Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 384)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Předně má tenhle film naprosto skvělou atmosférou - díky hudbě (skvělý Hans Zimmer), výtvarnému zpracování, stylu režie a stylem syrového zobrazení válečného konfliktu. Je pravda, že to je asi všechno (o nějakých bravurních hereckých výkonech tady nemůže být ani řeč - ono ani není co hrát), ale na dobrý film to stačí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po trochu nudném začátku přichází exhibice pana Režiséra. Krvavá, syrová, drsná řežba, natočená tak impozantně, že si člověk musí říct "...jak to sakra ten Scott dělá?". Škoda té neproměněné nominace na Oscara. Mistr Scott by si ho konečně už zasloužil. Také je nutno ocenit, že se v tomto filmu divák nedočká podobné hyperpatriotické hrůzy jako na konci "Ryana". Po formálně dokonalém, ale dějově hloupém Gladiatorovi si u mně Ridley opět spravil reputaci. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce nemám výhrady. Bohužel nejen vnější podobou živ je film. Ten scénář, no, jak to říct a neurazit. Když na začátku přijde nováček za velitelem a hřímá, že "jim" to chce nandat, ještě jsem si říkal, že třeba uvidím nějakou proměnu. Ovšem jak film pokračoval, pomalu jsem zjistil, že se žádné proměny nedočkám, ba že tak mají uvažovat všichni uvědomělí patriotičtí Američtí vojáci a tak je to správné. Žádné zajímavé charaktery, žádné rozepře, vnitřní touhy, nic, naprostá charakterová plochost a prázdnota. A potom ten závěr: Malajci degradovaní do úlohy řidičů transportérů odvážející nově vzniklé hrdiny se slovy tak kam to bude, šéfe, to už jsem trpěl motolicemi a přemýšlel, jestli se mi to jen zdá. Ostatně Malajci pokud vím, se proti tomuto obrazu dost ostře ohradili. Celkově lze dílo charakterizovat jako další dobře natočený americký patriotismus a sebevědomí podporující film s chabým scénářem a charaktery. Otázka je, jak dlouho bude svět takovéhle americké léčení bolístek vstřebávat. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pane Garrisone, myslím, že jste sem neměli jezdit. Tohle je občanská válka. Je to naše válka, ne vaše.“ Tento Scottův mistrovský kousek patří k nejlepším žánrovým snímkům vůbec. Můžete si představit jakoukoliv složku, která podle vás dělá kvalitní válečný film, Černý jestřáb ji má a navíc vyšperkovanou. Dechberoucí scenérie, adrenalinové akční sekvence, davové scény, hrdinové, o které máte strach, napětí, zmar a jatka v jednom. Třeba při takovém pádu Černého jestřába si můžete jen říct, že natočit lépe to snad nešlo. A když jsem po letech viděl prodlouženou verzi v top kvalitě, vše se jen zvýraznilo. Dokonce otravného patriotismu a patosu bylo poměrně málo (a když už na ně došlo, nijak nerušily). Pro mě osobně nejlepší Scottův film, ke kterému se můžu kdykoliv vrátit a zážitek bude maximální. „Kvůli mně s vámi má vláda nikdy jednat nebude.“ - „Tak spolu můžeme jednat my 2, ne? Jako voják s vojákem.“ - „K tomu nemám oprávnění.“ - „Jasně, že ne. Můžete zabíjet, ale jednat ne. V Somálsku zabíjet znamená jednat.“ ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott natočil ten nejakčnější akční film, který kdy byl na filmovém plátně. Úžasný subjektivní filmový zážitek. Snad ještě nikdy neprolétávaly kulky tak blízko samotného diváka, jako u Black Hawk. Tak neskutečný zvuk jsem v kině dlouho nezažil a pořád si říkám, že tenhle režisér je jednička pro kino, jak jsem se mohl přesvědčit u Gladiátora, kterého jsem navštívil v kině několikrát po premiéře. V akčních scénách je Scott jako nelítostný pitbul, který neuhne před ničím a tam kde by jiný režisér řekl stop, on jde ještě dál. Vizuálně výborné a slunečně/písečné prostředí kamerové čočky dělají svoje (kde má kamera Oscara?) byla neuvěřitelná. BLACK HAWK DOWN obsahuje mnoho nezapomenutelných a emocionálně silných scén na které jen tak nezapomenu. Jeden z nejlepších válečných filmů a pro mě je BLACK HAWK DOWN daleko lepší, než údajně "akademicky geniální" Hurt Locker. ()

Galerie (129)

Zajímavosti (89)

  • Někteří příslušníci Delta Force jsou vybaveni brokovnicemi Remington 870, avšak ve filmu je nikdy nepoužijí. (Maulincio)
  • Svobodník Todd Blackburn (Orlando Bloom) skutečně spadl z vrtulníku a poranil si páteř, když při slaňování jeden voják z Aididovy milice vystřelil po stroji z RPG. Pilot vrtulníku se snažil střele rychle vyhnout a kvůli tomu svobodník minul lano. Ze svých zranění se později plně zotavil. (ajaxx)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama