Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj a Kuba žijí v Růžovém království, kde se lidem moc dobře nežije. Zemi místo krále vládne vyslanec Theofil, který se stará jen o svou kapsu. Jedné noci vleze Kuba do Theofilovy spižírny, aby ukradl něco ke snědku. Místo jídla tam objeví truhličku s jeho penězi. Kuba z ní ukradne zlaťák, při loupeži ale udělá hluk a je odhalen. Oba mladíci skončí ve vězení, ale podaří se jim uprchnout. Při útěku se zatoulají do Liliového království, kde se seznámí s rozmazlenou a panovačnou princeznou Markétkou, která ráda ubližuje lidem. Osud pak zavede Matěje a Kubu do kouzelného Černého lesa, kde se po setkání s roztodivnými bytostmi a jejich vládkyní konečně napraví. (TV Nova)

(více)

Recenze (262)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě už to začíná srát. Člověk se na vánoce dokonce obětuje a čumí na po x letech na NOVU, jen aby viděl další novou pohádku, ale zase to nevyšlo. Navíc ty reklamní bloky, nechápu jak se někdo může dívat na filmy s reklamou uprostřed, na začátku, na konci, po začátku, před koncem, ještě víc mě to otrávilo. Bylo to nudný, uplně maximálně, žádný zlý zlo, zakéřnosti, dobro, ani láska. Pohádkový bytosti zkopčený z amerických filmů a princ a princezna absolutně nevýrazny. My země vyhlášená krásou žen a ve finále nemáme už ani herečku na krásnou princeznu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dovedu si to představit v režii Jiřího Stracha, který by ještě více přiškrtil pitvořící se postavy, které možná mají vysílat humory směrem na děti, ale namísto nich by přidal v čitelnějších definicích dobra a zla, se kterými by se dalo snadněji identifikovat. Hlavně „dark side“ v tomhle dost tápe a nemít Polívka st. charismatu i na minimu prostoru, sesypalo by se to úplně. Chápu to nakročení směrem k dospělejšímu publiku, které spíše ocení vcelku slušnou nálož funkčních hlášek. Naproti tomu ale bohužel dost zaostává dramaturgická nevyrovnanost, kdy se řeší až příliš mnoho postav. Režisérce evidentně chybí umění zkratky a všechno se tak hrne dopředu víceméně tak nějak samo, protože víte, že je to pohádka a musí skončit dobře. Na druhou stranu to tak nějak vlastně překvapivě funguje. Hlavně výpravné lokace, pestrá kamera a (na naše poměry) parádní triky to vizuálně ženou dopředu, přičemž se tam ječí minimálně a kretenismus postav (tolik známý od Zdendy T.) se blíží nule. Aleluja. 3 a ½. PS: Největší fail je ale stejně fakt, že princezna je nesympatická pipina. Navíc nehezká. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,4miliónaTržby Celosvetovo $806,000▐ jedine čo upúta sú slušné masky a ako tak kostýmy ale príbeh tuctová omáčka /20%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BYLO, NEBYLO...“ /// Pohádka vo lese, ve kterým straší, pohádka s vypravěčem, pohádka o rozmazlený princezně, která je odkázaná k převýchově, pohádka o dvou kamarádech, z nichž je (minimálně) jeden debil. Ale HLAVNĚ je to pohádka pro malý parchanty, kteří se umlátěj smíchy (aspoň to teda tvůrcům přeju) při slovech jako je „počůral“, při přihlouplejch kouscích vokouzlenýho dřevorubce, při pitvoření mnoha postav (takže nejen prince). Vystupujou zde lesní tvorové, kterým nemá smysl nic vytýkat (ať už je jejich podoba srovnatelná s kýmkoliv) a jestli je princezna k vopíchání nebo ne, bych tady neřešil už vůbec. Pro dospělýho píčovina, pro předškoláky… Dávám 2*, páč myslím, že dnešní pohádka by měla nabídnout nějakou zábavu i jejich doprovodu (ne vole, popcorn zdarma nemyslím…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kdo straší v Černým lese. 2.) Největší radost mám z herců, kteří ze sebe dělaj kretény. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * (ať nežeru!) AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejde o řachandu v tom pravém slova smyslu. Miňovského přehlídka retardovaných figurek je totiž žalostně slabá a diskuze o jeho svéprávnosti je zcela na místě. Ferencová si alespoň vyhrála s vizuální stránkou, která je na české poměry skvělá. Kulisy, kostýmy i masky jsou hlavní devízou jinak velmi hloupé pohádky. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Můj spolehlivý, pohádkový barometr si uprostřed filmu vytáhl mobil a začal si hrát hru, takže tím je řečeno vše. Pohádka, která by měla zaujmout hlavně děti, zklamala. Já nemůžu říct, že by mě to nebavilo vůbec. Třeba kostýmy a masky byly opravdu velmi povedené. Bylo cítit, že se herci do svých rolí docela dobře obuli, jenomže mně to nestačilo. Nevím, jestli se ještě někdy objeví něco českého, ze kterého bych si sedla na zadek. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která si vysloužila špatnou pověst a přitom je tak obyčejně pohodová. Snad je to nepochopení způsobeno tím novým pohledem z bratislavské VŠMU? Možná. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Galerie a jakási ukázka, kterou jsem zahlédla, mě spíš odrazovaly než lákaly, takže jsem Řachandu viděla až v televizi náhodou, než že bych se o její zhlédnutí snažila. Chvílemi jsem ji sledovala spíš jen tak na půl oka, ale přeci jen jsem evidovala linii děje, postavy a dialogy. Princezna je nesympatická a šeredná (komu se líbila, nechť si doplní tu vyzařující vnitřní krásu, která na mě nevyzařovala), stejně tak šeredný byl její mužský protějšek (viděla jsem ho i jinde a tam mi to tak katastrofální nepřišlo, takže je to tím, co s ním napáchal maskér; zamaskovat osobní kouzlo není dvakrát dobře odvedená práce, ale ostatní hrátky s maskami a líčením dopadly dobře, takže čert spral ústřední pár). Strašně mě bavilo, že éterickou vílu hrála zřejmě nejvymakanější a nejsvalnatější mezi našimi herečkami, ne, že by to paní Cibulkové s modrostříbrnou parukou neseklo. Pár hlášek a vtípků mě upřímně rozesmálo, kostýmy a fantasy postavičky potěšily. Čekala jsem to superblbé a bylo to neuchvacující, ale neměla jsem z toho husí kůži jako škrabku na chodníky. Možná to časem přehodnotím, ale dnes se mé váhání přiklonilo ke třem hvězdám. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dobrý film dělá a) dobrý scénář, b) dobrý scénář c) dobrý scénář. Součástí dobrého scénáře jsou kvalitní dialogy ... Od herců očekávám, že umějí hrát (na princeznu nestačí jen mít dobrou figuru), od režiséra, že umí režírovat. Kostýmy samotné to opravdu nevytrhnou. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nic neříkající česká pohádka, která naprosto postrádá dějovou linku a v podstatě žádný pořádný příběh nemá. K zasmání tu také nic není a myslím si, že i děti se u toho budou trochu nudit. Aspoň ta Kost potěšila. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

S odstupem mi je trochu líto, že jsem nešel na tiskovku k filmu. Ono to ale bylo tehdy celé takové nějaké divné, protože CinemArt zval novináře jen na tiskovku, nikoli na novinářskou projekci, takže to vypadalo, že se to bojí novinářům pustit - a kdo by chodil na tiskovku k filmu, který neviděl? Řachanda mě ale nakonec stejně neminula, protože jsem dostal v práci lístky, a řekl jsem si, proč to nezkusit. Od filmu jsem nic nečekal a kromě jedné zmínky na Twitteru, kde o tom kdosi napsal, že to "vykrádá Avatara" a "hloubí nové dno českých pohádek" (otravnější frázi v současnosti neznám), jsem vyrazil do kina zcela nedotčen představou, o co by v tom filmu mělo jít. Během projekce jsem nakonec zjistil - po nudném rozjezdu, který mě nebavil - že to nakonec není vůbec špatné, že to skutečně vykrádá nejen Avatar, ale nejspíš i další filmy, a že mě to docela baví. Párkrát jsem se upřímně zasmál, herecké obsazení se mi líbilo a nevadila mi ani ta princezna - ošklivka, kterou zde lidé často kriticky zmiňují v komentářích (možná proto, že mi trochu připomínala jednu bejvalku, haha). Přiznávám, že asi nejsem úplně objektivní, protože jsem do sebe během filmu nalil dvě pivka, která asi otupila můj kritický smysl, ale osobně jsem si Řachandu celkem užil, a žádné hloubení dna v ní žádném případě nevidím. Co by se potom muselo psát o pohádkách, které točí Troška, to mi řekněte... Za mě spokojenost, velkorysé 3 hvězdy, a dojem, že dětičkám v kině se to snad taky líbilo - což je hlavní. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po většinu stopáže nekonečně nezajímavá přehlídka všemožných píčovin a lobotomických skřeků. Člověk, který nemá nejmenší smysl pro humor by se jej neměl pokoušet tvořit. Obzvlášť ne v pohádkách, je to zatraceně těžké. Snadno se může stát, že to celé sklouzne v totální trapnost, což se zrovna zde podařilo. Na tomhle omylu byl dobrý vypravěč, masky a několik málo překvapivých hlášek, které se ovšem topily v záplavě retardace. Zcela žalostné bylo obsazení. Bavilo mě pouze rodina Polívků. Totální sáhnutí vedle bylo obsazení Aleše Bílíka, který absolutně nemá pro pohádky ksicht. On v podstatě nemá ksicht ani k vycházení ven za denního světla. Zahrál si nejnudnější roli, jakou jsem v nějaké pohádce za celý svůj život viděl. Další omyl byla Denisa Pfauserová, která v tom ovšem byla malinko nevinně, neboť její roli napsal celoživotní lobotomik Daniel Miňovský a něco tak debilního nebylo možné zahrát jinak než debilně. O několik málo obstojných momentů se musely postarat vyloženě jen vedlejší postavy a už to je hlasitá známka toho, že bylo něco v pořádném nepořádku. Děj je krajně tuctová záležitost a po 150. sledujeme (tentokrát lesní) převýchovu krávy se zanedbávaným dětstvím. Před zhlédnutím jsem měl kvůli nízkému hodnocení nulová očekávání a pravděpodobně proto nedávám odpad. Přeci jen v tom celém byly záblesky, které za něco stály. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Takže v první řadě mě překvapilo těžce prázdné kino, na to jak velkou si udělali reklamu...A teď k věci. Mně se to celkem líbilo, také proto dávám tři hvězdy .. Další chybí jen z toho důvodu, že je pohádka zaměřená více na děti. Dospělý člověk si tam moc nemá co najít. Například v Bambitce to bylo velmi zajímavé i pro starší diváky, protože se to úzce dotýkalo dnešní doby. Tady nic a nic. Ale byla to vskutku krásná podívaná, nádherné záběry krásných míst, opravdu perfektně zpracované lesní postavy a pod. Pravda je, že bez Kuby (kupodivu ne hlavního hrdiny) a princezny by to vůbec nebylo ono. Tito dva herci tomu dali ten správný říz a těch pár lidí, co v kině bylo, se smálo, až se za břicho popadalo. Ale ano,pro mě úspěch, bylo to velmi příjemné filmové dílko a jsem ráda, že něco takového v ČR vzniklo :) ()

nash. odpad!

všechny recenze uživatele

Trpajzlíci s komicky latexovými ksichty, Na’vi divoženky vyrobené pomocí zelené křídy místo digitálních triků, dva hloupí Honzové, jejichž IQ index je hluboko pod hranicí idiocie, a k tomu obvyklá pohádková skvadra králem počínaje a dřevorubcem konče. A všichni se neustále pitvoří, afektovaně gestikulují a soutěží o to, kdo předvede větší demenci. Vždy, když si říkám, že česká pohádka už nemůže klesnout hlouběji, tak to nějaká nová dokáže. Filmařská blbost je zřejmě stejně bezedná jako hranická propast. Řachanda je ztělesněná bezradnost bez špetky kouzla, bez kouska příběhu, který by dával smysl, bez jediné sympatické postavy. Už dlouho si říkám, jak je možné, že Pyšná, třioříšková Popelka či Lada s čelovkou dávají i po půl století všem novým pohádkám tak drtivou nakládčku a člověk je může s potěšením sjíždět rok co rok. Došlo mi to asi právě při utrpení u Řachandy. Protože jsou poetické a mají přirozeně působící postavy, silné osobnosti, které nepotřebují křečovitě přehrávat a neustále se pitvořít, aby něčím zaujaly. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Řachanda" je síce v jadre celkom slušná stupidita, no celkom slušne ma to bavilo. V prvom rade je to film, z ktorého sa dá veľmi jednoducho robiť sranda. A má v sebe niekoľko dobrých hlášok, ktoré si zapamätám. Najmä: "Sport máte na trojce". Nie je to ale rozprávka, ktorá by chcela robiť postavy zaujímavé alebo nejakým spôsobom hovoriť kreatívny príbeh. Skôr to pôsobí, že chcela Marta Ferencová urobiť bláznivú rozprávkovú komédiu, kde sa môžu sami herci baviť na tom čo budú stvárať. Okrem toho Denisa Pfauserová ako princezná tu občas pôsobí ako mix Marfy a rozmaznanej princeznej z filmu "Kráľ Drozdia Brada". Pre mňa to funguje. Najmä keď robí niekedy skutočne fascinujúce grimasy. Pre mňa je to asi komediálne guilty pleasure. Neviem povedať, že ide o dobrý film, ale viem povedať, že ma úprimne pobavil. Hodnotenie: B ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napriek istým humorným momentom je toto neuveriteľné premrhanie peňazí. Scenáristi už nevedia, čo vymyslieť, tak tak nechávajú škriatkov prdieť, aby to malo šmrnc. Herecký výkon hlavnej princeznej je totálne odpadový a hlavne ani ako princezná nevyzerá. V roku 2016 s tak dostupnou technikou natočiť rozprávku, čo je horšia ako akákoľvek natočená pred takmer storočím, to je odvaha. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Tváří se to jako pohádka, ale není to pohádka. Několikrát jsem se lekl - když postavy (včetně princezny) ječely jako by je vraždili... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem zprvu, že pohádku točil Troška ve svých 80 letech a z pojízdného vozíčku, kterého pustili zrovna ze sanatoria - alespoň to tak vypadalo. Pitvoření, vtipy jako z Troškových pohádek, jen daleko hůř podané, rozvlekle natočené a bez timingu. Dva teplí bratři hned na úvod. A sotva se seznámíme s nějakými postavami, šup skok, jde se jinam, kde je opět pláč a skřípění zubů ze vší té snahy o "veselé" pitvoření. Princezně lezou kozy ven, na homosexualitu dojde za chvíli znovu, a logické lapsy se množí (včetně naprosto nesmyslného přivázání prince a jeho pomocníka ke stromu - stačilo, aby se jeden provlékl směrem dolů). A když dojde k převýchově princezny, kam na tři tydny zmizeli ti dva pošuci? Slušná výprava a velmi dobrá kamera, sem tam i hudba ujde (až na to, že je jí moc a občas by mohla mlčet). Herecké výkony hodně tristní, samé přehrávání, vtipy na úrovni puberťáků z šesté třídy, děj zmatený, a kdyby tam přistáli ufouni nebo kolem projel Vinnetou, ani mne to nepřekvapí. ()

Související novinky

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama