Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

o čem se tady pořád debatuje ? nějak nemám náladu to číst. Asi už stárnu.

Deryll

Deryll (hodnocení, recenze)

ezop1012

Tvl já bych na tebe poslal svého Ukrajince ten by ti vysvětlil proč nemá rad Rusaky! Hamba tobě i cele tvé ruské rodině!!!!

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

to este neviem, ale tamten serial sa nebude tvarit ze je na zaklade skutocnych udalosti a tu na csfd bude hodnoteny ako odpad, to uz nejeden rusky film tak dopadol, stacilo by napisat ze je americky tak amerikanoritolezci ho budu hodnotit podstatne lepsie, preto toto tu je neobjektivne ak sa jedna o nejake nekorektne politicke prezentacie... 

na příspěvěk reagoval herrWorm

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

pred komentovanim alebo zhodnotenim nejakeho filmu, nie je dobre vidiet uz existujuce hodnotenia, komentare, to casto vedie k neobjektivnemu komentaru, hodnoteniu. na 5 hviezdiciek z piatich, je to prilis za tuto mini seriu.

na příspěvěk reagoval rounen

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Helo

ide mi o to ze treba mar rovnaky meter na kazdeho, ci je to rusak amik atd. nic viac nic menej. mimochodom, ten unik zastavis ak zo zaplaveneho reaktora odoberies material, vlastne ten material pretavil reaktor a je na nizsej urovni a je zaplaveny vodou, a kontaminuje okolie.  

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

ezop1012

2011, ano, po tý nehodě tam skutečně byl ÚNIK, kterej ale zastavili. Ne že to vypouští do moře úmyslně. Vo co ti de? :D

na příspěvěk reagoval ezop1012

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

ezop1012

Myslím, že jsi vůbec nepochopil, co jsem napsal a odpovídáš na něco úplně jinýho. Ve Fukušimě se radioaktivní látky samozřejmě do moře nepouští a nepouštěly. Šlo čistě o únik z protrhnutý nádrže, kterým se do moře dostaly a kterej byl nakonec zastavanej tekutým sklem nebo čím. Ale logicky ty radioaktivní látky vědomě do moře ani nikam jinam vypouštět nemůžou. To je jak kdybys tvrdil, že Temelín vypouští radioaktivní vodu z primárního okruhu do Vltavy :)

na příspěvěk reagoval ezop1012, Gladiator15, ezop1012

kajmik01

kajmik01 (hodnocení, recenze)

No, odborníci se shodli. Výslechy všech žijících členů směny, sestavení časové poskoupnosti ve velínu, vědecké konference, soud, všude jasní viníci: Djatlov, Brjuchanov... Nikde v oficiálních verzích, zveřejněných informací od KGB není nic o sabotáži. Stejně tak SSSR nikdy neobvinilo Západ. O své nevinně mluvil jen Djatlov (což je pochopitelné), ale ani on nemluvil o sabotáži, což by mu určitě pomohlo, zvlášť v takovém paranoidním systému. Už se k tomu nehodlám vracet, bavíme se pořád dokola.

na příspěvěk reagoval Gladiator15

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

kajmik01

my sme laici v tomto, a ani nemame dostatocne informacie, ale ak by to bolo tak ako pises, tak by sa na tom odbornici zhodli uz davno, lenze tomu tak nie je. ja sa stale viac priklanam k hypoteze ze islo o sabotaz. v rusku uz pred touto katastrofou boli rozne menej zavazne incidenty ale nikdy nic nevybuchlo. a to sme uz na zaciatku 90-tych rokov. podla jedneho americkeho serialu, tusim nulta hodina test bol zalozeny na tom, ze v irane bola bombardovana jadrova elektraren izraelom a na zaklade toho dalo kgb vypracovat test, ktory by overil ci je mozne chladit reaktor aj ked cerpadla prestanu pracovat cisto len zotrvacnostou turbiny. mohla byt tato informacia naschval podsunuta a kgb sa na nu chytilo? mohli na zapade predpokladat, ze za istych podmienok to moze vyvolat roztavenie jadra?

kajmik01

kajmik01 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Musíš si uvědomit, že v pořádku to nebylo už od

0:38, kdy výkon reaktoru byl v podstatě na 0. V tuto chvíli se má podle všech předpisů reaktor odstavit a nechat pomalu "vychladnout". Tohle podle všech rekonstrukcí požadovali operátoři Akimov a Toptunov, ale Djatlov to ignoroval.

1:22 výkon vzrostl na 200 MW, ale velké množství regulačních tyčí je mimo aktivní zónu, počítač sigrnalizuje, že počet tyčí v reaktoru je na polovině povolených hodnot a doporučuje odstavit reaktor. Tady by šlo test ještě zastavit a reaktor bezpečně odstavit

1:23:00 zablokováno automatické odstavení reaktoru při odpojení parní turbíny

1:23:20 odpojena parní turbína, přítok chladící vody do reaktoru ktesá

1:23:40 výkon reaktoru prudce stoupá, Toptunov stisknul havarijní tlačítko AZ-5, začínají se zasouvat havarijní tyče, ale jako první jdou do aktivní zóny grafitové špičky, následuje dutá část bez bóru a tyče se zasekávají, protože teplo zdeformovalo vodící drážky.

1:23:44 dochází k 1. výbuchu, deska reaktoru je odtlačena, dochází k 2. výbuchu vodíku, který vynikl reakcí po odtlačení desky

----------

Takže za mě ještě 2 minuty před výbuchem šlo reaktor pravděpodobně odstavit, ale informace počítače byly ignorovány, pravidla k fungování reaktoru ignorovány, poslední automatické bezpečnostní prvky vypnuty, vše nastaveno pouze na manuální řízení obsluhou.Tady opravdu netřeba hledat tajné agenty - sabotéry, ani lokální zemětřesení, nebo družici, která elektrárnu odstřelila z vesmíru, což jsou tři nejčastěji zmiňované alternativy. Ano, reaktor měl výrazné slabiny, ano obsluha nevěděla některé důležité informace, ale Djatlov byl hlavní viník, který jednáním přivedl reaktor k výbuchu.

na příspěvěk reagoval ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Gladiator15

akoze ja mi jasne ze si obycajny trol, a je mi to jedno. mne na tom experimente nesedi len jedna vec, ako moze reaktor po ~7 sekundach od ohlasenia nejakej chyby, chyb explodovat? to nie je potom reaktor ale bomba. vysledok: bud je totalne zla konstrukcia, alebo, alebo sa jednalo o sabotaz. 

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

kajmik01

mozno sem politika nepatri, ale vsetko so vsetkym suvisi a niekedy to inak nevysvetlis. ano, suhlasim ze ziadny system nie je a ani nebude dokonaly, a prave preto si treba tie dobre veci zo stareho systemu zobrat a nie vsetko oznacit za zle.

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

to co prislo z cernobylu tie mraky, no tak vies, jadrove testy v atmosfere, v podzemi, dokonca aj v kozme sa uskutocnovali od 1945. pri kazdom vybuchu sa do atmosfery dostavali radioaktivne castice vo forme materialov prachu, plynu,... to vsetko potom putovalo atmosferov po celom svete... 

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Inirdin

hypoteza sa povie, obhajit no, zalezi co mas na mysli pod obhajit. to uz bude nejaka teoria, a ja nemam ziadnu teoriu.

na příspěvěk reagoval Inirdin

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

nezabudaj ze legasov nebol expert na reaktory, on bol tusim molekularny chemik, to ze vybrali prave jeho bola taka nahoda, ostatni boli na dovolenkach

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

kajmik01

dobre pripustme ze bola chyba v konstrukcii, ale povedz mi aky to je system, ked za 7 sekund od vystraznych signalov ze nieco nie je v poriadku vybuchne? ved to je ako bomba, granat odistis a par sekund explozia. ak tam neslo o sabotaz najvacsiu zotpovednost ma konstrukter toho systemu, v tomto pripade systemu reaktora 

na příspěvěk reagoval kajmik01

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama