Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

anatheman 

všechny recenze uživatele

Slabší 4 *. Celkem slušně natočený film, který následuje styl Rivalů. Začátek je poněkud pomalejší, ale jeho devizou jsou mnohé retrospektivní pasáže. Zato druhá polovina je prakticky jen o finálním zápasu mezi Borgem a McEnroem. Film je to tedy poněkud zvláštní, ale to rozhodně nemyslím negativně. Směřuji hlavně k jeho feelingu - je zde snaha předat epický příběh poněkud komorním způsobem. A... funguje to! Rozhodně celkovému vyznění napomáhá hudba, kamera a snaha o autenticitu (podobnost reálných aktérů s herci je až dechberoucí). Líbila se mi i ústřední myšlenka díla, takřka wildeovská, tedy to, že silná přátelství vznikají ze vzájemné rivality. Což možná neplatí pro Francouze a Angličany, ale rozhodně pro Borga a McEnroea. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Sverrir absolútne dokonalý Borg. Prečo tam za McEnroa dali Shiu je mi nepochopiteľné. Rivalita je v športe všade aj keď sa to dnes nenosí. Vždy ide o slávu a peniaze. Vytrieskať z toho čo najviac je snom všetkých tých prísavníkov okolo. Tí chalani sa inak celkom rešpektujú. Mrzí ma len to zbytočné naťahovanie od polovice. Veď kto má rád tenis a jeho históriu si môže ten zápas pozrieť na Youtube. Inak spokojnosť. Som zvedavý na pokračovanie Roger versus Rafa.. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Nejsem sportovní fanoušek, takže jsem hodnotil film bez srovnání se skutečností a musím říct, že mě dokonale zaujal a bavil. Přinutil mě si o slavné dvojici rivalů aspoň něco málo přečíst a hned potom mi zas bylo naopak líto, že snímek neobsáhl mnohem víc z jejich blízkého vztahu přátel a soupeřů. Je to věčná škoda, takhle to zůstává zručně natočenou kapitolou, ale bez hloubky a přesahu. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Mnoho takovýchto filmů dnes nevzniká, a proto je třeba každý takový žánrový příspěvek brát s povděkem, i když třeba máte pocit, že to šlo udělat líp. Možná bych uvítal technicky a trikově přehledněji a efektněji natočené záběry alespoň z finálového zápasu ... 70% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Zachytenie jedného z najlepších tenisových zápasov všetkých čias medzi „The Ice“ Borgom a McEnrom a samozrejme toho, čo bolo v pozadí. A v tomto prípade práve to druhé je to, čo bolo rozhodujúce. Perfektné herecké výkony, elegantný S. Gudnason (a tá podobnosť so skutočným Borgom je neskutočná) a (konečne) dokonalá (výbušná) rola pre S. LaBeoufa. Na vedľajšej koľaji perfektne asistujúci S. Skarsgård. Z hľadiska zachytenia záverečného duelu medzi Borgom a McEnrom sa pánovi Metzovi podarilo priblížiť sa k R. Howardovi . Ale to o ostatné časti filmu už nemôžem (s čistým srdcom) povedať. Takže, jedná sa o nadpriemerne zvládnutý „životopisný“ film (dúfam, že s tým nikoho neurazím) a pre milovníkov tenisu sa určite jedná o nevynechateľnú záležitosť. P.S.: Dúfam, že sa raz dočkám podobného filmu, ktorý sa bude zabývať s „duelmi“ Federer vs. Nadal, prípadne Federer vs. „the rest of us“. Osobné hodnotenie: 85% (****) ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda do tenisu a tento slavný zápas vůbec neznám. Nakonec za to můžu být rád, protože jsem si takhle dokázal užít alespoň závěrečný zápas bez znalosti výsledku. Jinak chválím herecké výkony obou hlavních představitelů, ale ani ty nepomohou čtvrté hvězdičce. Abych jí totiž dal, musel by být film zábavný nebo záživný nebo zajímavý...nebo prostě něco. Takhle ve mě film nic nenechal a nedopřál mi žádný zážitek. Prostě jsem ho viděl a tím to končí. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Bor vs. McEnroe. Ledovec vs. sopka. Batman vs. Joker. ABBA vs. Jimi Hendrix. Kráska vs. zvíře. Dva muži, jeden turnaj, jeden pohár, jeden cíl. Zajímavý koncept několika dnů, bohužel podněcován filmaři přikrášlenou rivalitou, které v pointě vlastně nikdy nebyla. Tak trochu hra na Howardovy Rivaly (r.2013), realita však, jak už to tak bývá, je tak trochu jiná. Další dvojchybou je zaměření se především na chladného seveřana. Americký bouřlivák hraje až druhé housle, což je vzhledem k jeho osobnosti i výkonu Shii LaBeoufa jednou velkou škodou. Jinak co se týče dobové autenticity, tak to nezbývá než zatleskat. Stejně tak jako práci s atmosférou. Snímků vyloženě o tenise je jako šafránu a tak by se dalo říci, že pro fanoušky jde o povinnosts velkým „P“. Jo, nechci Vás připravit o happy end, ale Borg nakonec vyhraje….viděl jsem to na Youtube :D ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Další z filmů stvořených z hollywoodské zbabělosti, kdy se scénáristi vyhýbají každému zajímavému/ožehavému tématu současnosti i minulosti, a radši se točí filmy o superhrdinech, remaky remaků a tyhle rádoby dokumenty - jejich hlavním problémem je, že se někdy jejich děj neodehrál zas tak dávno, a často dává větší smysl si radši pustit - v tomhle případě souboj Borg/McEnroe na youtube. V tomhle filmu je tenisová část tak špatně sestříhaná, že se na to nedá dívat. Další problém je někdy úchylná snaha o podobnost herce s historickou postavou. Nakolik pak jde o herectví? V Bohemian Rhapsody se to možná povedlo, ale tady jen způlky - Borg jakoby sám sobě z oka vypadl, ale Šia Lebuf ani ve snu nevypadá jako McEnroe - spíš jako blbeček s kotletama. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tejto zivotopisnej sportovej drame je hriechom dat menej ako pat hviezdiciek,lebo je to uplne uzasne a krasne natocene,film plny emocii,vyhier,prehier i odhodlania a presne o tom je aj tenis,nadherny sport gentlemanov,ale i samotny zivot,skoda,ze som nevidel to spominane finale Wimbledonu v roku 1980,musel to byt ohromny a nezabudnutelny zazitok...:-) ()

Pat_rick_fan 

všechny recenze uživatele

Keďže tenis milujem a rivalitu Borg vs. McEnroe mám dobre načítanú a napozeranú, musím hodnotiť nižšie, lebo tomto prípade je paradoxne filmová adaptácia menej dramatická ako skutočná realita. Obrovská škoda, pretože z obdobia kraľovania a súperenia Borga a McEnroa sa mohol vykľuť strhujúcejší, hlbší trhák, kľudne aj divácky ždímajúcí a la Bohemian Rhapsody (dobre, to by bolo príliž). Ich osudy aj hra ponúkajú oveľa viac. Chápem, že to bolo zrejme zámerom urobiť to strohejšie a minimalistickejšie, ale v tomto prípade to bolo pre mňa žiaľ trochu málo. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Zásah do srdca. Nielen tenisového. Áno, tenis mám veľmi rád, každý Grandslam sledujem už veľa veľa rokov a keď sa vrátim do detstva, spomínam ako som už vtedy sledoval zápolenia Lendla, Beckera a Edberga. Následovne Samprasa a Agassiho. Éra Borga a McEnroea mi už ušla, no časom som o ich športovej rivalite a výnimočnosti neraz čítal, alebo videl kde tu dáky dokument. Ale mám pocit, že až tento film mi (nám) ukázal, čo borci prežívali mimo dvorcov (najmä Borg, keďže 3/4 filmu je venovaných jemu). A musím povedať, že Janus Metz natočil film naozaj s citom a so značnou odvahou, pretože okrem finálneho zápasu je tento film všetko, len nie hollywoodskym trhákom. Neskutočný výkon Sverrira Gudnasona a tiež výnimočná premena Shia LaBeoufa dopomohla tomu, že som filmu a jeho postavám úplne prepadol a pri wimbledonskom finále nedýchal. Celý film a aj jeho obsah je o srdci a nie o rozume. Tlieskam a mám chuť ihneď si dať repete! [#4/2018] ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Na Borg/McEnroe som sa tešil dlho. Nechcem povedať, že som ostal nejako sklamaný alebo niečo podobné, lebo išlo o prekrásne prerozprávanie jedného z najlepších a najstrhujúcejších tenisových príbehov, aké boli kedy životom zrežirované a aj nasnímaný bol tento film perfektne, hercov ani nespomínam, no miestami to chcelo asi viac energie. Občas sa mi zdalo, že vidíme brilantne natočený dokument - film, ale bez patričnej svižnosti, možno by som povedal až elánu. No ani tieto moje mierne výhrady nemenia nič na tom, že sme boli svedkami skvelého filmu o už legendárnom nie len zápase, ale aj kontexte okolo neho. 80 %. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Gudnason a ostatní tři herci v hlavních rolích jsou skvělí. Přesto dávám jen průměrné hodnocení. Célé ty skoro dvě hodiny se točí pouze okolo dvou myšlenek, osamělost slavných a práce s emocemi při tenisovém zápase. A to mi přišlo málo. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Asi to malo byť niečo ako Howardov Rush z tenisového prostredia, ale toto proste nemalo žiadny drive. Rush som si užil aj keď nie som žiadny veľký fanúšik Formuly 1. S tenisom som na tom podobne, ale týmto filmom som sa regulérne prenudil. Ani záverečný duel, ktorý údajne „navždy zmenil svet tenisu“, ma z letargie nevytrhol. V centre pozornosti je predovšetkým Borg, ktorý sa väčšinu času potáca pred kamerou ako psychická troska a McEnroe akurát čmára po stenách a huláka na dvorci. Snaha o prehĺbenie charakterov flashbackmi z detstva sa tiež minula účinkom. 4+/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Měl jsem je rád oba. Bouřliváka Johna i kliďase Bjőrna. Až tento snímek mi však ukázal, že se až tak moc svou povahou nelišili. Rozdíl byl v tom, že John se hádal, řval a nadával, kdežto Bjőrn, který si tímto stádiem také prošel se naučil své emoce schovávat a dusit v sobě, a proto navenek působil chladným, vyrovnaným dojmem. V zákulisí však bylo všechno jinak. Trpěl depresemi a nevyrovnaností nálad. Myslím, že právě to, že neventiloval svůj vztek bylo příčinou tak brzkého konce, už ve 26ti letech. Je to víc psychologické, než sportovní drama, ikdyž to finále bylo nasnímáno úchvatně a já si ho dokonale užil. Pouvažuju o druhém zhlédnutí a případné páté hvězdě. ()

michald99 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film dobrý a důstojný, který si bezpochyby najde místo v množící se skupině sportovních filmů, nevyzařovala z něj energie, jako např. Pawn Sacrifice, spíš jsem se cítil jako u sledování dokumentu než hraného filmu. Kupodivu i výsledný dojem z postav byl takový.. neosobní, nicméně Gudnason i LaBeouf dobří. ||70%|| ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Dostatečně poutavé i pro tenisem nepolíbené, zvlášť když nevíte jak celý turnaj dopadne. Co mě však mrzí je fakt, že film nebyl konzultován se samotnými hráči, a ti od se od jeho děje jasně distancují.. ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama