Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

kajmik01

ja len tvrdim ze setrenie na matarialoch je blbost, setrili hlavne na zapade. priciny vybuchu su rozne a ani dnes sa neda s istotou povedat co bolo presnou pricinou, preco tyce nespadli dole? boli uz zdeformovane kanaly v ktorych sa tyce pohybuju? alebo tam bola nejaka ine technicka pricina?

na příspěvěk reagoval Lord_Denvil, kajmik01, Inirdin

kajmik01

kajmik01 (hodnocení, recenze)

ezop1012

No, ohledně regulačních tyčí je toho víc, co se běžně neví a co je třeba vzít v úvahu. Reg. tyče používané v Černobylské elektrárně měly grafitové špičky, potom následovala dutá část bez regulačního materiálu a teprve potom část se slitinou obsahující bór.

Špičky z grafitu byly jednak levnější a jednodušší na výrobu (to je pravda), ale druhý důvod této konstrukce může být v tom, že tímto uspořádáním lze štěpnou reakci nejen utlumovat, ale případně i zesilovat, pokud je to potřeba - tedy vytáhne se x tyčí tak, aby v reaktoru zůstala jen spodní část, tedy grafitová špička a  dutá část tyče bez bóru. Tím se zvyšuje výkon, protože grafitové špičky reakci zesilují a dutá část vytlačila chladící vodu, takže taky zvyšuje reakci.

Problém je, že tohle operátoři nevěděli a že předtím na nátlak Djatlova porušili v podstatě všechny myslitelné bezpečnostní opatření (dlouhý běh reaktoru na nižší výkon, což mělo za následek otravu xeonem, odstavení bezpečnostních systémů, vysunutí v podstatě všech reg. tyčí z reaktoru, odpojení primárních chladících čerpadel...). Potom na výbuch není třeba žádného agenta, když si reaktor přivedete ke kolapsu sami. Taková havárie na Three Mile island v USA se stala oproti Černobylu z úplné drobnosti, tady Djatlov reaktor zlikvidoval svými rozhodnutími (částečně kvůli jeho neznalosti a částečně kvůli jeho ctižádosti).

na příspěvěk reagoval ezop1012, Maglor, Maglor

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

svet priamo znicit nechce nikto, kde by potom zil? ale mozno je vela ludi na zemi, podla nejakych nazorov a mozno nieco ine. 

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

zem je velka, na znicenie zivota toho treba omnoho viac ako len jedna jadrova elektraren, o viac radov viac. ak by kazdy tak rozmyslal ako ty, tak by vo svete nebolo ziadnych konfliktov, ludia by sa bali nieco zle urobit, zial, nie je tomu tak.

na příspěvěk reagoval rounen, rounen

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

to si nemyslim, tiez legasov bol dost labilny ked uz si siahol 2x na zivot a az druhy krat sa mu to podarilo. ked niekto setril tak to bol jedine zapad, tam sa vzdy setrilo na vsetkom, kedze treba minimalizovat naklady a maximalizovat zisky. v zssr sa nesetrilo a takmer vsetko bolo predimenzovane. skor tam islo o to ze aby stihli terminy tak sa nejake prace odflakli.

a dalsi nezmysel ktory zaznel v seriali, legasov povie ze sa setrilo na regulacnych borovych tyciach, lebo spicky boli z grafitu. a ja sa teraz opytam, aka velka cast z celku je spicka? to si myslite ze ludia su dementni?

na příspěvěk reagoval kajmik01

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Inirdin

Ukaž mi člověka, co by chtěl zničit celý svět.. ještě se to nikde nestalo.. žádná elektrarna nebyla nikdy nikym napadena, aby někdo poničil reaktor a zničil celej svět.. pro mě je sabotáž reaktoru absurdní.. sabotáž by udělal někdo, kdo ví co se stane (zničí svět), takže proč by to někdo dělal.. proč by ohrozil sebe (svoji zemi, svůj stát).. nebuďte blázni.. nevěřte v takové teorie.. je to absurdita.. nedavalo by to smysl..

na příspěvěk reagoval ezop1012

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

ezop1012

Jinak sabotáž, že to udelali Amíci je zcela absurdní.. proč by to někdo dělal schválně, když věděl, že to zámoří celej svět.. nebýt těch 3 vyšetřovatelů a jejich týmu, tak by radioaktivita zamořila úplně všechny Země a je tady konečná..takto aspon byli ztráty a zamoření jen minimálně nutné, s čímž už nešlo nic dělat.. takže sabotáž je absurdní.. nesmysl..

na příspěvěk reagoval Inirdin, ezop1012

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

ezop1012

Spíše se šetřilo na materiálu.. nejspíš vystavba Cernobylu byla velmi drahá, tak používali levnější materiál (Dle toho co zjistil Legasov třeba o vysuvnych tyčí, které maj na konci grafit).. šlo tam ale o nějaký test, při kterém 2 pracovníci podle mě nevěděli ani co přesně dělají a jak reaktor funguje na 100%.. kdyby tam pracoval Legasov, tak se výbuch nestane.. je to o lidech, jak jsou s tim dobře seznámení a jak používají rozum.. Legasovi stačil plán reaktoru a věděl, že tlacitko vypnutí Z35 mam dojem to bylo, se nesmí zmáčknout, přitom obsluha ho zmáčkla a tim došlo k výbuchu.. 2: Nevím co píšeš o lidech na ulici u mostu.. nechapu tvuj argument na ně.. lide bydleli u Cernobylu, a co jako měli dělat, co měli komu říct.. vysvetli více o čem přesně píšeš... V podstatě ani ten soudce nevěděl, že je v Cernobyle levný materiál, ale Legasov na to neměl důkazy.. jen to prostě viděl a řekl to.. to že chtěl spáchat sebevraždu je irelevantní (možná psychika z Rakoviny, která mu hrozila v brzké době, nebo přepracovaný mozek z vyšetřování).. jinak ty důkazy kazety schoval a oběsil se.. našli je jiní vědci a ti už prosadili názor mrtveho Legasova - poté prezident změnil celý případ a dostalo se Legasova názorů, přičemž vyměnili i palivove týče v jiny jadernych elektrárnách, aby nedošlo zase ke stejné chybě.. do té politiky tam nikdo nevidí.. je treba se řídit tím, co se ví a na co jsou důkazy..

na příspěvěk reagoval ezop1012

Uživatel rounen smazal svůj příspěvek.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Lacike

to né, ale to ty také ne, když se bavíš s Ivoman a tohle je stejný případ provokáter/troll, který jen škodí. Navíc já osobně to nepovažuji za hádku, kdybych se hádal, tak to vypadá úplně jinak. 

 (hodnocení, recenze)

takže porážka pro endgame pochází z Černobylu ? hmm zajímavé zjištění.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Je stále sranda sledovat, jak absolutně ignoruje jakékoliv argumenty a pak píše, že nikdo mu žádné argumenty nepíše. Vskutku smutnej troll.

na příspěvěk reagoval Gladiator15

Inirdin

Inirdin (hodnocení, recenze)

ezop1012

Svojí agresivitou a dětinskou touhou "výhrat" konverzaci se tu zhazuješ jenom ty. A nezapomeň použít jeden ze svých oblíbených argumentačních klamů že jsem jen "havloidní řiťolezec amíků", to můj argument úplně zničí.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Lacike

nebo se může pokusit napravit svoji chybu a pomstít se. A až po té může spáchat seppuku. Popřípadně se na to vysrat a dělat si co chce, nemáš pána, máš svobodu. 

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama