Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

milous11

všechny recenze uživatele

Moc super film, mě teda rozhodně dobře pobavil, velká přehlídka českých herců, vzpomínka na nejlepší české film, co víc přát :-) nejlepší scéna stejně byla v podání Lábuse a Kaisra učitelka a žáci :-D u toho jsem se nejvíc zasmál :-) a popravdě na tu dobu, dost dobré efekty, tak že za mě jedině 5hvězdiček v označení :-) ()

Weehaa 

všechny recenze uživatele

Libilo. Tri plus. Protoze je to sranda. Muzu tu vest pseudointelektualni monolog o kvalite normalizacni tvorby osmdesatych let a srackovat tady nad umeleckou hodnotou, ale nejak se mi nechce. Je to groteska a zabava. Je to pro lidi, aby se zasmali. Ja se zasmal. Co jineho meli herci a filmari delat v nejtuzsi normalizaci, kdyz na hrade sedel Husák a v podhradí vladla Havlova "blbá nálada"? Postopadesaty utect do minulosti, vykopat tam nejakou nedulezitou historickou postavu a natocit dalsi humorkou fresku z dob mocnarstvi, protoze to je jediny, co projde? Co byste natocili vy v te dobe? ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Kaiser a Lábus se předvádějí v naprosto chaotické komedii, které evidentně scházel scénář a asi se zhusta improvizovalo. Na výsledku je to dost znát. Vše se točí kolem jednoho zázračného holografu sestrojeného japonským geniálním konstruktérem, který dokáže přemisťovat tam a zpátky filmové postavy do reálného světa, a do toho se připletou identičtí dvojníci skutečných herců Kaisera a Lábuse. Zmatek, převleky a jedno nedorozumění střídá druhé. A to vše se odehraje během filmové výstavy u Hybernů, ale je to celkem legrace a některé nápady stojí za to. Zvláště povedená je scénka, kdy nepraví Kaiser s Lábusem jsou donuceni sehrát scénku s učitelkou a jejími žáky. Kaiser s Lábusem se zde vyřádili dokonale, ale jako celek to dokonalé není a střídání režisérů se ukázalo jako slabina. Je to mírně zmatená parodie, ve které tak nějak bez ladu a skladu se objevují a zase mizí známé filmové postavy ze známých českých filmů, aniž by k tomu měly své opodstatnění. Lipský asi věděl, co točí, ale Podskalskému se to vymklo kontrole. 60% ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Objektivně vzato je samozřejmě ta premisa dost pitomá a je vlastně otázka, zda je to vůbec film nebo spíš jakýsi dokument/upoutávka na velkou filmovou výstavu. Na druhou stranu jsem ale jako malej capart na té výstavě byl, dokonce víckrát, byl jsem nadšenej, takže jsem ten "film" měl rád už kvůli tomu. A s odstupem mnoha let jsem v něm našel i překvapivé množství slušných gagů a filmových odkazů. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velká filmová slabota. Hodně překombinované bez ladu a skladu včetně vyloženě trapných momentů. Příšerné šaškování dvojky Kaiser & Lábus a spousta hvězdných herců, kteří se zúčastnili natáčení, aby udělali publikum, zakývali do kamery nebo řekli jednu větu. Tak už to u podobných zakázkových filmů k výročí kinematografie, prvního kina, Barrandovu atd. bylo, dnes už je stěží uvěřitelné, že řada těchto snímků nevznikla jenom pro televizi, ale normálně s účelem promítání do kin. Tenhle snímek stojí o něco výš od předchozích obdobných titulů jen díky tomu, že polovinu filmu nepředstavují jen střihové ukázky ze starších filmů, ale odkazy na ony filmy proběhly originálnějším způsobem. Některé narážky a parodie na různé čs. filmy jsou zábavné (za všechny jmenuju Vlado Müllera parodujícího svého kaprála Hoferika z filmu Signum laudis), stejně tak vtipný zemědělský dabing Kristiána a ocenil jsem v pozadí záběry na tehdejší filmovou pražskou výstavu roku 1986 s mnoha známými kostýmy a rekvizity. Jako celek to i díky hlavní dvojce trochu připomíná pořad Možná přijde i kouzelník, který se v té době díl od dílu posouval od tradiční TV estrády k tematicky sevřenějším večerům. S odstupem času zde možná víc zaujme dokumentární hodnota, než humor. Renomovaní tvůrci komediálního žánru Oldřich Lipský a Zdeněk Podskalský už zde doslova mleli z posledního a ani jejich spojení tyhle nedostatky nedokázalo nahradit, spíše naopak. 50% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Televizor, který je doručovaný spolu se superhologramem, je skutečný model vyráběný v 80. letech – Sony PVM-1850PS. (gug)
  • Ve filmu se mihne i režisér Václav Vorlíček, a to v roli číšníka ve scéně v hospodě, kde Lambas (Jiří Lábus) popíjí s kumpány pivo. Pronese přitom směrem k Lambasovi: "No tak, jak sme Tě to učili?" což je odkaz na seriál Arabela (od r. 1979). (offlineman)

Reklama

Reklama