Reklama

Reklama

Jan Hus

  • USA Jan Hus
TV spot
Československo, 1954, 115 min

Režie:

Otakar Vávra

Předloha:

Miloš Václav Kratochvíl (kniha), Alois Jirásek (kniha)

Kamera:

Václav Hanuš

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Zdeněk Štěpánek, Karel Höger, Jan Pivec, Vlasta Matulová, Ladislav Pešek, Gustav Hilmar, Vítězslav Vejražka, Václav Voska, Eduard Kohout, Bedřich Karen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Praha roku 1412. Papež Jan XXIII. vyhlásil prodej odpustků, ale Pražané, poučeni kázáním mistra Jana Husa, se proti papežově nemorálnímu nařízení bouří. Hus káže v Betlémské kapli, zatímco královna Žofie ho nabádá k umírněnosti. Tovaryši Jan, Stašek a Martin jsou zatčeni u Týnského chrámu, kde společně s dalšími Pražany bránili fanatickému faráři Peklu v kázání o odpustcích. Purkmistr slíbí Husovi jejich propuštění, ale nakonec jsou všichni tři veřejně popraveni. Papež vyhlásí nad Husem klatbu, a proto je Hus nucen uchýlit se na Kozí Hrádek, kde ve svých kázáních pokračuje. Papež požádá českého krále Václava IV., aby Husa přiměl k cestě na koncil do Kostnice. Přes varování přátel se Hus do Kostnice vydá, když získá od římského a uherského krále Zikmunda glejt, který mu zaručuje bezpečnou cestu tam i zpět. V Kostnici je však uvězněn… (Česká televize)

(více)

Recenze (275)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Režisér Vávra urobil zásadný český historický film. Je to krásna prehliadka hercov tohto obdobia, ktorí si trocha odpočinuli od budovateľských filmov. Film je pojatý ako veľkofilm a na naše pomery je to niečo nevídané....... 80%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Radek 99 udělal v rámci hodnocení snímku velice zajímavý rozbor katolicizmu a protestanství. Zapoměl ale na to nejdůležitější. Protestanty "vyrobila" ve středověku katolická církev svým neuvěřitelně způpných chováním a neodpustitelnými hříchy, z nich asi nehorší bylo prodávání odpustků. Kdo měl peníze, mohl spáchat jakýkoli hřích a pak si vykoupit odpuštění od boha, ale platil katolické církvi. Může se někdo potom divit, že se tehdejším světem začalo šířit prostestantské hnutí jako požár? A o tom ten film je. Násilná rekatolizace zemí Koruny české po Bílé hoře pak patří k těm nejtemnějším skvrnám na štítu katolické církvi. Snímek, byť přikrášlený pro potřeby soudruhů, ale vcelku pravdivý, je navíc film umělecky na výši, a to jak po stránce režijní, tak po stránce herecké. Celá trilogie společně s filmy Jan Žižka a Proti všem pak neodmyslitelně patří k hodnotným dílům naší kinematografie. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

"Protož, věrný křesťane, hledaj pravdy, slyš pravdu, uč sě pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti: nebť pravda tě vysvobodí od hřiecha, od ďábla, od smrti dušě a konečně od smrti věčné, jenž jest odlúčenie věčné od milosti Božie..." ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Celý film aby zmapoval život jeto postavy a presne vystihol jeho zásadné momenty by musel trvať asi dvakrát dlhšie, týmto , resp. jeho ,,krátkou minutážou,, film trochu trpel. Napriek tomu pre Jana Husa ako historickú postavu a jeho činy mám slabosť. Tie činy, či skutočnosti ako je tu už stokrát napísané, tak ja to napíšem po stoprvý ra - sú tu mierne prekrútené a poplatné dobe. Tu som to ale neriešil a zo samotného filmu som si vzal k srdcu jeho morálny kodex. A to mi dalo viac než samotné historické kudrlinky. Nesmieme zabúdať, jeho myšlienka musí žiť večne! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

První polovina patnáctého století v českých zemích byla mimořádně zajímavým obdobím. Po letech klidu a rozmachu Českého království přišlo období tahanic o vládu, náboženských rozepří a především bojů. Bohužel není mnoho filmů z tohoto zajímavého období. Naštěstí máme alespoň velmi dobrou trilogii od Otakara Vávry, která začíná právě filmem Jan Hus. Přestože můžu mít pár výhrad, tak jde jednoduše o to nejlepší, co o dané době bylo natočeno. Především výprava je úchvatná a vysoce si cením i snahu o co nejvěrnější podání. Časté narážky na jistou tendenčnost, která byla poplatná době, chápu, ale zároveň ji dokáži filmu odpustit a přenést se přes ni. Když se nad tím zamyslím, prakticky všechny filmy dnešního mainstreamu podléhají různým tendencím a často nás to u nich ani nenapadne. ()

cold 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu skvěle natočený a zahraný historický film. Škoda, že vznikl v tak zlé době, která se na něm, bohužel, podepsala. ___ Už jenom kvůli Štěpánkovi stojí za to vidět. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Jan Hus a Jan Žižka jsou opravdové České velkofilmy. Hooodně je samozřejmě kazí komunistický výklad husitství a přiteplené bratrství soudruhů husitů. Jinak ale dobrý. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Otakar Vávra s jedním ze svých nejznámnějších historických filmových počinů. Tentokrát se soustředil na Jana Husa. Tehdy v těch 50. letech to ale musel být neskutečný hit. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Z toho se budou všichni zodpovídat králi Zikmundovi." Vzhledem ke zvolenému námětu, je jasné, že se všichni tvůrci tohoto filmu snažili o to nejlepší a i když se někde museli odchýlit od historických skutečností, hlavní myšlenka zůstala taková, jaká měla být. ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Jaký to jiný český klenot, než-li tento. Skvělý výukový materiál pro vyobrazení dějin českého národa, ale i perfektní snímek ze stránky filmové, na tu dobu samozřejmě. Podotknutí všech hlavních aktů z té doby je zároveň perfektně zpracováno tak, aby byl snímek přívětivě pochopen všemi věkovými kategoriemi. Zásadní dílo české historické kinematografie. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím pouze můj dojem z filmového zpracování, které je na svojí dobu opravdu nevídané, nákladné a precizní. Překrucování historie raději nekomentuji. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Ať tak či tak, je to natočeno skvěle, že to komunisti mysleli hlavně jako proti církevní film - to už za ty roky vyšumělo do ztracena a máme tu film z roku 1954, který je barevný, má triky a hlavně poselství...80% ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

"Dejte grošíky, které si stejně nikdo do hrobu nevezme." Za řemeslnou stránku a herecké výkony po hvězdičce. Zbytek je silně zatížen Vávrovým politickým prostitutstvím, které se nezastavilo ani před znásilněním tématu Jana Husa pro účely politické propagandy. Je pravda, že ta ideologická zatíženost je zde mistrně zakamuflovaná, ale stačí si položit jednoduchou otázku - myslel Vávra vyzdvižení Jana Husa jakožto církevního reformátora (kterým byl) nebo jako bolševického úderníka (kterým nebyl)? Vzhledem k tomu, že nepředpokládám, že by Otakaru Vávrovi tolik ležela na srdci náboženská stránka věci (pořád se zde zdůrazňují prachy, vrchnost, prachy, vrchnost a toho, oč Husovi skutečně šlo - detailně vycházet z Bible - je zde jako šafránu), musím jeho přístup označit za silně pokrytecký. Tento tvůrce mi asi nikdy k srdci nepřiroste. ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

Galadriel: pro ty, co mají problémy s učením dějepisu a nechápou jak ovlivnilo tento film podnebí vzniku, průšvih.. a jinak nuda ()

Garch 

všechny recenze uživatele

První část filmově velkolepé historické trilogie Otakara Vávry. Historie je značně přiohnuta, podle ideologie padesátých let. Herci z Národního divadla, v hlavních rolích, hrají patetickým stylem Národního divadla té doby, což Vávra mistrně využil. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava, klasické divadelní herectví ve velkém stylu, skvělý štěpánek, ale ten patos a vliv komunistické propagandy z toho dělá takovej hnus o ničem. Body dávám za jmenované klady. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Bezostyšná manipulace s českými dějinami si snad zaslouží trochu pozornosti jen výpravností (byť někdy velmi kašírovanou) a pak nečekaně komickými postupy, kdy Štěpánek zahraje i Mistra i teroristu Žižku. ()

Související novinky

Bathory – velkofilm po Československu

Bathory – velkofilm po Československu

25.02.2007

Finanční propadák Post Coitum, který ani kritiky nešetřily, neotřásl s Jurajem Jakubiskem, tak jak by se mohlo zdát. Každý jistě ví, že splín se většinou zahání prací, ale to co si ukousnul samotný… (více)

Reklama

Reklama