Reklama

Reklama

Příběh služebnice - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 45 min (Minutáž: 47–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Recenze (51)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série výborně vykresluje ponížení a zoufalství de facto zotročených žen v totalitním státě, z něhož vidíme jen maličké střípky, o to působivěji se však celkový obraz Gileádu skládá. Dovedu si představit, že podobná "apokalyptická" událost (neplodnost většiny populace) by se sebevíc liberální společností opravdu udělala krátký, extremistický, fanaticky náboženský proces. Jen mě tedy napadlo, zda by se i v této alternativní přítomnosti nedala řešit třeba umělým oplodněním či dětmi ze zkumavky. Ale to zabíhám, 'Příběh služebnice' se svým hutným "šťouráním" v (milostných po)citech dostává postavám hluboko pod kůži, řemeslně skvěle vypadá a přes občas trochu poplatnou optiku (moderní songy v soundtracku) emotivně zaháčkovává. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No... že bych z toho jako byl nějak extrémně na větvi jako většina ostatních, to zase ne. Ale bylo to dobrý, to zase jo. Tempo nebylo tak pomalé, jak jsem se na začátku obával (takové seriály to u mě automaticky mají pošramocené, neboť fakt nemám rád, když se to táhne), ale Příběh služebnice mi vlastně utekl docela rychle. Herecké výkony jsou perfektní, postavy naprosto skvostně napsané, chápete je, dá se s nimi soucitít, jsou to silné charaktery... Téma je samozřejmě taky fajn, o tom žádná, ale nepřišlo mi to nijak trhající koule, jak se z popisu může zdát. Dystopické budoucnosti jsou vždycky dobré (ale pár lidí už je zpracovalo lépe - Velký bratr tě sleduje, Georgi Orwelle), ale atmosféra je poměrně strhující a občas se tam dějí nepěkné věci (feministky u toho budou udělané nadšením). Náznaky depresí jsem samozřejmě neměl, ale ta atmosféra byla fakt výborná, zpracování taky, scénář na jedničku, bavilo mě to. Ta ocenění za herecké výkony chápu (Elizabeth Moss je výtečná, herci ve vedlejších rolích taky), s tím se dá souhlasit, ale o ten nejlepší seriál bych se hádal, jak je tahle série dlouhá. Revoluční dílo to není, ale téměř prvotřídní po všech stranách zcela určitě je, jen prostě nemá na to být nejlepší. Na druhou sérii se určitě podívám, ale nejspíš opět déle, než všichni ostatní. 80%. ()

Reklama

andalin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se bránila, ale takovou nálož jsem ani náhodou nečekala! Nerada si čtu, o čem seriály/filmy jsou, protože nesnáším spoilery. Je to asi blbost, odevzdat čas něčemu o čem vůbec nic nevím, ale what can I say I like to live dangerously! Hodně krutý, intenzivní příběh... Kam naše společnost spěje? ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zprvu dokonale vygradovaný schválně bezbarvý portrét ženy ve společnosti, kde neznamená vůbec nic. Škoda, že brzy epizody spadají do určité unylosti a v některých se scénář jen tak plácá do kola. Zajímavé backstories postav prozkoumávané skrze flashbacky, ale všemu kompletně vévodí herecké výkony od Elisabeth Moss přes Aleixs Bledel po Ann Dowd a mnohé další. (nejlepší epizoda - Late) ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepříjemné hrozby současné společnosti a americké hodnoty dostávají zase pořádně na frak. Ocitáme se v době, která má za sebou převrat „ochraňující“ tradiční hodnoty. Dětský pláč vymizel. S porodností to šlo strmě dolů a něžné pohlaví (pouze to plodné) je tak nucené projít převýchovou – stávají se z nich pokorné služebnice, které svým novým pánům roztáhnou nohy. Na plodné dny tak čekají i v případě Offred (původním jménem June). Právě ta nás prostřednictvím četných (a jízlivých) voiceoverů s detailními záběry tváře provází svými pocity a vzpomínkami na manžela a dceru. Solidně to bublalo pod povrchem, jenomže.. Námět moc fajn, zpracování už pokulhávalo. Potenciál byl pořádný. Po celou sérii jsem si přál méně mechaničnosti a rozvláčnosti a více živočišnosti. A právě emoce – ty mi nejvíc chyběly. Pozvánku na druhou sérii jsem tak bohužel zahodil. ()

Galerie (340)

Zajímavosti (2)

  • Když jsou Serena (Yvonne Strahovski) a Fred (Joseph Fiennes) v kině při jejich rozhovoru, lze v pozadí slyšet klasickou titulní znělku společnosti MGM s řevem lva. Společnost MGM je spolu se streamovací službou Hulu výrobce seriálu. (MakiMaki)
  • V epizodě si zahrála i autorka knižní předlohy, podle které je seriál natočen, Margaret Atwood. (morgos)

Reklama

Reklama