Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (596)

JohnnyD

všechny recenze uživatele

To, že je to konšpiračka by mi až tak nevadilo ako fakt, že je to úplne otrasne zrežírované a ešte horšie napísané. Rádovo tretina filmu sú flashbacky, čo je znamením mizerného scenáristu, ktorý nevie vyrozprávať príbeh cez prítomné scény, ale musí si vypomáhať dovysvetľovaním. Ďalším základným problémom je vizuál, ktorý vyzerá ako z treťotriedneho televízneho filmu. Replikovanie dobových záberov (s Oswaldom) je nedôveryhodné a dobový vizuál Stone navodzuje otrasným presvietením scény a teplými televíznymi filtrami. Dal som tomu hodinu a pol a i to bolo viac než dosť. Sfilmovaná strata času. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se na tři a půl hodiny dlouhý film, ve kterém se vlastně pořád mluví, a nenudil se ani na minutu. Říká to dost o tom, jak strhující věc JFK je? Snad ano. Oliver Stone se látky chopil vpravdě mistrovsky a scénář, který mohl velmi snadno působit jako obyčejná konspirační hospodská povídačka o těch hodných a o těch zlých, proměnil v uvěřitelný příběh. Film mě doslova pohltil už během úvodní titulkové sekvence (dokonalá montáž reálných a nově vytvořených záběrů podbarvená fantastickým Williamsem) a až do konce nabízel stále něco nového, kvůli čemu se vyplatilo ho bez dechu sledovat. A to herecké obsazení... Prostě skvělé. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Oliver Stone, Zachary Sklar / Predloha: Jim Garrison - On the Trail of the Assassins, Jim Marrs - Crossfire: The Plot That Killed Kennedy | Hudba: John Williams | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Le Studio Canal+, Regency Enterprises | Rozpočet: 40 miliónov $ | Tržby: 205,405,498 $ || Najsilnejšou devízou eposu Stone-a o JFK je jeho schopnosť upútať pozornosť na neuveriteľných 206 minút, s tým, že divák nestratí záujem o ďaľšie informácie. Costnerové monológy patria medzi tie najťažšie, ktoré herec môže dostať, v jeho prevedení sú ale chirurgicky presné. Nechápem, ako som sa k tomu dostal až teraz. Pre mňa výnimoční film. 95% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone, Zachary Sklar .. „To sin by silence when we should protest makes cowards out of men.“ Oliver Stone na vrcholu sil! J.F.K. je hned vedle o dva roky staršího díla Born on the Fourth of July jeho nejpovedenější a nejpůsobivější film. Jelikož jsem v tomto případě obdobně smýšlející jako Oliver Stone, nemám důvod rýpat v jeho fabulích nebo se ohánět demagogii, ale přímo jsem si v látce a její stavbě liboval. I ten největší zastánce ještě pár let platné teorie (určité složky výboru se otevřou nejdříve roku 2029), že vrah byl pouze Lee Harvey Oswald, však nemůže popřít, že režisér a scenárista Stone s látkou mistrovsky pracuje a byť předkládá „svoji verzi,“ dělá to téměř neodolatelným způsobem. Technicky i herecky je pak snímek neméně brilantní záležitostí. Kamera, střih nebo hudba precizně umocňují divácký zážitek. Taktéž paleta herců, v jejímž čele září Kevin Costner v době svého kariérního vrcholu, odvádí poctivou práci. Zvláště při soudním přelíčení je výtečný a s takřka dokumentární přesností rozkryje veškeré okolnosti atentátu včetně jeho průběhu. Dílo J.F.K. je určitě náročné na sledování a pozornost diváka, protože takřka tříhodinový děj je z devadesáti pěti procent vyplněn dialogy případně monology. Ovšem rozhodně nenudí, pokud tedy nejste zarytý krajní pravičák, který to může brát až moc osobně... WHAT IS PAST IS PROLOGUE. 100%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Těžko odhadnout, jak velká část filmu je založena na faktech a kolik si Oliver Stone vycucal z prstu. Byl Lee Harvey Oswald atentátník nebo obětní beránek ve hře mnohem mocnějších šedých eminencí? Upřímně - je mi to u sedacích partií, odpicnutý prezident je pro mě pouze nejasnou lekcí z historie cizího národa. Největším kladem na "JFK" je každopádně lahůdkové herecké obsazení, skutečný festival hvězd, z nichž každá odvedla své maximum třeba i na malém prostoru. Jestli Oliver Stone natočí další fakta z vládních kruhů USA, například že Barák s Oknama je prezident Islámského státu, frau Merkel je jeho manželka, jejich otcem je knížepán Schwarzenberg a mámou ombudsmáňa Šabatová, nebo že Jirka Křoví jr. byl chovancem ústavu pro duševně choré a speciálně pro něj museli oválnou pracovnu vypolstrovat a denně ze zdí smývat jeho výkaly... nebudu mít problém uvěřit i méně nadanému režiséru a scénáristovi. 69% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Oliver Stone natočil atentát v pseudodokumentárnom štýle. Takto vyrobený materiál bol šikovne zostrihaný s reálnymi archívnymi zábermi a navodzuje dojem neistoty čo bolo zinscenované a čo bolo ozaj spontánne natočené behom atentátu. (Biopler)
  • Zbraň Carcano, ktorá bola použitá Lee Harveym Oswaldom na atentát, sa v Taliansku nazýva "humánna zbraň", pretože je takmer nemožné s ňou niečo trafiť. (MDesign)
  • Natáčelo se od 15. dubna do 31. července 1991 v Texasu, Louisianě, D.C. a Virginii. (Varan)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama