Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (243)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Především je to sranda.Teda sranda alá von.Spůsob jakým Trier baví sebe a všechny ostatní kteří o to alespoň trochu stojí mi stojí za komentář. Celý tenhle projekt není nic jiného než uštěpačná fraška reality šou (a když už nějaký to drámo nebo horo/ro/vání (hlavně čtvrtý díl) -tak je vždy téměř okamžitě smeteno nějakým brutálním frkem) sice s jednoduchou osnovou, ale neskutečně vybroušenými všemi možnými odbočkami a formou která se neomrzí ani po šestsetšedesátýmšestým zkouknutí. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Mé pocity těsně po zhlédnutí byly trochu zmatené a nevěděla jsem, co si o celém počinu myslet, avšak za chvíli už jsem měla jasno. Je to vlastně geniální dílo. Nemocnice, stojící na místě, kde běliči bělili prádlo, se spoustou nekonečných chodeb a v nich lidé s nejrůznějšími, leč zajímavými charaktery. V průběhu každého dne prožívají spoustu neobvyklých událostí. Skýtá v sobě prvky hororu, které způsobují hrůzostrašné mrazení v zádech, ale také humorné prvky, jež rozesmějí. Je znát, že celý seriál je natočen s nadhledem a tropí si žerty nejen z jiných filmů. Vyskytuje se zde spousta tajemství, která zůstanou neodhalena, možná o nich bude zmínka v pokračování. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Riget je nejlepší psycho seriál, co jsem kdy viděl! Od naprosto dokonalých úvodních titulků a monumentální znělky, přes zvláštně znějící dánštinu/švédštinu, herecké výkony a vtipy po zápletku. Herci jsou naprosto skvělí, především pak postavy jako šílený Švéd doktor Helmer, který nesnáší Dány a Dánsko (Dansk jevlar!), sympatický podivín Krogshøj a studentík Mogge, a ačkoliv je tento seriál občas nepříjemný na pohled (detailní záběry na vrtání lebky) tak obsahuje i vysoké množství vtipů, takže se budete bát a smát zároveň. Naprosto dokonalá kombinace. První serie dokonce přináší i poměrně uspokojivý konec, na rozdíl od druhé:( Naprosto jednoznačně doporučuji, tohle si zamilujete. PS: nemůžu pochopit, jakýho KRETÉNA napadlo, že si Američani natočej remake Kingdom Hospital..fakt šílenství.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....POTOM TAM POSTAVILI NEMOCNICI A BĚLIČI UVOLNILI MÍSTO LÉKAŘŮM A VĚDCŮM, NEJLEPŠÍM MOZKŮM NÁRODA A NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGII. DÍLO BYLO DOVRŠENO TÍM, ŽE MÍSTO POJMENOVALI "KRÁLOVSTVÍ"..... /// Seriál se rozjíždí pozvolně. Dánská nemocnice na ,,kraji města“ - ve které buďte připraveni na vše ,,v dobrém i ve zlém“ - nenabízí nic z romantiky nemocničního prostředí primáře Sovy nebo toho s G. Clooneym. Primář Stig Helmer je (pro mě) jedna z nejzajímavějších seriálových rolí vůbec a vlastně všichni ti lidi jsou zvláštní. Nejdůležitější ovšem je, že všude kolem VE SKRYTU EXCENTRISMU, ŠARMU ČI DOKONCE ŠÍLENSTVÍ ČÍHÁ DĚS. Lidské zlo, bába hledající strašidla, doktor toužící po nádoru a ještě k tomu někdo uctívá Ďábla - Z PRACHU JSI VZEŠLA A V PRACH SE OBRÁTÍŠ. A Z PRACHU ZASE POVSTANEŠ..... Brána KRÁLOVSTVÍ se pomalu začíná otevírat..... POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem student psychologie. 2.) Chtěl bych přinést oběť lékařský vědě a nevím jak na to. 3.) Chystám se vyvolávat duchy. 4.) Dlouho jsem neviděl porodit ženskou chlapa. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Úžasně šílená záležitost, u níž člověk místy nechápe, ale ani trochu mu to nevadí. V Království mistra Larse Von Triera je vše dovoleno a ujetosti se v nejmenším meze nekladou. Aspekty jako "Bratříček" stěží snesou papír, pokud ho chcete brát vážně. Právě jedině u podobného projektu si divák uvědomí, o kolik je skandinávská škola napřed. Nerad to srovnávám, ale v obligátní péči domácí provenience by většina detailů vyzněla šíleně trapně, načež by nastal pokorný návrat blíž bezpečné realitě (čest výjimkám, co se o obměnu zaběhnutého aspoň pokoušejí). A dánský seriál, kde je titulní postavou geniálně šílený švédský doktor Helmer (Danskjävlar!), co nesnáší vše související s Dánskem, zase vypovídá o nadhledu lidí. Nebo přinejmenším o jejich smyslu pro humor... S Královstvím to je místy složité, člověk se baví jako u nenáročné zábavy, i když nejednou padne záběr, kde zkrátka stojí za to zpozornět. Stejně tak dialogy jiskří inteligentní hlavou (sebestředný Trier v titulcích cituje i Kierkegaarda) a nastává otázka, jestli to přece jen nebrat více vážně. Mám pocit, že chytrý Trier pochopil, kvůli čemu divák Riget zapíná a ve druhé sérii těžil zjevně ironickou nadsázkou. Tím si mě získal ještě víc, oproti poněkud vážně se branému Twin Peaks, které bude při téhle dánské smršti asi každého evokovat. Jediná škoda, že jsme skončily uprostřed. Fanoušci můžou spřádat teorie, hádat, věštit... a to je asi tak všechno. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Údajne sa plánovala i tretia séria seriálu, plány však narušila predčasná smrť niektorých hlavných hercov. (misterz)
  • Jméno postavy, Stig Helmer, je převzato od postavy Stig-Helmer Olsson ze švédské komediální filmové série Sällskapsresan od Lasse Áberga, která byla svého času považována za symbol švédské tuposti a přísnosti. (TomikZlesa)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama