Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (Cinemart)

(více)

Diskuze

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

papuchalk

To máš pravdu. Na druhou stranu si člověk vždycky může říkat, že je to jen nevyřčeně. Třeba mají ve skafandru něco, co tomu brání. Třeba okolo hubu bylo něco, co tomu brání...   pak je tu samozřejmě otázka, když se kryl jenom tou plachtou, tak co tomu bránilo...třeba to byla speciální plachta proti záření :D

na příspěvěk reagoval papuchalk, papuchalk

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Dan9K

aha tvůj komentář jsem předtim nečetl, ale i teď když ho čtu tak to tam vyznívá jako jen okrajově, přitom to je ta nejzásadnější věc, která nám brání v kolonizaci marsu. dokud se tohle nevyřeší tak tam nikdo nemůže být ani jen v nějaké dočasné kolonii

na příspěvěk reagoval Dan9K

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

to je zajimavý že vám vaděj takový prkotiny jako spešl boty v centrizuze, malá gravitace v centrifuze, ale celkem zásadní věc, jako je chybějící magnetické pole marsu, které by ochránilo astronauty před ozářením a tudíž před vážnou nemocí nebo smrtí, to nikoho nezajímá :D

na příspěvěk reagoval Dan9K

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Braveheart

tak na ISS taky posilují a samozřejmě to pomáhá. Negativní důsledky nízké nebo žádné gravitace se tím dají zpomalit. Asi to nejde plně aklimatizovat, zvlášť, když podle toho článku, by měla na Hermesu v centrifuze panovat síla okolo 0.3G.

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Dan9K

Nemám bohužel v tomto ohledu znalosti na to, abych s tebou mohl souhlasit nebo nesouhlasit, takže ti budu věřit. Ale mám další poznámku: na té lodi měli posilovnu. To je další věc, která by mohla být efektivně využita pro Whatneyho aklimatizaci.

na příspěvěk reagoval Dan9K

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Braveheart

no jo, ale když to vezmeme do detailu, tak centrifuga, co tam byla, rozhodně pozemskou gravitaci plně nenahradí (ačkoliv se film tváří, že jo). Aby centrifuga vytvořila gravitaci jako na Zemi, tak by musela být hodně hodně velká a nebo hodně hodně rychlá (nejlépe obojí). Navíc vytváří jinou sílu pro části těla u podlahy (nohy) a jinou, která je od podlahy dál (hlava). Kdoví, jakou paseku s tělem to udělá dlouhodobě. Spíš se ty centrifugy plánují tak jako kompromisně, aby se jakž takž nějaká malá přitažlivost vytvořila, ale nebude to rozhodně 1G. Spíš by to pouze prodloužilo dobu v gravitaci jako je na Marsu (třetinová gravitace) a to ještě hodně podivnou...  Zajímavý článek o tom je tady http://www.wired.com/2015/08/spinning-spacecraft-martian-work/

na příspěvěk reagoval Braveheart

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Dan9K

Ale měl by devět nebo kolik měsíců na aklimatizaci během zpáteční cesty, jejich kosmická loď přece měla centrifugu.

na příspěvěk reagoval Dan9K

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Coleator

Dvě zásadní věci, krom té atmosféry, mě hodně vytáčela ta gravitace. Ale aby to natočili správně, tak by se s tím museli hodně srát. Nebo to aspoň lacině vysvětlit nějakou spešl obuví. Nebo aspoň že na hubu tam maj nějakou lepící podlahu, ale prostě ve volném prostoru se takhle na Marsu pohybovat. Směšný. Notabene, že po tak dlouhým pobytu na Marsu, by fakt nebyl na Zemi v pohodě. By se na ní ani nepohnul a trvalo by roky, než by zase nabral svalovou hmotu.

na příspěvěk reagoval Braveheart

gruno

gruno (hodnocení, recenze)

Práve som sa vrátil z kina. Film je to pekný, len som spravil jednu, dosť podstatnú chybu... Že som si najskôr prečítal knižku... 

na příspěvěk reagoval Ampi

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

Puxina , Ampi

však jasně, podobně zobrazení bylo i v Prometheovi ( který ho okopíroval z vetřelce ) a mě spíš hudba připomínala hudbu z Promethea...

Coleator

Coleator (hodnocení, recenze)

Ampi

Jo jasně, nějak jsem nezaregistroval tu reakci :D Z rozhovoru s autorem předlohy:

I tried to make the book as accurate as I could. The biggest place that's inaccurate – don't tell anybody – but if you're in a dust storm on Mars, you're not even going to feel it. Mars' atmosphere is less than one percent of Earth's. So a 150-km/hour wind would feel like about a 1-km/hour wind does on Earth. It wouldn't do any damage to anything. Shhh ...

Most people don't know how Martian dust storms work, that it's not like being in a sandblaster. It's just more dramatic that way. So I just made that concession. [shrugs and smiles] I know I'm a liar. I just ... wanted that.

na příspěvěk reagoval Dan9K

Coleator

Coleator (hodnocení, recenze)

Ampi

Co konkrétně se ti tam nezdálo? Když neberu tu počáteční bouři, ke který by na Marsu údajně nikdy nemohlo v takový síle dojít, tak tam zase tak moc nereálný věci nebudou... Iron Man z fyzikálního hlediska funguje, i když to působilo hodně komicky a ve filmu to podle mě napáchalo víc škody než užitku... 

na příspěvěk reagoval Ampi, Braveheart

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

Puxina

Začatek mi trochu připoměl Vetřelce (1979) celkově i styl zobrazení názvu s Marsem na pozadí.

na příspěvěk reagoval Rypicong

Puxina

Puxina (hodnocení, recenze)

Na začátku mi přišlo jako kdybych slyšel upravenou hudbu z Vetřelce 1979 :) a nebo se mi to zdálo?

na příspěvěk reagoval Ampi, Rypicong

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

Peklop

Robinson Crusoe on Mars -na plakatech je napsáno: This film is scientifically authentic. Na to mohu jen v angličtině napsat really?

na příspěvěk reagoval Coleator

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

Elvito

já jsem člověk co se 3D vyhejbá - hodně filmů má 3D tmavý a to mě štve.Je jenom pár filmů, kde se mi 3D opravdu líbilo - Avatar a Prometheus.

Na Marťana jsem přemýšlel jestli jít na 3D nebo 2D, ale vzhledem k tomu, že Prometheus byl super a kameru měl na starost stejný člověk, zkusil jsem 3D. Je pravda, že jsem šel do zrekonstruovaného kina v Letňanech - to také tomu přidá. Ale musím uznat, že tady bylo 3D opět super. Hodně tomu pomůže barevné ztvárnění Marsu jako takového - není tam moc tmavých scén, vše je krásně světlé. Kamera od Wolskiho  je hodně o širokých záběrech, leteckých záběrech apod.

Uživatel Rypicong smazal svůj příspěvek.

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Dzesyca Cestein skvela a konecne po dlhsom trapeni ma aj Matt na konte kvalitny film, gratulujem 

Peklop

Peklop (hodnocení, recenze)

Elvito

U Gravitace je 3D nutnost, tady je to jen příjemný bonus. Já to beru tak, že v kině se dívám ve 3D na vše. Když už velké plátno, proč se ochudit o část zážitku.

na příspěvěk reagoval bloodcountes

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama