jsme dostali druhou navazující část taktéž po pěti dílech, které byly buď jen průměrné a nebo klesaly až k sebeparodii toho, na čem vlastně celé American Horror Story stojí. Postavy se najednou chovají jako totální idioti, moment překvapení je ten tam, hororové scény nefungují a celé režijní a scénáristické pojetí je tak mdlé a průměrné až se vám nechce věřit, že první půlka Roanoku se vám tak moc líbila. Nemám zdání, co si tvůrci mysleli nebo proč se nerozhodli pro ucelenou linku jako v předešlých sériích. Pořád je to však lehce nadprůměrně zpracovaná série a to po stránce výborného castingu, stylistického pojetí, výpravy a drsných hororových scén. Chabý scénář tomu však ubírá ten punc výjimečnosti a na poli televizních obrazovek výjimečného hororového seriálu. První půle 8/10, druhá 4/10 = celkově 6/10. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je strašne ťažké komentovať. Kto túto sériu nevidel ma ani nepochopí. Najprv som sa neskutočne čudoval čím nás chcú tvorcovia strašiť - keď nám na kameru rozpráva v štúdiu manželský pár, čo všetko zažil v jednom dome a pritom scény v tom dome hrá úplne iná manželská dvojica. Tak ako sa mám báť, keď viem, že sú to len herci? A dokonca aj tá dvojica, čo rozpráva do kamery, tak sú herci, ktorí hrali v minulých sériách tohto seriálu. Ale nakoniec ma tvorcovia dobehli. V 6.časti sa nám prihovorí "akože režisér" a povie, že nechá do toho domu zavrieť obe manželské dvojice. A vtedy sa začnú diať veci !! Konečne návrat hororu a strachu, ktorý tu nebol od prvej série. Predošlá séria "Hotel" bola bez jedinej ľakačky, bez absolútneho strachu. A toto som si po prvej časti myslel, že ohodnotím možno jednou - dvoma hviezdičkami. Nakoniec veľké prekvapenie. Šokujúce zvraty, úmrtia, plottwisty, vraždenie účastníkov medzi sebou, upálenie zaživa otravných youtuberov, no proste super. Chválim. Teším sa na ďalšie série a nakoniec som rád, že sa v tomto seriáli v každej sérií deje niečo iné, ale s tými istými super hercami. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkové hodnocení po 5. dílech: Někdo to tady psal, že se rezignovalo na jakoukoliv strašidelnost. AHS atrofovalo do sebezničujícího exhibičního divadla. Žije je to ze svého jména a nekritických fanoušků. Když se však podíváte do prvních sérií, tak je to jiná hororová pohádka. AHS se zcela vyčerpalo ve všech ohledech. 39%. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (6)

  • Kolonie Roanoke opravdu existovala a šlo o první pokus Anglie o vytvoření stálé kolonie v Americe. Správcem kolonie byl opravdu John White a jeho žena se opravdu jmenovala Tomasyn, neměl však syna, ale dceru. Kolonie byla za dosud neznámých okolností opuštěna roku 1590, podle některých názorů se její členové přesunuli jinam, podle jiných byli zmasakrováni původním obyvatelstvem. (gamemaCZ)
  • Série se začala natáčet 6. července 2016 v Kalifornii (Santa Clarita). (Varan)
  • Postavou Lany Winters (Sarah Paulson) v poslednej časti šiestej série Roanoke (2016) prepojili tvorcovia dej s druhou sériou Útočisko (2012). Zároveň sa jedná o ďalšiu dvoj rolu tejto herečky po udalostiach v piatej sérii Hotel (2015). (BlackTom)

Reklama

Reklama