Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 1

(série)
USA, (1972–1973), 10 h (Minutáž: 25 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, McLean Stevenson, Loretta Swit, Larry Linville, Gary Burghoff, G. Wood, George Morgan, Patrick Adiarte, Timothy Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(24)

Zajímavosti (130)

M*A*S*H (1972) (seriál)

  • Scenárista Larry Gelbart dokázal skvěle využívat skutečné dění prezentované v každodenních zprávách. Například 23. díl Příměří se vysílal týden po zastavení palby ve Vietnamu. (HappySmile)

M*A*S*H (1972) (seriál)

  • Postava jménem "Svalovec" Jones (Timothy Brown) se objevila v šesti dílech 1. série. Poté tvůrci zjistili, že v korejské válce nesloužil žádný chirurg černé pleti, a tak už se v dalších dílech neobjevil. (HappySmile)

M*A*S*H (1972) (seriál)

  • M*A*S*H se začal vysílat ve velice nezvyklém termínu, a to na podzim. Seriály většinou začínaly po Novém roce, aby lépe reagovaly na výsledky měření sledovanosti. Už po odvysílání první části mluvili někteří o tom, že seriál skončí. Ani sledovanost nebyla nijak valná. Po natočení 13 dílů přišla přesto objednávka na další dva. Konečný průlom se podařil teprve v sedmnáctém díle. (JayCZ)

M*A*S*H (1972) (seriál)

  • Pilotní epizoda přišla jen na 250 tisíc amerických dolarů. Představitelé hlavních rolí dostali 10 tisíc, herci ve vedlejších rolích 5 tisíc dolarů. Při natáčení poslední série už jeden díl stál 600 tisíc dolarů. Třetinu z toho tvořily náklady na honorář Alana Aldy (Hawkeye). (JayCZ)

M*A*S*H - M*A*S*H - Úvodní epizoda (1972) (epizoda) (S01E01)

  • Hawkeye (Alan Alda) pojmenuje Franka Burnse (Larry Linville) jako „Elmer Gantry“, což je titulní postava románu Sinclaira Lewise z roku 1927. Elmer Gantry byl náboženský pokrytec par excellence a jeho jméno se stalo synonymem pro ty, kteří projevovali zbožné chování zevnějšku, zatímco uvnitř byli jeho pravým opakem. Román byl adaptován do filmu Elmer Gantry (1960). (sator)

M*A*S*H - Na trh (1972) (epizoda) (S01E02)

  • V seriálu poprvé zazní píseň „My Blue Heaven“ z roku 1927. Hudbu zkomponoval Walter Donaldson, text pochází od George Whitinga. Píseň zpívána v japonštině zní z vojenského reproduktoru a jejím interpretem je Teiichi Futamura. Slyšet ji lze v mnoha dalších epizodách. (sator)

M*A*S*H - Na trh (1972) (epizoda) (S01E02)

  • V této epizodě se v seriálu objevuje Jack Soo jako šéf černého trhu Charlie Lee. Podruhé se v seriálu objeví jako potulný prodavač Kim Chung Quoc v epizodě Výplata (1975). (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama