Reklama

Reklama

Bratři

Trailer 1
Česko / Slovensko, 2023, 135 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (300)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Opatrné a selektivní heslo z Wikipedie, které psychologizuji nahrazuje patetickými vnějškovými "obrazy z dějin". Nejvíc se mu daří tam, kde opustí svoje jednoduché morální univerzum a soustředí se jen a jen na přežití a vůli, která oba Mašíny v tomhle filmu definuje asi nejvíc. Není to tak upocené jako jiné české pokusy o reflexi zlých padesátých, byť to trpí podobnými neduhy v charakterizaci doby a služebníků režimu. Na to, aby Bratři skutečně něco vypověděli o ožehavém tématu násilného odboje a morálních voleb, až moc pietně kličkují a schovávají se za klavír a něco, co by se dalo definovat jako "dějinná nutnost". Solidní režii, kameru, střih a herecké výkony jim nicméně nikdo neupře. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZA VAŠE ČINY BUDOU PLATIT VAŠE RODINY…“ Asi takhle… kdybych nečetl parádní knížku“Zatím dobrý“ od Jana Nováka, byl bych ztracen jak Mašíni v okolí Uckra. Naštěstí jsem ji četl, takže takový ty jednoduchý symboly jako je třeba dopis nebo klavír, ve mně dokážou vyvolat nějaký pocity. Nechápu, proč z toho neudělali seriál, stejně jako z „Krále Šumavy“. Ten by měl naději zanechat nějakou stopu i v zahraničí (Příběh Mašínů v USA doslova „žrali“). Tady bych vypíchl snad jen zajímavou Vilhelmovou (Dykovou). Jo, dám 3*, páč naprostej průser to není, ale projebat takhle výživnou látku… za to by někdo zasloužil dostat přes držku! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Režisér Tomáš Mašín je vzdáleným příbuzným Josefa Mašína (Tomášův prapraděd byl Josefovým strýcem).  2.) Třeba se jednou dočkáme kvalitnějšího zpracování… Už dlouho se mluví o seriálu na motivy autobiografické knihy Zdeny Mašínové „Čtyři české osudy: tragický úděl rodiny Mašínovy“. Dokonce má (měl) i pracovní název: „Babička … a ti druzí“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja teda nechcem nikomu hovoriť, koho má označovať za hrdinu, ale akosi národy trpia na to, že vždy si za akéhokoľvek režimu vyberajú na oslavu ľudí, čo boli narušení (Palach) alebo normálne rovno vrahovia (Mašínové). A ešte im udeľujú vyznamenania. Pretože nič proti odvážnemu odboju proti boľševikom, ale čo sa dočítame z pracovnej činnosti bratov Mašínov? Najprv ubili tyčou a zastrelili istého Kašíka, lebo bol špinavý komunista - ale neskôr vyšlo najavo, že to bol hlboko veriaci človek pod dohľadom ŠTB. Následne nejakého bežného príslušníka SNB Ctirad veľmi humánne podrezal dýkou, potom prepadli nejaký voz plný prachov s výplatami pre zamestnancov a zabili istého milicionára, ktorý ani nebol komunista. Za prachy si kúpili motorky či gauče. No a potom ešte zapálili stohy slamy a takmer zabili dobrovoľného hasiča. To je pravdupovediac kurva odbojová činnosť. Také guerilly by nedal dokopy ani Guevara s Castrom dokopy. Takže naozaj netuším, čo je tu hodné celebrácie, ale slniečkári si týmto stúpili do vlastného hovna, pretože si asi pred natáčaním nenaštudovali, že Mašínové urazili aj ich najväčšiu modlu - velikotočeného Vaška od Havlů, ktorého Ctirad nazval: „kretén pěstovanej estébákama“. Ups, tu sa musí správnemu vlajočkárovi zatočiť hlava, kam sa postaviť, akú farbu vyvesiť, koho teraz adorovať? Každopádne v asi poslednom rozhovore s Mašínom z roku 2010 je zároveň aj kruto veľa pravdy. Dôkaz toho, že aj vrah môže hovoriť múdro. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Na téma Mašínů jsem přečetl a viděl co se dalo, přemýšlím za co film pochválit ale nic mě nenapadá.. Nevím jestli by pomohlo příběh natáhnout alespoň do dvou dílů protože příběh je to hutný... --------Zbyněk Roušar (Matěj Hádek) byl po odsouzení na doživotí propuštěn po deseti letech, tj. v září 1965, v roce 1979 zemřel. Vladimír Hradec (Petr Uhlík) byl odsouzen na 22 let (jeho rodiče dostali 18 let a bratr 16 let vězení). Propuštěn byl po deseti letech v roce 1964 a umírá v roce 2020. Sestra Mašínová (Karolina Lea Novakova) strávila několik měsíců na samotce ve věznicích v Olomouci a Praze-Ruzyni, kde byla téměř denně podrobována výslechům. Na jaře 1954 ji propustili na svobodu, ale StB ji i nadále bedlivě sledovala až do roku 1965. Ostatky popravených: Václava Švédy (Adam Ernest), Zbyňka Janaty (Tony Masek) Ctibora Nováka (Václav Neužil) byly hozeny do šachty hromadného hrobu Ďáblického hřbitova, do stejných míst kde nacisté pohřbívali české oběti.----------- ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi na výši. Zhruba kolem poloviny jsem ale naprosto nechápal podivně se objevující a opět mizející postavy. Tady mi to přišlo až příliš podivný. Útěková část vyzobává survival thrillery. Ať už si o Mašínech myslíme cokoliv, je fajn, že silné téma dostalo důstojného zobrazení. Na výskot to ale bohužel ani zdaleka není. 75% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 15 milionů korun. (SONY_)
  • Ve chvíli, kdy přichází vyšetřovatel (Stefan Konarske) na velitelství (cca 41. minuta), má na výložkách tři hvězdy v řadě. V další scéně v kanceláři a i předtím v autě má hvězdy do trojúhelníku. (Topper.H)
  • Ve scéně, kdy se Zdena Mašínová (Tatiana Dyková) objímá se Ctiradem (Jan Nedbal), který se právě vrátil z vězení, má v každém záběru hlavu opřenou o jinou stranu Ctiradova obličeje. (Ištván87)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Reklama

Reklama