Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nechápu to přehnané nadšení z tohoto velmi ordinérního kousku, to jen proto, že to natočil zasloužilý umělec CE? Kdyby to natočil dejme tomu XY tak by z toho byli taky všichni unešeni? Co já viděl, tak byl vcelku nudný snímek, kterému sice technicky nebylo co vytknout, ale emocionálně to bylo plochý a nevzrušivý, že sem si říkal, no a co? Chlápek přistál s letadlem na vodě a co má jako bejt? Tady se dějou katastrofy každej den, při kterých zemře mraky lidí a já se musim dívat na film, kde někdo přistane s letadlem a nikomu se nic nestane? Fakt jako šílený drama! Vlastně úplně zbytečnej film a ty tři hvězdičky jsou spíš fakt jen za toho CE, kterej je jako fakt úctyhodná osoba. Ale tento film je tedy velmi přehajpovanej, což ale neni chyba filmu, ale tady těch lidí, kerý snad viděj v tom filmu zlatý tele nebo fakt nevim co. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Pěkné moc pěkné. Takže si takhle jednoho lednového dne zachráníte 155 lidí na palubě letadla a co se nestane. Kapitán je vyšetřován zda náhodou nemohl doletět na jedno z letišť a nepoškodit tak letadlo (neohrozit lidi). No, člověk žasne, peníze až na prvním místě samozřejmě. Skvěle natočené, napínavé, krásně zahrané. Ono aby ne, když se toho chopí Clint a Tom, kapacity ve svém oboru:) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Moc fajn. Mohla se z toho stát ubrečená limonáda, ale Clint nám to servísuje tak, jak to umí nejlépe. Jemně, ale přitom svěže a jasně a bez zbytečného patosu. I stopáž bych neměnil. 96 minut je naprosto ideálních. CGIčka nám ukazují, co se tam tenkrát stalo se syrovou přesností. Tom Hanks moc fajn, ostatně zahrál někdy něco blbě? 80% ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Solidni veterani Eastwood a Hanks ve forme, ale to tema? Hele, dobre nouzove pristani, ale neslo to zaparkovat nekam jinam, nez do reky? A tohle se tu resi 2 hodiny, wtf? Filmove naprosto v poradku, ale neskutecne o nicem. 5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood opět dokazuje, jak je skvělým režisérem, mimo jiné i v tom, že si dovede vybrat zajímavou látku. Na jednu stranu zde ukazuje, jak jsou lidé schopni se spojit, aby si pomohli, na druhou stranu předvádí, jak je systém svinský a jak se snaží hodit vinu na jedince místo na cokoli jiného, v tomhle případě na náhodu. Tom Hanks skvělý. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jak to ten Hanks dělá nevím, ale na co kývne, to mu sedí. Vkusně napsané komorní drámo s výbornými hereckými přednesy. Vskutku brilantní podívaná, pane Eastwoode! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý film. Vzpomínám na televizní šoty ve zprávách ,na lidi na křídlech a záchranářské práce. Clint to vzal z gruntu, od srdce i nestranně. A Tom Hanks jako vždy skvělý. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že v okamžiku kdy Amerika tápe a pochybuje o své identitě, Eastwood si vzal za úkol rozdmýchat trochu patriotismu. American Sniper i Sully jsou filmy založené na totožném konceptu, představují reálné americké hrdiny. Fiktivní Gran Torino je ovšem řádově silnější výpovědí. --- Obsahově velmi řídké, Eastwood zasluhuje uznání, jak šikovně to dokázal natáhnout na půldruhé hodiny. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Filmařina s velkým F. Tom Hanks je prostě národní poklad a Clint Eastwood režíruje jako Bůh. Skvěle podaný příběh podle skutečné události. Bez zbytečného patosu nebo rozmáchlých gest. Pro diváka je to radost sledovat. ()

scroochy 

všechny recenze uživatele

Recept na Sullyho: Vezměte dvacet deka Hankse z Kapitána Phillipse, přidejte vývar z výslechových scén ze Zemeckisova Letu a za stálého míchání okořeňte Greengrassovým napětím z Letu č. 93. 90letý šéfkuchař Eastwood naštěstí výsledek nepřipálil, i když ke konci se už film trošku moc opakuje a ztrácí tempo. Přeji dobrou chuť! ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Po bitvě každý Laudónem. Tohle znám (resp. abych nekřivdil 'znal jsem') občas z práce. Ono zpětně vše v klídku a pohodě bez tlaku času a okolností a se všemi možnými informacemi vypadá jinak. Na některá rozhodnutí má člověk opravdu jen vteřiny... Nebylo třeba dlouhého přemítání k rozhodnutí, kolika hvězdami tento snímek ověnčit. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Občasný patos a pocit, že film místy vaří z vody, se dají zkousnout. Jednoduchá hrdinská historka se přece musí něčím obalit, aby se výsledná stopáž vyšplhala alespoň na 90 minut. Takže tu máme trochu nucený konflikt zlí pojišťováci vs hodný kapitán, děsivé noční můry a ne úplně opodstatněné zařazané oné katastrofické scény hned 2x (obě verze se opravdu tolik neliší). Výše zmíněné chybky vyvažuje jako vždy přesvědčivý Tom Hanks a hlavně perfektní technické zpracování samotné katastrofy, která je středobodem filmu. 7/10 ()

stration 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks pod taktovkou Clinta Eastwooda bravurně dokazuje, že život není simulátor a situace v něm se nedají všechny sedmnáckrát natrénovat. Potěšila mě komornost a vlastně i skromnost snímku, který popisuje čin do té doby neznámého pilota, který nevědomky udělal hrdinský čin, aby zachránil 155 cestujících a nakonec musí hájit svou čest před byrokratickou mašinérií. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Keď zaznie meno Clint Eastwood, automaticky si vybavím nejakú srdcervúcu scénu a naopak - citová vydieračka mi evokuje meno Eastwood. Sully je pre mňa odpoveďou a niekoľkými paradoxmi zároveň. Dovolím si povedať, že nie som jediná, komu už aspoň raz napadla otázka: Vie Clint natočiť film, bez toho, aby silou-mocou dráždil slzné kanáliky? po zhliadnutí mám odpoveď - áno vie to aj bez toho. Oprava - áno vie, aspoň chvíľku. A teraz si budem odporovať - totižto bývala to jedna z vecí, ktorá mi prekážala - to neskutočné, neskutočné vydieranie. Ale keď už som také niečo konečne pozerala, uvedomila som si, že to nie je ono. Prvá tretina bola neprimerane vlažná. Takže toľko k paradoxu, zistila som, že pánovi režisérovi nemám čo vyčítať, pretože mi ten príval emócii nakoniec trošku chýba. Ále, nezúfala som dlho - Východný les je predsa len Východný les a ešte keď má pri sebe herca ako T. Hanksa, ktorý bol stvorený na tie bezúhonné, dobrosrdečné postavy, emócie prídu nech sa deje čo sa deje. Posledných pätnásť minút bolo skvelých, miestami som bola naozaj v napätí. Áno, aj dlhé monológy zazneli, aj pripomenutie morálnych hodnôt. Všetko bolo tak ako má byť a bolo to fajn. Jediný môj problém je, že som bola nažhavená na psychologický thriller. Ach tie zbytočné očakávania... ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Typická "eastwoodovina", která nezklame. Clint se opět zaměřuje na skutečný příběh a znovu volí formu nelineárního vyprávění a zatímco u jiných kousků mu to může být vyčítáno, u tohoto jen velmi těžko, protože samotnou havárii tak ukáže až skoro na konci, takže je celý film mnohem působivější. Je vůbec zajímavé, jak de facto soudní drama z nedávné minulosti, o němž všichni víme, jak dopadne, může být atraktivní a svým způsobem strhující. To je dáno jednak Eastwoodovým uměním, protože napětí dávkuje přesně, jak je třeba a působivosti dosahuje již zmíněnými flashbacky a také krátkou stopáží a jednak brilantním obsazením. Snad nikdo jiný v současnosti neumí muže z lidu tak jako Tom Hanks, který se tu znovu převtělil do nenápadného hrdiny, znovu ho zahrál trochu jinak a znovu to funguje. V jeho podání je skromný pilot, který nestojí o pozornost, i přesto, co udělal, stále pochybuje sám o sobě a chce jen a pouze létat dál. V každém dialogu je naprosto brilantní a strhává na sebe veškerou pozornost, což ale neznamená, že by ostatní byli upozadění a minimálně "kníratý" Aaron Eckhart stojí za pozornost a výtečně mu přihrává. Ve druhé linii tu navíc Eastwood nenásilně poukazuje na to, že dnešní byrokracie je až neskutečná, neboť místo, aby se velebil záslužný čin, hledá se způsob, jak ho někomu odepřít a vytknout mu, že nepostupoval, jak měl. K páté hvězdě chybí nějaký silný emoční vrchol, který se nedostavil a možná nějaká zapamatovatelnější scéna. Je obdivuhodné, jak Eastwood ve svém věku nepolevuje a točí precizní a téměř dokonalá dramata, která se po všech stránkách mohou rovnat s těmi od jeho mnohem mladších kolegů. 80% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood ani vo svojom vysokom veku nezaháľa a prichádza opäť s kvalitnou drámou v ktorej si zahral famózny Tom Hanks. Už samotný obsah vháňa adrenalín do žíl a spracovanie za ním nejako nezaháľa. Príbeh sa točí okolo skvelého pilota lietadla ktorému sa po desiatkoch rokoch bezchybného lietania prvý krát stane nehoda. Motory na lietadle prestali fungovať a tak sa rozhodne, že núdzovo pristane na rieke. Záchrana 155 životov však obnáša zničenie lietadla, čo sa poistnej firme nepáči a tak sa s ním začnú na "drzovku" súdiť. Skvelá kamera, hudba, herecké výkony. Ide o klasickú drámu ktorá nevnáša do kinematografie nič nové ale rozhodne skoro 90 ročného režiséra v žiadnom prípade neuráža. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem jsem si letecké téma prošel se snímkem Let, tentokrát jsem zhlédl film o skutečné události. Fiktivní i skutečný příběh mají mnoho společného, například mediální bublinu, šetření a hledání chyby v jednání pilota. Sullyho příběh je však daleko poutavější, jelikož jde opravdu o normálního člověka, který nemá problémy s drogami a alkoholem. Jak už to obvykle bývá, během šetření byla jako obvykle vynechána síla momentu a jednání člověka v dané situaci. Člověk prostě není stroj, aby vše vyřešil v řádu sekund. Hlavní ale je, že to přežili úplně všichni. 80% ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Co tento film vynáší do nebes je trojka: v režisérském křesle stále neúnavný Eastwood, a super bardi na plátně: Hanks a Eckhart. Doporučuju originální verzi s titulkami. Tato verze je mnohem lepší než český dabing. V celém průběhu filmu je cítit napětím, které je krásně kočírováno flashbackama na průběh letu, na životy pasažérů těsně před odletem a pak zase zpátky do reality k vyšetřování. Korunou a ozdobou filmu je, když Hanks (Sully) má řeč během slyšení u nějakého úřadu, jehož zkratku jsem jaksi pozapomněl. Zdařilý hudební podtext jen zvyšuje zajímavost a já nemohu jinak než doporučit a dát plné hodnocení. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je mistr v neobyčejném ztvárňování obyčejných chlapů, kteří dělají neobyčejné věci. 200 vteřin letu, 20 minut záchranných akcí a něco přes hodinu sžíravých pochyb. Byla to nastavovaná kaše, ale Clint ji nastavil opravdu kvalitní smetanou. Připomnělo mi to v mnohém Hanksova kapitána Phillipse, už tím, že film byl podle skutečné události a taky tím, že to byl opět kapitán, tak jak si kapitána já představuju. "Dobře to dopadne, až mi řeknete číslo 155." ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama