Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení. Minisérie Patrick Melrose, natočená na motivy uznávané románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna, se škodolibě naváží do britské smetánky, zatímco zachycuje děsivou životní pouť titulního hrdiny z jeho hluboce traumatického dětství přes závislost na návykových látkách v dospělosti až po konečné zotavení a spásu. Benedict Cumberbatch (Sherlock) hraje Patricka Melroseho, aristokratického a nehorázně zábavného playboye snažícího se ze všech sil překonat újmu, kterou mu způsobili jeho násilnický otec i matka, jež otcově chování mlčky přihlížela. Děj ryzí televizní ságy, která je vtipná i napínavá zároveň, se dramaticky překlenuje z jižní Francie šedesátých let minulého století přes zhýralé osmdesátky v New Yorku až po počátek třetího tisíciletí v decentní Británii. Každému z pěti románů je v seriálu věnována jedna hodina, přičemž každá z epizod vypráví o několika složitých a náročných dnech v Patrickově životě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (124)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tohle je hrozně silná věc. Na první pohled upoutá fantastická kamera, v níž se různé druhy snímání mění podle duševních stavů hlavního protagonisty, ale neméně skvělej je i perfektní soundtrack. Rozhodně bych vypíchnul maskéry, kteří dokázali uvěřitelně postaršit jak Cumberbatche, tak i Jennifer Leigh a fantasticky nesnesitelného Pipa Torrense. Především je to ale herecké odstínění různých poloh hrdiny v podání Benedicta Cumberbatche, co tomu dodává potřebnej drive. Ať už je Patrick Melrose sžíravě sarkastickej, v rauši, roztřesenej na odvykačce nebo o samotě zhroucenej, budete mu to zobat z ruky. Tady opravdu dokazuje, jak silnej hereckej rejstřík má. Tahle minisérie rozhodně není pro slabý povahy - budete střídavě naštvaní, zhrození a stočení v křečích smíchu. Je to emoční horská dráha, kterou stojí za to absolvovat. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Pět příběhů ze života Patricka Melrose. Každý z nich je atmosféricky trochu jiný, ale všechny neskutečně působivé. Postupné odkrývání Patrickovi trpké minulosti a nejisté přítomnosti dokáže vtáhnout a doplněné skvělými výkony Cumberbatche nebo Weavinga, mě celé dílo opravdu přikovalo k obrazovce. oblíbené části: 02 - Never Mind, 05 - At Last ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Výtečná minisérie, která... by klidně mohla být seriálem o pěti takto dlouhých sériích. Každá část Patrickova života a vůbec všechna těžká témata zde by se dala rozebírat mnohem více než na poli jedné hodiny, a jak to již zmínila KevSpa, není čas se snad kromě hlavního hrdiny s postavami nějak sžít, a že jich tu je. K hlavnímu hrdinovi musím dodat, že to Benedict Cumberbatch zahrál výborně, i jeho "mladší já" Sebastian Maltz byl skvělý (nemluvě o scénách s démonickým Hugem Weavingem). Celkově velmi působivé, ale opět platí, že to není věc pro každého, pokud Vás nijak nezajímají aristokraté a vůbec společnost okolo nich, budete se nejspíš hodně nudit. Mě osobně tahle minisérie strhla, při udělování cen Emmy budu mít dalšího favorita. 9/10 ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem ze seriálu mám spíš rozpačitý. První díl se jeví jako veselá řachanda o tom, jak ironický hlavní hrdina těžce fetuje a je v prdeli. Druhý díl krutě přepne na temnou depresi, když poodhalí jeho dětství. Třetí díl je jakoby smířlivý a kritizující nudné a znuděné bezduché pracháče. Když už to plyne do nudy, nasadí se poslední díl, kde představitel hlavní role herecky exceluje nejvíc, všechno se jakoby zaplete dohromady a vrací se kvalitní deprese. Celý nesourodý seriál drží pohromadě klasicky výborný Cumberbatch, který je určitě rád, že zase jednou nemusí hrát fízla, detektiva nebo čaroděje. I ostatní herci a hlavně herečky jsou v pohodě, ale po Cumberbatchovi uvízne v hlavě především démonický Hugo Weaving. Je ironie říct o seriálu, který adaptuje pět knih do pěti epizod, že je občas moc natahovaný, ale je to tak. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

obstojná minisérie,která ovšem ani vzhledem k řešeným tématům nedokáže naplno chytnout u srdce.Za mě nejlepší první dva díly...na hraně parodie se pohybující Cumberbatch v první díle okouzlující,druhý díl se skvělým Weavingem naopak nejsilnější.Zbytek jsem projel tak nějak na autopilota.Fajn vidět,ale stačilo jednou...60% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Skvělá minisérie, která se nebojí mluvit otevřeně o těžkých tématech. K tomu všemu to Benedict Cumberbatch výtečně zahrál - to je na nějakou cenu. První díl skvělá a i vlastně zábavná jízda, která se pak sice zpomalí, ale do konce vás nepustí. Jop, rodinu si nevybíráte... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to pořádné depresivní psycho, to vám tedy povím, ale výkon Benedicta je prostě úžasný. Celý seriál táhne sám a když tam zrovna není, jeho místo zaujme Hugo Weaving. Díl o dílu sledujeme zlomeného muže, který se nedokáže vyrovnat s tím, co mu otec udělal, když byl malé dítě a dokud žije jeho otec, matka a jejich rodinný přítel, tak se nedokáže od toho odpoutat, trpí tak jeho rodina a hlavně jeho psychika. První díl pro mě byl velkou výzvou, bylo těžké sledovat tak zlomeného a závislého muže, který chtěl být normální, ale kvůli traumatu to nešlo, další díly byly horší a horší. Bohužel epizody, kde i velkou roli hrála matka mě moc nebavily, bylo to až příliš ukecané a spíše jsem se nudila, ale Benedict by si zasloužil rozhodně nominaci na Emmy nebo Golden Globe. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celou minisérií prostupuje neúprosná myšlenka, jak děsivý dopad může mít na život člověka zpackané dětství, když rodiče nejsou schopni dát svému potomkovi tolik potřebnou lásku. Benedict Cumberbatch na mě zatím ve filmovém světě nějak extra nezapůsobil, ale po tom, co si s gustem střihl roli Patricka Melrose, se musím přiznat, že jsem mu konečně přišla na chuť. Po pravdě si teď nedovedu představit, kdo by takto psychicky traumatizovaného jedince dokázal zahrát líp. Dále bych chtěla vypíchnout výbornou práci s kamerou, parádní soundtrack podtrhující atmosféru a úžasné masky pro stárnoucí herce, které ještě přidávají na ponuré náladě příběhu, už tak dost trudomyslného. To vše je navíc umně okořeněné zžíravým sarkasmem. Nejraději bych si dala alespoň dvojnásobnou porci téhle veskrze depresivní seriálové laskominy. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tohle je pecka, ač Cumberbatch není zrovna můj oblíbenec, tady je dokonalej. Ty jeho feťácký excesy jsem mu žrala aji s navijákem. Občas to vypadalo, že se neovládne a sešňupe i titulky. A vůbec se mu nedivím, kdybych měla takové rodiče. Jsem na tom stejně. Není vždycky výhra narodit se do bohaté, prominentní rodiny. Zvrácenost tady jen kvetla. Otec se trumfoval na střídačku s matkou a chudák Patrick, není se co divit, že si málem zlikvidoval nosní přepážku. Je to skvěle natočeno, výborně vystižená psychologická hloubka postav. Opět ukázka toho, jak může být konverzační drama, dobře uchopené, napínavé a zábavné. Pět dílů ideálně stačilo k zmapování Patrickova krkolomného života, který se mu nakonec podařilo ustát. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Velkolepý part pro Cumberbatche, jehož role privilegovaného alkoholika s drogovou závislostí, mně alespoň v prvním díle připoměla Trainspotting v plné parádě. Ovšem další díly vysvětlily, že pod povrchem to byl stále malý, zneužívaný kluk, se zoufalou a zmatenou snahou dát svůj život do pořádku. Nebýt zdrženlivého třetího i čtvrtého dílu, hodnotil bych zlatem. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch rozhodně podal nejlepší výkon své kariéry (a to říkám jako jeho opravdu velký fanoušek) a tu EMMY má doufejme jistou, protože letos by muselo jít o něco nesmírně výjimečného a nečekaného, aby byl jeho výkon překonán. Když ale budu hodnotit Patricka Melrose jako celek, musím říct, že to bylo opradu hodně natahované a občas se tempo doslova vleklo, zejména pak mluvím o třetím a čtvrtém díle, které celému seriálu pokazily reputaci, protože zbývající tři díly, tedy první, druhý a pátý, ač pomalé, byly naprosto špičkové a dokonalé a neskutečně mě bavily. Na tomto místě musím rozhodně zmínit ďábelského Huga Weavinga, který si veškerý svůj prostor totálně krade pro sebe a Cumberbatch má jediné štěstí v tom, že jeho tatík má pouze vedlejší úlohu. Patrick Melrose řeší závažná témata, ale britsky elegantně a místy i hodně černohumorně, každý díl je pak jak atmosférou, tak vyzněním naprosto jiný a jde vlastně o pět krátkých filmů, z nichž každý je natočený úplně jiným stylem a jedinečně (něco jako Vetřelecká série a údajně i Mission Imposible). A taky to dělá reklamu na drogy, o kterejch jsem v životě neslyšel. Ten chlap se totiž dopoval fakt úplně vším, možným i nemožným, a hezky pěkně najednou. Druhý díl je rozhodně nejlepší, ačkoliv právě v něm je Cumberbatch asi třicet vteřin. Uhrančivá two man show Benedicta a Huga rozhodně stojí za to. Jen bacha na to tempo. 80%. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mít za tatínka degenerovaného zvrhlého šlechtice a za maminku zazobanou chudinku posedlou záchranou světa - hmm, tak to dává tušit, že dětství jejich potomka zřejmě nebude zalité slunečním jasem. Jediné, čím Patrick ani v dospělosti nestrádá, jsou finance, a tak jeho drogová jízda nemá žádná omezení a může si prakticky dovolit cokoliv. Jenže dostat svůj život pod kontrolu je tak zatraceně těžké. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Intenztívna miniséria, ktorej bez akéhokoľvek argumentu a právom kraľuje Ben vo svojej najlepšej roli zatiaľ (sorry, Sherlock). Prvá epizóda je dvojsečná zbraň. Tá preštylizovaná jazda navnadí diváka na niečo, čo sa naozaj ďalšie epizódy neopakuje a niekoho môže tá náhla zmena tempa a rozprávania odradiť. Kto však vytrvá, pochopí, že úlohou prvej epizódy nie je zabaviť, ale vyvolať otázky, ktorých nepríjemné odpovede rezonujú nielen v Patrickovej minulosti, ale aj v jeho zničenej prítomnosti a budúcnosti a teda aj v nasledujúcich štyroch temnejších, smutnejších a zovretejších dieloch. A či už sa v nich preberajú motívy lásky, rodiny, depresie, alkoholizmu či osamelosti, všetko dokáže zahrať na správnu strunu. Zvyšok hercov zdatne sekunduje (samozrejme, že neexistuje nikto iný, kto by mohol zahrať démonického otca lepšie, než Hugo) a z formálneho hľadiska funguje všetko bezchybne či už kompozíciou záberov, roztrasenou "opitou" kamerou alebo dobovou vyčančanosťou aristokratických bytov, hotelov a letných sídel patriacich odporným snobom. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud jsem minisérii Broken (2017) nazvala koncentrovanou, ničím neředěnou depresí, pak tento seriál je naprostou ultra depresí. Především druhá epizoda je tak silná káva, že není lehké ji sledovat a přemýšlím, jestli na poli seriálové tvorby pamatuji něco více temného. Benedict Cumberbatch zde ke všemu hraje úžasně, citlivě, lidsky a určitě by si zasloužil nějaké herecké ocenění za svůj výkon. V prvním dílu to sice zase vypadalo jen na "Sherlocka" se vší svou přepjatostí a arogancí, od třetího dílu však vybalí tak perfektně sedící a uvěřitelné herectví, jaké jsem u něj neviděla od komorního dramatu Wreckers (2011). Ačkoli druhý a třetí díl seriálu Patrick Melrose jsou skutečně na hodně vysoké úrovni, problém je, že si série svou zajímavost neudrží až do konce. Zatímco především třetí díl je skvělou kritikou snobského způsobu života (kterému se nevyhne ani sestra královny Alžběty Margaret) se vší prázdnotou, povrchností, absencí všech hodnot a morálky, zbylé dva díly bohužel tak trochu navážou na ten první a pouze "pitvají" hlavní postavu. Další věc, která mi, jako divákovi, vadila, byly obrovské časové skoky mezi epizodami a zaměřování se na nepodstatné věci z Patrickova života, místo těch podstatných (proč se například celý jeden díl díváme na to, jak Patrickova matka odkazuje dům nějaké nadaci, místo toho, abychom třeba viděli, jak se Patrick dal dohromady se svojí budoucí manželkou? Nebo proč se prakticky celý první díl máme dívat na jednu postavu, která fetuje, nebo shání fet? Nestačilo by z fetování, opíjení se a blouznění třeba jen dvacet minut a zbytek vyplnit dějem? atd.). Dále je třeba ocenit odvahu Huga Weavinga hrát tak odporné monstrum, které navíc ztvárňuje natolik sugestivně, že se vám z něj dělá špatně od žaludku, sotva se objeví na scéně. Jennifer Jason Leigh vedle něj působila naprosto průměrně a nezajímavě. /// Patrick Melrose rozhodně není špatný seriál, jeho největším problémem je však nevyrovnanost kvality jednotlivých dílů a možná i problém tvůrců s nejistotou, co chtít seriálem nakonec říci. Benedict Cumberbatch je zde ale skvělý a jsem ráda, že navzdory účinkování v hloupých Marvelovkách a čím dál horším a kýčovitějším Sherlockovi, vzal roli v krátké komorní minisérii, kde může uplatnit svůj talent a doufám, že bude v tomto trendu pokračovat. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Patrick Melrose to u mě měl velmi těžké. I přes všechny jasně viditelné kvality, jsem měl dost velký problém si pustit po prvním díle druhý díl. První díl je velmi dobře natočený, ale pro mě to byl ze začátku hodně silný drogový trip, na který jsem nebyl připravený, a trochu mě odrazoval od dalších dílů. Jenže druhý díl tohle všechno smetl ze stolu a přinesl něco úplně jiného. A dost nepříjemného a svým způsobem i děsivého. A tady jsem se chytl a věděl jsem, že chci vědět, jak to s Patrickem dopadne. A na téhle vlně jsem se nesl až do konce. A můžu říci, že jsem dost spokojený. Ne všechno bylo dokonalé. Některé věci mě přišly trochu zbytečnější, ale ta pointa je, i tak mrtě silná a působivá. Režisér Edward Berger odvádí parádní práci a je radost sledovat, jak umí prodávat dialogy, a jak si hraje se střihem a propojováním scén a času. A to se ani nezmiňuji, že z herců vytahuje jedny z nejlepších výkonů jejich kariér. Benedict Cumberbatch je pan herec, a tady to znovu dokazuje. Jeho výkon je hodně tlačen na přehrávání, drogové a alkoholové výjevy, ale taky je plný skutečných a silných emocí, ze kterých mrazí v zádech. Jennifer Jason Leigh má zajímavou roli, a její výkon je velmi dobrý, a samotná role vůbec nebyla lehká a ona jí zvládla moc dobře. A nakonec jsem si nechal démonického Huga Weavinga, který si ukradl celou druhou epizodu pro sebe, a je zde neskutečně skvělý, až z něj jde strach a respekt. A i zbytek obsazení předvádí výborné výkony, které podporují hlavní herce. Osobně mě dost sedla i ta kritika společnosti, strach z opakováních chyb, a taky to že některé rány se nikdy nezahojí. Opravdu mě moc potěšilo, že seriál toho nabízí mnohem více, než se na první pohled zdá, a že některé věci do sebe začnou zapadat až později. Není to divácky snadná podívaná, ale kdo to vydrží, tak ho čeká zajímavá odměna. Patrick Melrose je luxusní mini série, která stojí za to vidět. ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Cumberbatchova herecká exhibice, která je patřičně hutná a nebojí se tnout do živého. Navíc mě baví, jak je každá z pěti epizod vždy posunuta žánrově trochu jinam. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama