Reklama

Reklama

Danny Vinyard vidí vzor ve svém starším bratrovi Derekovi, který se po smrti otce, jenž byl coby profesionální hasič zastřelen v černošském ghettu, stal zapřísáhlým vyznavačem rasistických hodnot. Strmě stoupal v neonacistické skupině Bílá síla. Pak byl ale odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů. Po třech letech v base se Derek vrací domů, ale už to není člověk jako dřív. Poté, co mu černoch ve vězení zachránil život, když se ho běloši snažili znásilnit a zabít, nedokáže být rasista. Jeho bratr Danny ale tento obrat nechápe, sám je členem Bílé síly. Ve škole má průšvih kvůli rasistické eseji. Proto se Derek sejde s vůdcem Bílé síly Cameronem a chce ho přesvědčit, aby nechal Dannyho jít. Všichni z gangu, jeho bývalí bratři, se však obrací proti němu, ani u Dannyho nenachází pochopení. Soukolí gangu se prostě točí dál. Semele i Dannyho? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (41)

  • Restaurace, do níž jdou Danny (Edward Furlong) a Derek (Edward Norton) na snídani předtím, než jde Danny do školy, je stejná jako ve známé scéně ve filmu Big Lebowski (1998). Nachází se na Wilshire Boulevard a Fairfax Avenue v Los Angeles a nazývá se Johnie's Coffee Shop a je otevřena pouze pro natáčení. V roce 2016 byla přejmenována na Bernie's Coffee Shop. (Trajektt)
  • Tento film byl inspirován životním příběhem skinheada Franka Meeinka. Meeink, který si odpykal tři roky ve vězení za obvinění související s přesvědčením bílé nadřazenosti, byl později dokonalým anti-skinheadem a lektorem. (Trajektt)
  • Natáčelo se od 17. března do 21. května 1998 v Kalifornii. (Varan)
  • Little Henry (Jason Bose Smith) má ve filmu zbraň Beretta 92FS ráže 9x19mm. (dc125)
  • Postava Camerona Alexandera (Stacy Keach) je založená na vůdci extrémistické skupiny White Aryan Resistance (WAR), Tomu Metzgerovi. (finn)
  • Seth (Ethan Suplee) má na sobě při basketbalovém zápase triko s číslem 88. 88 je označení nacistů pro "Heil Hitler". (finn)
  • Tony Kaye se po rozporech s Edwardem Nortonem (Derek Vinyard) pokusil své jméno z filmu odstranit. Veřejně udal důvod, čímž porušil stanovy Directors Guild of America. Kaye poté zažaloval studio New Line a Directors Guild of America o 275 milionů amerických dolarů, protože mu nebylo dovoleno vystupovat v titulcích pod pseudonymem "Humpty Dumpty". (finn)
  • Edward Norton (Derek Vinyard) až příliš zasahoval do natáčení a nemohl se dohodnout s režisérem Tonym Kayem, proto Tony Kaye od projektu odstoupil (asi v půlce natáčení) a režie se ujal Edward Norton. (rrobertek)
  • Punková kapela Anti-Heros žalovala New Line Cinema za to, že jeden z herců má vytetovaný její název. Skupina nechtěla mít nic společného s nazi-skinheady, byť pouze fiktivními. Později nahrála kapela písničku "NLC", kde studio ztrapňuje. (don corleone)
  • Slovo "fuck" se ve filmu objevuje 205krát. (don corleone)

Reklama

Reklama