Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Napínavý příběh se točí kolem temného domu s tajuplnou a temnou historií, který stojí uprostřed Seattlu. Už při jeho stavbě přišlo o život několik dělníků a během posledních sta let v něm za záhadných okolností zemřelo pět mužů a zmizelo beze stopy osmnáct žen. Navíc se zdá, že dům žije vlastním životem a podle vlastní vůle mění své uspořádání i počet pokojů. Od roku 1995 už však dům údajně nejeví žádné známky svého neobvyklého života. Jeho majitelem je v současné době poslední žijící potomek rodu Rimbauerů, Steve Rimbauer, jehož přítelkyně, profesorka Joyce Reardon je domem doslova posedlá a snaží se odhalit jeho tajemství. Navíc potřebuje úspěch při pátrání po tajemství domu pro záchranu své kariéry, ohrožené nenávistí a zlobou profesora Carla Millera, který se postaral o to, že ji na katedře psychologie hodlají zbavit funkce. Dává tedy dohromady skupinu šesti lidí, z nichž každý je nejen ztroskotanec, který nemá co ztratit, ale také je vybaven nějakým druhem nadpřirozené vlastnosti. Za honorář pěti tisíc dolarů se mají podílet na její snaze odhalit tajemství domu a záhadných událostí. Věří, že v domě řádí a vraždí duch Ellen Rimbauerové, šílené manželky architekta, který dům navrhl a postavil. Skupinu vedle Joyce a Steva tvoří starý jasnovidec Viktor Kandinsky, usměvavá starší dáma Cathy Kramer, která ovládá automatické psaní pomocí spiritistických tabulek, obtloustlý třicátník Emery Waterman, který dokáže vidět do minulosti a také vidí duchy, pohledná blondýnka Pam Asbury, která má vidiny když se něčeho dotkne, sympatický telepat Nick Hardaway, který čte myšlenky a je až nezdravě veselý a nakonec Rachel Wheaton a její sestra Annie, patnáctiletá autistická dívka, která je nadaná nejen schopností telepatie, ale také telekineze a zdá, že pro Joyce a zkoumání domu bude tou nejdůležitější osobou. Mimo těchto šest odvážlivců se však do domu tajně vetře také mladý fotograf Kevin Bollinger, kterého poslal profesor Miller s úmyslem profesorku Reardonovou pomocí fotografií ze seancí diskreditovat a zesměšnit před odborníky i veřejností. Místo skandálních záběrů však fotografa čeká záhy smrt a tak se Kevin stal po letech klidu první obětí a další paranormální jevy na sebe nenechají dlouho čekat. Jenže Joyce to nestačí, potřebuje opravdu nezpochybnitelný důkaz a to čeho se dočká je mnohem víc než doufala a bohužel mnohem víc než si přála. Kevin je totiž první, ale zdaleka ne poslední obětí domu, který neustále sílí a roste. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (152)

honajz2 

všechny recenze uživatele

1/3 - Jelikož je to dlouhé jak sviňa (je to tady sice uvedené jako seriál, ale stopáž je tu pouze celková, takže to spíš vypadá na televizní film), rozhodl jsem se si Rose Red rozdělit na tři části. Hodnotit to budu až když to dokoukám celé, ale každou třetinu nějak okomentuji. Co se týče té první, mám z ní dost smíšený dojem. Hororové scény tady jsou naprosto skvělé, ale míchají se tu s těmi ostatními, které jsou většinou utahané a ukecané. Příběh mě ale zaujal, jen se bojím, aby vůbec na ty 4 hodiny vystačil. Ale co já vím, třeba mě to překvapí. Navíc mě tu zaujala i většina postav, takže by z toho něco být mohlo. ----- 2/3 - Hm, tak pořád smíšené dojmy. Některé scény jsou skutečně skvělé a mrazí u nich, děj mě pořád zajímá, ale tááááááááááhne se to neskutečně. Fakt nechápu, proč to třeba nemohl být dvouhodinový film, protože to neustálé protahování děje nedokáže vytvořit pořádnou atmosféru a ani vyvolat nějaké větší napětí. A přitom natočené a zahrané je to (na televizní film) naprosto skvěle, jen se to prostě, no... nebudu se opakovat. Každopádně, nejnapínavějších je posledních 10 minut a kdyby takhle nějak vypadal celý film, líbil by se mi mnohem víc. Taky mi tu umřela jedna z oblíbených postav, shodou okolností zase ta nejstarší, ale to se prostě dalo čekat. Tak uvidím, jak na mě zapůsobí poslední třetina, třeba to chytne konečně grády a konec mě totálně uzemní. A nebo taky ne, ale mě bude stačit, když se to nebude tak strašně... ne, nebudu se už opakovat. ----- 3/3 - Sláva! Po třech nudných hodinách jsem se konečně dostal jedné, kde fungovalo napětí, atmosféra a už z toho konečně bylo to, na co jsem celou dlouhou dobu čekal. Jen abych musel "přetrpět" tři utahané hodiny, ach jo... Co se již zmíněných kladů týče, platí i pro tuhle třetinu a tentokrát bych k nim přidal i napětí. Ale víc jak silné 3* prostě dát nemohu, i když se to ve finále konečně zvedlo. Stejně nechápu, proč to muselo mít 4 hodiny a ne třeba 2. Pak by to asi líp fungovalo. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Vynikající televizní projekt se scénářem Stephena Kinga (nejedná se o žádnou jeho adaptaci), což je cítit v mnoha scénách i hláškách. Je zvláštní, že horory z televizní produkce jsou často mnohem atmosféričtější než snímky z produkce čistě filmové. V Rose Red je nedostatečný rozpočet znát pouze v několika závěrečných tricích. V drtivé většině jde však o tu nejpoctivější televizní práci s žánrem, jakou jsem kdy viděl. Pomalé, táhlé nájezdy transfokátorem (do tajemné chodby, k domu nebo na ožívající sochu), doprovázené výbornou instrumentální hudbou, jsou na RR to nejlepší. Atmosféra houstne také díky všudypřítomnému šepotu a nádherným záběrům na děsivé výstřelky architektury, opět doprovázené hudebními motivy. I zajímavá přehlídka postav, čerpající k Kingovy záliby v mentálních superhrdinech, si většinu diváků získá. Nejděsivější momenty přicházejí samozřejmě s paranoidním Emerym. Nechybí ani dětský princip v podobě autistické Annie a jejího oblíbeného "Theme From A Summer Place". Sympatické skloubení formy a obsahu nakonec dělá z RR jeden z nejlepších hororových snímků o strašidelných domech. 80% PS: koncepce strašidelného domu jako monstra a živé entity je zde mnohem lépe podaná než v naprosto nezvládnutém románu (a otrocky natočené Garrisově televizní adaptaci) The Shining. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší Kingova minisérie k těm třem, ke kterým napsal scénář. Typický příběh o typickém děsivém domě, který je inovativní jen a pouze v tom, že tentokrát sídlo neleží na kopci, na samotě nebo na kraji města, ale přímo v centru hned vedle dálnice. Má propracovanou historii, zajímavé osudy jeho obyvatel a typickou partičku vědců, lidí s nadpřirozenýma schopnostma i obyčejných nadšenců, kteří se ho vydají prozkoumat. A musím říct, že ty postavy byly skutečně sympatické. První díl slouží skutečně jen jako seznámení s domem a postavami (a má nejlepší atmosféru), ve druhém díle ho poprvé navštívíme naplno a ve třetím se rozjede typické strašení, které nabírá na intenzitě, a díky kterému každý začíná víc a víc bláznit... a samozřejmě taky někteří umřou. Typické téma a schéma strašidelného domu v tom ńejklasištějším kabátě podal King na jedničku a je škoda, že žádná předloha k tomu neexistuje. Ovšem na druhou stranu je to možná dobře, protože tahle minisérie je prostě originál od Kinga, který tu má i perfektní cameo. Výtečná hororová minisérie, které bych možná i něco vytknul, kdyby se mi chtělo, ale mně se nechce. Na to je až moc dobrá. 90%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že to je vyloženě špatné dílo ze strany Kinga, ale je to obecně spíše průměr v rámci toho, co bylo podle něj natočeno. I když zde chybí román, ze kterého by se adaptovalo, zůstává pocit, že atmosféra zde chybí také, a celkové je to tak trochu klišé, a to jak ze strany hororu o domě hrůzy, tak i ze strany filmového hororu podle Kinga. Ve skutečnosti tu nejsou postavy, které by mě opravdu uhranuly, stejně jako zde není dům, který by celkově seděl na pevných základech. ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Pustil sem si film pře 12ou, že to budu mít akorát než půjdu spát a s šokem sem po skouknutí filmu zjistil, že je 5 ráno. Miluju filmy s touto tématikou a tenhle je paranormálními jevy a duchařstvím prošpikovaný k dokonalosti. Má své chyby i konec bych pozměnil, ale čtyři musim dát, protože se mi ani nechce věřit tomu, že mi těch skoro 5 hodin uteklo takovým způsobem ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Matt Ross musel pro svou roli Emeryho přibrat, i tak ale ještě musel nosit kostým, aby byl tlustší. (HappySmile)
  • Fanoušci knih Stephena Kinga můžou zaznamenat několik odkazů na jeho první knihu Carrie, která také vypráví o dívce se schopností telekineze. Pršící kameny a již zmíněná dívka Annie pochází přímo z knížky "Carrie." (HappySmile)
  • Podle Stephena Kinga zamýšlel Steven Spielberg natočit děsivější příběh o strašidelném domě a požádal ho o napsání příběhu. Ze spolupráce sešlo, protože se Spielberg přesunul k jiným projektům, takže byl film natočen jako další z Kingových minisérií pro televizi ABC. (HappySmile)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama