Reklama

Reklama

Traffic - Nadvláda gangů

  • USA Traffic (více)
Trailer
USA / Německo, 2000, 147 min (Alternativní 141 min)

Obsahy(1)

Kriminální snímek známého režiséra Stevena Soderbergha vznikl na motivy britského televizního seriálu Traffik z roku 1989. Film se ovšem odehrává na americko-mexické hranici. Tři vzájemně propletené příběhy pojednávají o nikdy nekončícím boji proti drogové mafii. Mexický policista Javier Rodriguez se i navzdory své předvídavosti zaplete s kolegou do války dvou konkurenčních drogových gangů. Předseda amerického protidrogového úřadu Robert Wakefield zjistí, že jeho šestnáctiletá dcera je závislá na tvrdých drogách. Spořádaná panička Helena Ayalová teprve po zatčení svého muže zjistí, že její manžel je jedním z hlavních amerických distributorů drog, dovážených z Mexika… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

kingik 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě nedostal, ale spíš odrovnal. Dívat se na strhanou a odulou Catherine Zeta-Jones nebo na Michaela Douglase bezmála 150 min. je opravdu náročné. Představte si předlouhé a dokumentárním stylem natočené drama, které postrádá napětí, a máte jasný obrázek. O nějaké autenticitě snímku nemůže být ani řeč. Abych tomu byl schopen uvěřit, nemohli by zde pak hrát Benicio Del Toro, Michael Douglas, Don Cheadle, Catherine Zeta Jones, Dennis Quaid aj. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Když pominu filmařské kvality, tak na "trafiku" jakožto člověk znalý problematiky oceňuji hlavně to, o jakou míru komplexnosti se Soderbergh a spol. úspěšně pokusili. Tzn. narkoman, policajt, dealer, politik, úředník, rodič, dítě, třetí svět, západ - všechny relevantní subjekty pěkně pospolu a žádný ošizený. Nepamatuju se, že by měl jiný film takovou ambici, natožpak funkční. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Bohužel či bohudík, podle toho, ze kterého konce se to vezme, jsem měl během filmu opět štěstí na výbornou společnost. Této společnosti bylo třeba věnovat pozornost a pochopitelně už ji moc nezbylo na samotný film, tudíž nám utekla spousta souvislostí typu, kdo ke komu patří, kdo s kým zrovna kuje pikle a vlastně i to, kdo je dobrý, kdo je dobrý méně a kdo je úplně zlý. Tento snímek si vyžaduje opravdu nadstandardní příval pozornosti. Každých 10 minut nám do děje vpluje 5 nových postav a zorientují se zřejmě jen ti nejzapřisáhlejší Soderberghovi fanoušci. Nevím, nějak mi nesedlo obrovské množství epizodek o tom, kterak drogy ovlivňují různé lidské životy různě. Přiznám se, že jsem nezachytil dokonce ani význam různých kamerových filtrů, ale důležité je, že jsem si jich vůbec všiml. Se Soderberghem si nevadíme, ale společné pivo bychom si asi neužili. Ocenil bych snad jen všudepřítomnou syrovost a vyprávění opravdu bez příkras, a to na všech frontách. To ovšem v současných filmech není nic až tak neobvyklého. Pokud vás daná problematika opravdu zajímá, či byste se rádi chtěli podobným způsobem živit, tak bych doporučoval sáhnout spíše po tomhle klenotu. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Pseudodokument, jemuž výrazně dominuje vytříbená forma obrazu stylizovaná do pestrobarevných filtrů modré a žluté. Soderberghovo opus magnum vypadá vedle jeho dalších počinů jako vytržené z kontextu a leč je obsah zranitelný a v celku působí spíše rozpačitým dojmem, v detailech je vidět jeho síla a nejedna scéna se vám vryje do paměti. Škoda jen těch pár nezajímavých dějových linek a střihových hrátek (vůbec bych se nedivil, kdyby původní verze sahala na 4 hodiny čistého času). ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, sršící režisérskými nápady. Ať už (hlavně zpočátku) různobarevné podbarvení jednotlivých dějových linií, či až dokumentární kamera. Herci také skvělí, Benicio del Toro je opět dokonalý. Ale třeba i Don Cheadle mile překvapil. Vpodstatě výborný film, po všech stránkách bezchybně řemeslně odvedená práce, přesto to ve mě zanechává dojem, že ty nejsilněji působicí filmy se v Hollywoodu prostě nenatočí. Nevím proč, ale párkrát jsem si během sledování vzpomněl na Iňáritovo Amores Perros (ani nevím proč:)). Asi proto, že u něj jsem celou dobu zíral s vytřeštěnýma očima a čekal, co bude dál. Tady ani tolik ne. Nevím, možná to je už mou určitou antipatií k onomu hollywoodskému puncu, kterého se ani tento film nedokázal zbavit. Ale stejně dávám 5*. Je to skvělý film, který se rozhodně vyplatí vidět. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (36)

  • Jde o remake televizní minisérie z roku 1989, který vznikl pro britský kanál Channel Four. (don corleone)
  • Michael Douglas nejprve roli Roberta Wakefielda odmítnul, ta byla následně nabídnuta Harrison Fordovi, který ji přijal. Spolu s režisérem postavu vylepšil, ale nakonec se rozhodl se projektu nezúčastnit. Douglasovi se provedené změny líbily natolik, že roli přijal. (don corleone)

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

06.01.2017

Akční thriller Triple Frontier se dere na velké plátno už řadu let. Původně ho chystala Kathryn Bigelow, teď se ale drogových gangů, které operují na hranici mezi Paraguayí, Argentinou a Brazílií,… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Reklama

Reklama