Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Tón filmu se často změní s až děsivou lehkostí a přirozeností sobě vlastní. A neubírá mu fakt, že není obtížné odhadnout, kam se následujícím krokem vydá. Spíše je obdivuhodné, že i přesto dokáže zaujmout a podat trošku jinak uchopený western. Hlavně z něho ale čiší pocit dobrodružství, který je cítit i přes obrazovky a nutil mě z ní nespustit oči. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Prekrásne dielo. Výborný herec (a môj obľúbenec) v peknom poetickom príbehu o človeku, ktorý odíde z mesta do hôr, aby sa tam naučil rešpektovať zákonitosti prírody a žiť v súlade s ňou a indiánmi a predovšetkým, aby v horách našiel svoju životnú cestu a svoj osud... Asi ako väčšinu, aj mňa doslova uchvátili neuveriteľné scenérie krajiny, nemohla som sa vynadívať. Sto percent. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack sice není typický westernový režisér, ale s tím málem, které tomuto žánru věnoval, se zjevně nepáral. Zatímco v komediálních Lovcích skalpů nakopává prdel všem neohroženým hrdinům a drsňákům divokého Západu, v případě baladického Jeremiaha Johnsona podává reálný a nečesaný obraz časů dobývání amerického Západu. Ač se jedná o silný příběh, zuby nehty se brání citovému vydírání a ani na minutu ve filmu nezní patetická hudba - orchestrální skladby ustupují syrovým kytarovkám. Akční scény krví nešetří (viz Jeremiahovo zmasakrování vrahů jeho blízkých). Podtrženo sečteno, vynikající drsný zálesácký western s Robertem Redfordem v jedné z jeho nejlepších rolí. 96%. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Poutavý dobrodružný film o útěku před civilizací, který má sice nálepku "western", ale s žánrovými klišé má jen pramálo společného. Moderní režijní a vizuální postupy ve spojení s přesvědčivým Redfordovým projevem vytvářejí zvláštní, mýtickou atmosféru. Děj se sice místy trochu táhne, ale rád jsem to přečkal, protože každá sekvence přinášela jiné pocity a náladu - krušné začátky a přátelství s pomateným zálesákem, partnerství s ještě pomatenějším plešatcem, mrtvá země nikoho u vyvražděné farmy, milostná linka s mladou Indiánkou a nakonec překotný sled scén soubojů s pomstychtivými Indiány, odvyprávěný střípky jednotlivých útoků. Výborná záležitost. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Už zní z hor...čistoty i syrovosti chór." Baladická sugestivnost, poezie, svébytnost, nespoutanost, ryzost i nástrahy panenské přírody, zákony a tradice domorodých kmenů. Magický horal Robert Redford coby vlk samotář, odvážný dobrodruh a fešácký "rytíř" oddaný životu v naturalistické krajině, s níž i jejími pravidly se snaží splynout. "Rodina," kterou postupně získává a náhle ztrácí, v něm probouzí pud pomsty i vlastní sebezáchovy. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • "Crazy Woman" (Šílená žena), které zabili děti a zajali muže, podle knihy 'Crow Killer' (Zabíječ Vran) skutečně žila ve Wolf Tail Valley (Údolí Vlčího ocasu). (džanik)
  • Když se Johnston mstil za smrt svojí ženy, verboval ve skutečnosti i další zálesáky, stejně jako indiány (konkrétně Čikasawy). Nešlo tedy o pouhé individuální akce. (džanik)
  • Společnost Warner Brothers chtěla natáčet film ve Španělsku, ale Redford si nakonec prosadil své pozemky a okolí utažské přírody. (Fenk)

Reklama

Reklama